Resor till Reykjavik

Världens nordligast belägna huvudstad utgör en fascinerande blandning av gammalt och nytt, vilket gäller både i förhållande till stadens fysiska uppbyggnad och det kulturella. Boka din resa till Reykjavik med Escapeaway i dag!

När du reser till Reykjavik möts du av en fascinerande kontrast i form av bland annat traditionella färgglada hus, klädda med plåt, och nya monumentala glasbyggnader. Även om Reykjavik med sina 122.000 invånare knappt kan kallas för en storstad, har Islands huvudstad under de senaste åren utvecklat ett kulturliv som är fullt av kreativitet och enkelt matchar det du hittar i större städer. Här väntar spännande gallerior, museum, teatrar och butiker. Därtill kommer alla matställen, där caféer på kvällen blir restauranger - och ännu senare till livliga barer.

Trots den imponerande tillväxten i turism de senare åren, är Reykjavik fortfarande en mycket annorlunda upplevelse än den du kan få i andra nordiska huvudstäder. Reykjavik har således, trots sitt stigande internationella inflytande, lyckats bevara sin egen unika karaktär där det i hög grad är de lokala som präglar stadslivet. Räknar du in förorterna, huserar huvudstaden cirka en tredjedel av hela öns befolknng. Man märker också tydligt, att trots att stadens historia sträcker sig tillbaka till vikingatiden, är Reykjavik idag en stad med ett ungt hjärta. Framförallt den lokala musikscenen kännetecknas av denna starka puls, och du har stora chanser att uppleva intima livekonserter med framtidens stjärnor, som kan var apå tröskeln till at slå igenom utomlands - exempel på några som redan gjort detta, är Björk, Sigur Rós och Ásgeir. 

Sist, men inte minst, är något av det bästa med en resa till Reykjavik, att du är omgiven av ett storslaget vulkaniskt landskap, som bjuder på massor av oförglömliga naturupplevelser. Oavsett om du är på jakt efter en semeter med spännande kulturella intryck eller fridfulla naturupplevelser i ett fascinerande landskap, hittar du det på en resa till Reykjavik. Islands huvudstad, som har ett betagande läge omgivet av berg, fjäll och hav, är därför perfekt antingen för en förlängd weekend eller som utgångspunkt för en längre semester på Island.

>> Läs även om resor till Siglufjordur

Sevärdheter och upplevelser i Reykjavik

Vill du bli klokare på Islands intressanta historia, finns det flera museum som är intressanta att besöka i Reykjavik. Under Hotel Reykjavik Centrum bör du till exempel se The Settlement Exhibition - Reykjavik 871± 2. Denna utställning rymmer en värld av arkeologiska rester, t.ex ett vikinga-långhus som man fann i samband med en utbyggnad av hotellet. Istället för att riskera att förstöra de enastående fynden, i det som troligen är en av de äldsta bosättningarna i Reykjavik, genom att flytta dem, beslutade man för att låta dem ligga kvar, och upprätta ett nytt museum i hotellets källare. Siffrorna 871± 2 i museets namn, hänvisar til ett lager av vulkanisk aska, som dateras till ett utrbott år 871 plus/minus 2 år. Lagret var avgörande för att datera många av de arkeologiska fynd man gjort i Reykjavik.

På Islands Nationalmuseum hittar du likaså utställningar som berättar historien om Island - allt från de första bostättningarna på 800-talet till modern tid, också perioden efter att Den Isländska Republiken blev en suverän stat år 1944. Besöker du endast ett av de historiska museerna under din semeter, är Nationalmuseet nog det där du lär dig mest om Island. Det är dock synd att inte också lägga vägen förbi t.ex. Sagamuseet, där historien om de första vikingarna på Island berättas med livfulla vaxdockor.

Reykjaviks stadsmitt är inte större än att du kan besöka det mesta till fots. Ta t.ex. en tur upp till Hallgrimskirkja, stadens främsta kännetecken, som är en av de mest besöka sevärdheterna i Reykjavik. Kyrkans särpräglade torn, som liknar en rymdraket, kan ses nästan överallt i stan. Det är gratis att gå in i kyrkan, som är uppkallad efter diktaren Hallgrimur Pétursson, men det kostar cirka 1000 ISK (ca. 85 SEK) att gå upp i tornet. För det priset får du dock uppleva en av de bästa utsikterna över stan.

En av stadens andra mycket iögonfallande byggnader, av nyare dato, är konserthuset Harpa. Den spektakulära byggnaden, som ligger vid hamnfronten, huserar Islands symfoniorkester och den isländska operan. Bakom detta arkitektoniska mästerverk, står det danska arkitektkontoret Henning larsen Architects, och den dansk-isländkse konstnären Olafur Eliasson, som har skapat den betagande fasaden i stål och glas.

Utöver de kända sevärdheterna i Reykjavik, som lockar tusentals besökare kan du också besöka lite mer okända pärlor i form av t.ex. små museum, gallerior och marknader. Ta också en tur förbi kyrkogården Hólavallagarður, som är en av de äldsta och största i sitt slag på Island. Det är mycket stämningsfullt att strosa runt mellan de gamla gravstenarna, inte minst för att kyrkogården dessutom utgör en av de äldsta skogarna på vulkanön. Har du ögonen med dig, kan du här finna gravstenar för någr av Islands mest kända historiska figurer från 1800- och 1900-talen, som t.ex. Jón Sigurðsson, som var ledare av den isländska självständighetsrörelsen på 1800-talet.

Vill du slappna av efter en dag med sightseeing och shopping? Då finns det knappast något mer avslappnande för kropp och själ, än att besöka ett av stadens geotermiska SPA. Du kan t.ex.besöka Laugardalslaug, som är en av landets största badanläggningar med pooler i olympisk storlek, både inomhus och utomhus - naturligtvis uppvärmda till 27–29°C med vulkanöns rikliga, geotermiska energi. Därutöver kan du här slappna av i olika varma bubbelbad (38-44°C), lösas upp i ångbad och ta en tur ner längs en lång vattenrutschkana. Det är med andra ord en plats, där både barn och vuxna kan spendera lång tid. Allt till ett rimligt entrépris.

Restauranger, nattliv och shopping 

För bara några få årtionden sedan, hade det varit svårt att föreställa sig, att Reykjavik en dag skulle omtalas som en av Europas hetaste städer tack vare sitt livliga nattliv. Inte desto mindre, kan du idag lätt hitta en trendig nattklubb eller livekonsert, som håller igång till småtimmarna. Faktiskt är det mer regel än undantag, att nattlivet först kommer igång efter midnatt. Innan dess, har du dock fortfarande rik möjlighet att äta på goda restauranger, som den senaste tiden också upplevt en sann blomstring med innovativa kockar, som inte är rädda för att utveckla nya, välsmakande rätter med traditionella ingredienser.

Gemensamt för de lokala köket, är att de färska ingredienserna har högsta prioritet. På Island använder man naturligtvis också mycket färsk fisk och annat gott från havet, men vi kan också rekommendera att du provar rätter med lamm eller vilt. Det finns också många vegetariska rätter på menyerna, på de flesta ställena. TIll frukost kommer du snabbt att upptäcka Islands förkärlek till Skyr. Det är dock långt ifrån de mest ovanliga det lokala köket kan erbjuda: många turister lockas t.ex. att smaka på en bit Hákarl - torkad, rutten haj. Enligt sägnen ska du dricka rikliga mängder brännvin till detta, för att ta bort den sura smaken. Det är knappast en delikatess, som någonsin kommer att uppnå samma succé utanför landets gränser, inte så som skyr har gjort.

Det finns dock även andra mer aptitliga lokala specialiteter att priva, är t.ex. pylsa, en isländsk korv som är essänsen av internationell fastfood, men som på Island får en extra twist med lokalt uppfött lamm, gris eller biff, toppad med rå eller torkad lök, ketchup, söt senap och en remoulad av majonäs, kapris, senap och örter. Pylsa är lite av Islands nationalrätt, och det är ofta långa köer framför landers mest kända korvkiosk, Bæjarins Beztu Pylsur, som ligger ovanför konserthuset.

Reykjaviks butiksliv är koncentrerat runt gatorna Laugavegur och Skólavörðustígur, där bode lokala och turister älskar att strosa runt mellan både kända och okända märkesburiker och mindre specialbutiker med lokala produkter. Här kan du också ta en paus och äta pannkakor på ett café i den gamla stadsdelen. Ett bra tips, är att också gå på upptäcktsfärd på sidogaatorna, där du ofta kan göra fynd i eftertraktande isländska fynd, som t.ex. ullvaror, däribland de isländska tröjan lopapeysa, handgjord keramik och smycken. Utöver buitkerna på Laugavegur och Skólavörðustígur, kan du också shoppa i shoppingcentrumen Kringlan och Smáralind, som tillsammans har hundratals av butiker. Kom ihåg att du kan handla taxfree på Island, då du kan få tillbaka momsen på 15 procent på flygpltasen innan du checkar in.

Porten till Islands sevärdheter

Reykjavik är en naturlig utgångspunkt för en semester på Island. Den lilla huvudstaden har ett sprudlande kulturliv, som du enkelt kan spendera en långhelg på att utforska, men det går inte att undkomma, att det är den omkringliggande naturen med alla berg, vulkaner, varma källor och glaciärer, som är öns största attraktion. Det är inte långt från Reyjavik till denna storslagna natur, så även om du endast passerar en kortare semester på Island, kan du från Reykjavik enkelt åka på dagsturer till några av öns största sevärdheter.

Golden Circle

Det finns flera arrangörer i Reykjavik, som erbjuder rundturer till sevärdheter i närheten av stan. Den mest populära rundturen från Reykjavik, är den så kallade Golden Circle. Detta är en rundtur som besöker Tingvellis Nationalpark, där politikern Thorgeir Ljosvetningagodi år 100 erkände Island som ett kristet land, och där den Isländsle Republiken utsågs 1944. Tingvellir är också känd för att man här kan se mötet mellan den nordamerikanska och eurasiska tektoniska plattan. Därutöver kan du besöka vattenfallet Gullfoss, samt gejsrarna Strokkur och Geysir (som gett namn till fneomenet). Även om där nästan alltid är många turister på dessa platser, är det inte något som förstör upplevelsen av dessa fantastiska sevärdheter. Ofta kryddas också denna cirka 300 kilometer långa rundtur med stopp vid mindre kända attraktioner, där du kan få en inblick i livet på Island, bortom turismen.

The Blue Lagoon

Inte långt från Reykjavik, i lavaområdet på halvön Reykjanes, ligger lyx-spabadet The Blue Lagoon. The Blue Lagoon ligger nära Keflavik Flygplats, och det är inte ovanligt att resenärer som mellanlandar på Island nytthar denna tid till att besöka denna vackra plats. 

Transport och flygplatser

Keflaviks internationella flygplats, ligger 48 km från Reykjavik. Flygplatsen betjänas av flera olika flygbolag med direkta rutter till Sverige och Danmark, däribland Icelandair, WOW Air och SAS.

Det kör en buss från flygplatsen in till Reykjavik, och turen tar cirka 45 minuter. Du kan naturligtvis också välja att hyra en bil. Det kan vara en fördel, om du har planer på att åka på utflykter utanför staden under semestern. En liten handfull biluthyrningsfirmor har kontor i ankomsthallen.

Även om Reykjavik efter internationell standard är en liten huvudstad, täcker den ett relativt tort område om du räknar med förorterna. Om du inte vill promenera, finns det ett bra nätverk av stadsbussar. Du kan eventuellt köpa ett så kallat Reykjavik City Card på Turistbyrån, vilket ger dig 24, 48 eller 72 timmar obegränsat användande av bussarna, samt rabatt på en rad av stadens attraktioner.

Praktisk information

Språk: Även om engelska vinner som det primära andraspråket, förstår de flesta isländare också danska. Island är därför det enda land, förutom Danmark, där man undervisar i danska som språk i skolan. Talar du till in islänning på danska, kommer du dock att uppleva att många föredrar att svara på engelska.

Valuta: Isländska krónur (ISK). En krónur är uppdelade i 100 aurar. Mynt finns i värdena 100 kr, 50 kr, 10 kr, 5 kr och 1 kr. Sedlar finns i värdena 10.000 kr, 5.000 kr, 2.000 kr, 1.000 kr och 500 kr. Alla isländska banker växlar valuta. Det finns banker och bankomater på Keflavik flygplats. I skivande stud (maj 2018) motsvarar 100 ISK cirka 8,50 SEK.

Liksom i Sverige, kan du använda kreditkort på de flesta hotell, restauranger samt i butiker. Observera dock, att American Express inte är särskilt utbrett.

Dricks: Service är liksom hemma inkluderat i priset på Island. Dricks förväntas därför inte. Tycker du dock att servicen varit extraordinär, är det inte ovanligt att ge 10 procent extra.

Tidszon: Island fölher Greenwich Mean Time (GMT) året runt, och tidsskillnaden i förhållande till Sverige beror därför på sommar- och vintertid i Sverige. På sommaren är Island 2 timmar efter oss, men på vintern endast 1 timme.

Mobil och internet: Större delen av Island täcks av de fyra mobiloperatörerna Siminn, Vodafone, TAL och Nova. Om du åker på en längre resa/utflyt utanför Reykjavik, rekommenderas att ha tillgång till en mobiltelefon vid nötsituation. Larmnumret på hela Island är 112.

Du hittar gratis wifi på många offentliga platser i Reykjavik, t.ex. på caféer, hotell och liknande.

Väder och klimat: Trots namnet har Island tack vare Golfströmmens värme, förhållandevis milda vintrar med temperaturer på mellan -5 och 5 grader. Reykjavik har därför varmare klimat än de flesta andra platser på samma breddgrad. Somrarna är dock korta och normalt kalla med temperaturer som varierar mellan 12 och 15 grader (det kan dock nå upp till 20 grader). Var beredd på ett varierande väder, och ta även på sommaren med dig varma tröjor och regnkläder. Planerar du att åka på längre utflykter från Reykjavik, är det naturligtvis ännu viktigare att vara beredd på ovantade väderväxlingar.

Polarsken och midnattssol: I den nordligaste delen av landet går solen aldrig helt ner i juni, även om du ska ta dig hela vägen ut på Grímsay-ön norr om Polarcirkeln för att se den. I gengäld har du mellan septemper och april stora chanser att uppleva Polarsken (Aurora Borealis) i och runt Raykjavik. För att undvika att stadens ljus förstör upplevelsen, är det en fördel att söka sig utanför staden.

Läs mer om Reykjavik på stadens officiella turisstbyrås hemsida.

>> Se alla resor till Island här
>> Boka en lyxresa med Escapeaway

Resor till Island

Läs mer om Island och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Island här

Andra länkar

Hotell i Reykjavik

Populära hotell i Reykjavik

Island, Reykjavik
9,4
Fantastiskt
865 omdömen
  • Närmaste flygplats: 49 km
  • Internet/Wi-Fi
  • I stad eller by
Island, Reykjavik
9,3
Fantastiskt
948 omdömen
  • Närmaste flygplats: 49 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Island, Reykjavik
9,3
Fantastiskt
472 omdömen
  • Närmaste flygplats: 50 km
  • Avstånd till centrum: ca. 10 m
  • Internet/Wi-Fi