Resor till Faskrudsfjordur

Fáskrúðsfjörður, som tidigare hette Búðir, ligger på östra Island. Faktiskt är den lilla byn en av vulkanöns mest östligt belägna bebyggelser och ger dig en bra utgångspunkt för att upptäcka denna vackra del av Island. Den lilla byn med omkring 700 invånare är dock även i sig själv en intressant bekantskap. Något av det första du kommer lägga märke till är byns franska inslag.

Den franska staden på Island

Faskrudsfjordur, som ligger längst in i en av områdets många fjordar, etablerades ursprungligen som en fiskestation år 1880. På den tiden hade det inte helt gått upp för islänningarna själva vilken guldgruva de omkringliggande, fiskrika farvattnen utgjorde. Det visste fiskare från andra europeiska länder däremot, bland annat fiskare från Frankrike. Fram till 1935 utgjorde Fáskrúðsfjörður en knutpunkt för den franska fiskeflottan vid Island. Det var inte enbart nere i hamnen som den franska närvaron var tydlig i form av hundratals fiskebåtar. Uppe i staden blev det till exempel upprättat ett franskt konsulat och en läkare öppnade ett sjukhus för att betjäna de franska fiskarna.

I dag är de franska fiskarna borta men spåren av dem kan ännu ses i den lilla staden i form av bland annat gatuskyltar på både franska och isländska. Det gamla sjukhusets har blivit omsorgsfullt renoverat och omgjort till hotell, som även har en restaurang. I hotellets lobby finns det dessutom en intressant utställning som skildrar historien om tiden med de franska fiskarna. I dag minner stadens invånare sin franska förtid med en sommarfestival där man bland annat spelar pétanque på Bastiljdagen den 14 juli (Frankrikes Nationaldag).

Även om de franska fiskarna inte längre sätter sin prägel på livet i Fáskrúðsfjörður, så är det fortfarande liv i fisket. Som en av få småstäder har fisket fortfarande en viktig ekonomisk roll att spela här. Turismen befinner sig dock i tillväxt, och det är lätt att förstå varför.

Närliggande attraktioner

Reser du till Faskrudsfjordur så får du en idealisk utgångspunkt för att utforska östra Island som döljer några av landets vackraste landskap med allt från snötäckta bergstoppar, till djupa fjordar och höga vattenfall. Norr ut stöter du till exempel på det populära vandringsområdet Víknaslóðir, där det finns välmarkerade vandringsleder för både korta dagsturer och länge turer med övernattning.

På en resa till Faskrudsfjordur och östra Island är det närmast ett måste att vid ett eller annat tillfälle besöka landets högsta vattenfall, Hengifoss. Detta 118 meter höga vattenfall ligger nära huvudvägen och i närheten kan du även se det lite mindre Litlanesfoss, som är omgivet av imponerande pelare av basalt.

Även om naturen utan tvekan är Islands största attraktion, bör du även besöka några av områdets andra charmiga små byar. Omkring en timmes körning norr över tar dig till exempel till Seyðisfjörður, som måste kandidera till en av vulkanöns mest idylliska byar på grund av sitt vackra läge. Liksom Fáskrúðsfjörður var Seyðisfjörður under förra århundradet en livlig fiskeby, dit framför allt norska fiskare styrde sin gång. I de äldsta delarna av staden har arkitekturen också många norska drag. Idag är den lilla kuststaden känd för att framför allt locka konstnärer och här avhålls en konstfestival i juli varje år.

Välkommen till Island med Escapeaway, vi är specialister på resor till Faskruosfjorour och andra resmål på ön där du bor på noga utvalda hotell på din resa.

Resor till Island

Läs mer om Island och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Island här

Hotell i Faskrudsfjordur