Resor till Island

Island är för de flesta liktydigt med Reykjavik, den avslappnande blå lagunen, Björk, gejsrar, glaciärer och äventyrliga vattenfall. Islands befolkning utgörs av cirka 300 000 personer, varav de flesta bor runt huvudstaden och reser du till Island kan du nästan inte undgå att komma i nära kontakt med den lokala befolkningen. Den största turismen äger rum på sommaren, så om du ankommer utanför säsong kan du upptäcka att en hel del restauranger och hotell är stängda - boka därför i god tid om du reser utanför högsäsong.

Välkommen till Island med Escapeaway, vi är specialister på resor till Island där du bor på noga utvalda hotell under din semester. Du kan resa till Island alla dagar året runt och som alltid erbjuder vi avresa från alla större flygplatser i Sverige och även från Köpenhamn om du bor i södra Sverige. Du bestämmer själv i hur många dagar du vill resa och om du vill boka en paketresa där allt är inkluderat eller om du enbart vill boka ditt hotell genom Escapeaway. En paketresa ger dig full trygghet genom resegarantin och består av flyg, hotell samt eventuell hyrbil eller transfer tur/retur från flygplatsen i Keflavik till ditt hotell.

Upplev Island på en rundresa

Många väljer att uppleva Island på en rundresa där du bor på två eller flera hotell under din resa. Ön bjuder på en fantastisk men även mycket varierande natur, och här är kör-själv semester den perfekta resformen om du vill uppleva de många olika delarna av ön. Läs mer om de förslag till rundresor som vi har gjort eller beställ ett skräddarsytt erbjudande på en resa till Island helt efter dina egna önskemål och behov.

 

 

Resmål på Island

 • Reykjavik
  26 hotell
  Reykjavik är världens nordligaste huvudstad och utgör en fascinerande blandning av gammalt och nytt. Här möts du av kontraster i form av bland annat färgglada hus klädda med korrugerad plåt och nya monumentala glasbyggnader.
 • Borgarnes
  1 hotell
  Borgarnes är en charmig liten stad på en halvö i Borgarfjörður, cirka en timmes bilfärd från Reykjavik. Staden, vars historia sträcker sig flera tusen år tillbaka, är idag ingångspunkten till den spännande nationalparken Snæfellsjökull.
 • Faskrudsfjordur
  1 hotell
  Den lilla fiskebyn Faskrudsfjordur, som ligger vackert placerad längt sin i en fjord, var på sin tid en viktig knutpunkt för den franska fiskeflottan. Idag är Fáskrúðsfjörður en motsvarande bra utgångspunkt för att utforska den vackra naturen ... på östra Island. Läs mer
 • Patreksfjordur
  1 hotell
  Patreksfjordur ger dig en god bas för att utforska Västfjordarna, som rymmer något av den mest orörda naturen på hela Island. Staden är inte så stor, men har finns ändå ett par restauranger och butiker som täcker det grundläggande behovet.

Populära hotell på Island

Island, Reykjavik
9,3
Fantastiskt
2085 omdömen
 • Närmaste flygplats: 48 km
 • Internet/Wi-Fi
 • Restaurang
Island, Akureyri
8,7
Mycket bra
978 omdömen
 • Närmaste flygplats: 430 km
 • Avstånd till centrum: ca. 500 m
 • Internet/Wi-Fi
Island, Reykjavik
9,1
Fantastiskt
227 omdömen
 • Närmaste flygplats: 49 km
 • Internet/Wi-Fi
 • Restaurang

Inspiration och fakta

Jag har här sammanställt en liten guide med fakta och information åt dig som ska resa till Island på semester. Kom ihåg att du alltid kan få ytterligare inspiration till din resa på vår blogg, där skriver vi om erfarenheter från våra egna resor till Island och om ämnen så som de största sevärdheterna, om hur vädret är när du reser, det lokala kulturlivet och naturligtvis om den imponerande naturen, om maten och mycket annat, bland annat tips på upplevelser och utflykter.

Naturen är värd hela resan

Island som är fullt av vilda, barska, färgglada landskap, är absolut inte ett land som något annat. Det kallas "landet av is och eld". De flesta som reser till Island, håller semester här för att uppleva den fantastiska naturen.

Från norr till söder, i botten av Atlanten, löper en vulkansk bergskedja - Den Atlantiska Oceanryggen - som Island utför en nordlig del av. Islands närmaste grannar är Grönland i väst, cirka 300 kilometer bort, samt Färöarna, somligger cirka 400 km mot sydöst.

Islands kraftigt sönderbrutna berggrund består av basalter, tuf och yngre lavalag. Landet är lite mer än dubbelt så stort som Danmark. I söder är kusten platt, men annas är landskapet ofta brant och genomskärs av fjordar och omgivande småöar. Inlandet är en höjdplarå med en del höga bergstoppar.

Runt en tiondel av Islands area är täckt av is i form av glaciärer. Vatnajökull är världens största glaciär utaför de arktiska områdena. Island har många sjöar och älvar, som till och från ha höga vattenfall.

Myvatn i norr är en berömd fågelsjö. Vissa år drabbas en del vattendrag av våldsamma översvämningar, så kallade jökellöp, när stora is- och vattenmassor frigörs från jöklarna, vilket till och från förekommer som följd av ett vulkanutbrott.

Idag återstår endast några få rester av den gamla fjällbjörkskogen. Landskapet är generellt täckt med gräsmattor, fjäll och mossor. Stora områden i inlandet är täckta av sten och grus, där inget kan gro. Det finns inga större, vilda djur, bortsätt från de renar som en gång i tiden importerades utifrån.

Island ligger direkt söder om Polarcirkeln, men tack vare Golfströmmen, är klimatet relativt milt med kallare somrar och milda vintrar, och de flesta hamnar är isfria året om. Några gånger ger drivis från Grönland kraftiga temperaturfall. En kontinuerlig ström av lågtryck, som passerar i östgående riktning, ger ett blåsigt och skiftande väder. De faller mest regn i de sydöstra delarna av landet, medan nordkusten är torrare.

Glaciärer och vattenfall

Det finns rik möjlighet att besöka en glaciär på Island. Ett av de mest populära utflyktsmålen, är vulkanen Snæfellsjokull, som är gömd under en glaciär. Det var här som Jules Verne skrev "A journey to the centre of the Earth", då det finns en ingång som skulle kunna leda till jordens centrum. Det är ganska lätt att ta sig från Reykjavik till "Den blå lagunen". Utöver det varma vattnet som har en helande inverkan på kroppen, ska det också var ett perfekt "skönhetsmedel" för huden. Det finns ett vattenfall och ett inomhus ångbad, en lavagrotta och en bastu på samma plats.

Varma källor

Det finns flera hundra varma källor på Island, framförallt i området runt Raykjavik, vilket har gett staden dess namn, "Rökviken". Idag blir nästan alla bostäder i Reykjavik uppvärmda med hjälp av ånga och varmt vatten från underjorden. På vissa platser finns också glaciärer och källor med kokande slam oh svsvel. Det är väl värt att åka till "Great Geysir" i Haukadalurvalley för att se den helt fantatiska synen av en värmekäa som skjuter 60 meter upp i luften. Det finns också andra varma källor, t.ex. i närheten av Strokkur, där utbrotten har en höjd på cirka 20 meter.

Vulkaner

Den stora ö, som Island ju faktiskt är, placerad i Nordatlanten nära Nordpolen, är en plats som har flest aantal vulkanutbrott i världen. Hekla, på Islands södra spets, har haft utbrott hela 16 gånger.

Cirka 30 av Islands alla hundra vulkaner är fortfarande aktiva. De sneaste århundradena, har det förekommit utbrott ungefär vart femte år. Följderna har stundtals varit katastrofala. År 1783 sprutade vulkanden Lakagígar ut mer lava än någon annan vulkan i världen i historisk tid, och de giftiga gaserna och askan förorsakade missväxt och hungersnöd. Andra berömda vulkaner är Hekla, Katla, Krafla och Askja. Hekla hade sitt senaste formella utbrott år 1980. Under våldsamma vulkanutbrott på havsbottnen sydväst om Vestmannaeyjar (Västmannaöarna) år 1963, steg en helt ny ö, Surtsey, upp ur havet. På Västmannaöarnas huvudö, Heimaey, öppnade en ny krater upp sig, cirka tio år senare.

Oavsett om du önskar att åka på uppleveleturer för att se på fåglar eller valar, eller föredrar att åka på mer aktiva utflykter på skidor eller hästrygg, så lockar Island helt klart alla resenärer.

Massor av fisk på Island

Det isländska köket består i huvudsak av tre ingredienser: fisk, fisk och mer fisk. Många av de finaste fiskarna i världen fångas i havet runt Island. Så se till att prova alla goda fiskrätter på de lokala restaurangerna!

Geografi och klimat i siffror

 • Area: 103.000 km2
 • Tid: Samma som Sverige
 • Huvudstad: Reykjavik, cirka 110.000 invånare
 • Övriga städer: Akureyri ca. 16.000 invånare;  Kopapavogur och Hafnarfjördur ca. 18.000, resp. 17.000 invånare. Dessa räknas ofta som föroter till Reykjavik. 
 • Genomsnittstemperatur: Reykjavik 1 grad (januari), 11 grader (juli)
 • Genomsnittsnederbörd: Reykjavik 97 mm (oktober), 41 mm (juni)
 • Högsta berg: Hvannadalshnúkur (2119 möh)
 • Längsta flod: Thjórsjá (237 km)
 • Största glaciär: Vatnajökull (8400 km2)
 • Största ö: Heimaey (13 km2)

Året runt

På somamren är det nästan konstant dagsljus. Från mitten av november till slutet av januari, är et mycket mörkt på vintern. Det är faktiskt endast ljust ett par timmar på dagen. Man kan som regel uppleva polarskenet på hösten och i början av vintern. Det är också på denna tidpunkt, som solen inte bryter igenom och det är mörkt 24 timmar om dygnet. Som namnet säger, är de tkallt på Island, men inte så kallt som man kan tänka sig, på grund av den värme Golfströmmen för med sig. Sommartemperaturen i Raykjavik skiftar mellan 5 grader på natten till 25 grader på dagen. Medeltemperaturen i januari är cirka 1 grad. Den våtaste delen av Island hittar du söderöver på ön, men det snöar sällan.

Res runt på Island med flyg, buss och bil

Inrikesflyg är möjligt från Reykjavik till andra destinationer med Iceland Air. Det rekommenderas att flyga på vintern, så det är lättast, snabbst och som regel också det billigaste sättet att komma runt på - och kom ihåg att vädret på vintern kan göra att du ska beräkna mer tid än normalt. Iceland Air har också förbindelser med bussar, som transporterar folk till destinationer vartill det inte avgår flyg. Flygplatsen som har avgångar från Island till Sverige, Danmark och övriga Europa och USA, är Keflavik International Airport, som ligger sydväst om Reykjavik.

Om du inte vill flyga, är den enda transportmöjligheten med buss, om du inte själv vill köra. Bussarna kör nästan överallt, och du beöver inte boka biljett i förväg, den kan köpas hos chauffören. VIll du boka en hyrbil på Island, kan du se priser och information här på hemsidan (i sökmotorn). Sommaren är den period då flest turister reser till Island och då är flygbiljetterna också dyrast.

Turistinformation

På Islands turistbyrås officiella hemsida, kan du läsa om Island, och få information om aktuella händelser och nyheter. Du kan också hitta en lista över flera isländska lokala turisthemsidor, och förslag till din resa runt på Island.

>> Se också resor till USA
>> Läs om paketresor med resegaranti

Andra länkar