Resor till Dublin

Res till Dublin och upplev en storstad som har sin alldeles egna atmosfär och en befolkning som har en smittande, omedelbar livsglädje. Med sin överskådliga storlek är Dublin perfekt för en förlängd weekend eller som utgångspunkt för en lite längre semester på Den Gröna Ön.

Den irländska huvudstaden är i och för sig framför allt känd för sina otaliga pubar, där det alltid är massor av liv och rörelse och ofta även live musik. Men även om det närmast är ett måste att avnjuta en Guiness eller två under loppet av semestern, så finns det även mycket annat att uppleva för hela familjen i Irlands enda storstad.

En semester i Dublin är till exempel en möjlighet att resa i vikingarnas fotspår. Historien om vikingarna som slog sig ner här under 800-talet och var med och grundade staden, kan du bland annat utforska på National Museum of Ireland eller museet Dublinia, som är mycket lämpat för barnfamiljer. Dessa två är bara ett par av många museer runt omkring i stan. Du kan även tillbringa mycket tid med att utforska intressanta gallerier, bryggerier och historiska sevärdheter så som det flotta Dublin Castle.

Medan Irland är känt över hela världen som hemlandet för en av världens mest kända ölsorter så har landet traditionellt sett inte utmärkt sig speciellt kulinariskt. Du kan fortfarande hitta pubar i Dublin där du kan få dig serverad en riktig, gammaldags Irish Stew. Men om du föredrar lite lättare rätter kan du även glädja dig åt att Dublin, framför allt på senare år, har genomgått en gastronomisk utveckling som påminner om den man kan se med det Nya Nordiska Köket här hemma. Reser du till Dublin, kan du därför se fram emot en riktig livsnjutarsemester med god mat och restauranger som sätter en ära i att använda färska, lokala råvaror i nya rätter tillagade med inspiration från det traditionella köket.

Välkommen till irland med Escapeaway, vi är specialister på resor till Dublin där du bor på noga utvalda hotell på din resa. 

>> Läs också om resor till London
>> Läs också om resor till Skottland

Hotell i Dublin

Populärt i Dublin

Irland, Dublin
  • Närmaste flygplats: 12 km
  • Internet / Wi-Fi
  • Restaurang
Irland, Dublin
  • Närmaste flygplats: 13 km
  • Internet / Wi-Fi
  • Restaurang
Irland, Dublin
  • Närmaste flygplats: 13 km
  • Internet / Wi-Fi
  • Reception

Mat och dryck

Här har vi valt ut några av de kulinariska specialiteter och typiska rätter, som du kan smaka på när du är på semester i Dublin.

Öl i Dublin

Irland - och landets huvudstad Dublin - är världsberömt för sin fantastiska öl. Och det är inte bara turisterna som värdesätter den: det finns bara fyra andra nationer i världen som dricker mer öl än irländarna. Ölets popularitet hänger samman med den irländska pub-kulturen, som framförallt blomstrar i den irländska huvudstaden, där du hittar hela 751 irländska pubar att inta din öl på.

Det är svårt att tänka på irländska öl, och inte samtidigt tänka på Guinness. Det nu världsberömda ölbryggeriet började sitt förhållande med den irländska huvudstaden för nästan 250 år sedan. År 1755 upprättade Arthur Guinness ett litet bryggeri i staden Leixlip, vilket flyttade till St. Jame's gate i dublin i slutet av 1759. Under den första perioden producerade bryggeriet endast ale, men senare började man också att producera porter. Produktionen växte och i början av 1900-talet blev Guinness världens största öl-bryggeri, med export till en lång rad länder. Det irländska öl-bryggeriet var därmed ett globalt bolag.

Ävenom Guinness inte längre är det största öl-bryggeriet i världen, förblir det den största rbyggaren av stout på den globala marknaden, och det legendariska bryggeriet har fortfarande en unikstatus bland både irländare och många av de resenärer som besöker Dublin och resten av landet.

Förutom de stora, kända bryggerierna, är den irländska ölmarknaden också berikad med enlång rad nya, spännande öl, utvecklade på små mikrobryggerier, som sedan 1990 har dykt upp runt omkring i landet. Ett av de mest kända av dessa, är Porterhouse.

Irish Stew

Om du vill testa en av de mest traditionella och folkliga rätterna, medan du är på semester i Dublin, bör du testa Irish Stew - eller på irländska kallad Stobhash. Irish Stew är, som namnet antyder en sammankokt rätt, men i verkligheten täcker namnet över vilken sammankokt rätt som helst, där kött och rotfrukter ingår.

Det finns i stort sätt lika många recept på Irish Stew som det finns städer på Irland, men det är dock en rad ingredienser som återkommer, såsom lamm eller fårkött, samt potatis, lök, morötter och persilja. Får har traditionellt använts mer i rätten, för köttet är fetare och har en starkare smak och har generellt varit lättare att få tag på i knappa tider.

De bästa platserna att inta Irish Stew på i Dublin, är naturligtvis på en av alla trevliga pubar i staden, ledsagad av en pint Guinness, såklart!

Whisky i Dublin

Om du tycker om whisky, har du kommit till helt rätt plats, för Dublin har spelat en viktig historisk roll, inte bara i den irländska, men också i den globala whiskyproduktionen. Efter en nedgångsperiod för den irländska whiskyn fram till runt 1990, har man återigen kommit på fötterna och det finns idag mångaplatser i staden, där du kan smaka på det man på galiska kallar "uisce beatha", vilket betyder "livets vatten".

Irländsk whisky var en gång i tiden världens mest populära spritdryck, men en lång period med nedgång, som började på slutet av 1800-talet, och som fortsatte till slutet av 1900-talet, minskade den irländska whiskyproduktionen med att ha 30 destillerier år 1890 till endast tre stycken hundra år senare.

Irländsk whisky har dock återvunnit sin storhet, och är den sprit som sedan 1990 har upplevt störst framgång. Exporten av irländsk whisky har växt med över 15 procent per år de senaste åren, vilket har let till att existerande destillerier har utvecklats och en rad nya destillerier har byggts upp runt landet. Bland de mest lända destillerierna finns ameson Irish Whiskey, Kilbeggan Irish Whiskey, Paddy Irish Whiskey, Powers Irish Whiskey och Tullamore Dew Irish Whiskey m.fl.

Jameson Distillery Bow St. ligger vid Smithfield Square, och är ett måste på din lista över platser att se och besöka om du intresserar dig för whisky. Här kan du uppleva den plats där Jameson Irish Whisky destillerade fram till 1971, och som nu är ett museum som erbjuder guidade turer, whiskyprovning, en bar och en presentbutik.