Semester i Indonesien

Indonesien ligger mitt emellan Australien och det asiatiska fastlandet. Det bor cirka 240 miljoner människor i landet, vilket gör Indonesien till världens fjärde största land, mätt i befolkningsmängd (efter Kina, Indien och USA).

Liksom Indonesien är rik på unik flora och fauna, har landet också en stor etnisk variation. Här hittar du både moderna stadsinvånare i storstäder, och isolerade stammar på små öar. I Indonesien finns fler än 300 olika etniska grupper, och landet har världens största muslimska befolkning.

Hur bokar jag en semester till Indonesien?

Du kan åka på semester till Indonesien både på vintern och sommaren. de flesta reser till Bali för att njura av det varma och behagliga klimatet året runt. Hos Escapeaway kan du boka din semester i Indonesien som ett samlat paket, där vi sätter ihop ett av våra noga utvalda hotell med toppbetyg med en flygbiljett från Sverige eller Danmark. Klicka här nedan för att läsa mer om din semester i Indonesien.

>> Läs mer om att resa till Indonesien här 

Det indonesiska öriket

Indonesien består av nästan 18.000 öar, varav cirka 6000 är bebodda. Det finns sex större öar: Sumatra, Java, Sulawesi, Bali, Kalimantan och Irian Jaya, vilka utgör större delen av landet när det kommer till arean. Två öar delas med andra länder, nämligen Kalimantan - som nog är mer känd som Borneo - delas med Malaysia och Brunei, och ön Nya Guinea, som är uppdelad i en indonesisk del, Papua, och den självständiga västra delen Papua Nya Guinea.

Höjdpunkter i Indonesien

På en semester i Indonesien kan du uppleva flera aktiva vulkaner än i något annat land i världen, och några av dessa är förhållandevis lättillgängliga för turister. Du kan t.ex. relativt enkelt bestiga 1700 meter höga Mount Batur på Bali, för att se soluppgången i fantastiska omgivningar.

Utöver regnskog och vulkaner, är Indonesien också känd för sina vackra stränder och några av världens bästa förhållande för dykning. Och inte att förglömma alla de kulturella sevärdheterna och de gastronomiska upplevelserna som väntar i detta jättestora örike.

Sevärdheter

Borobodur

Templet Borobudur, som ligger i Magelang, är världens största buddhistiska tempel, och en av Indonesiens mest berömda sevärdheter. Templet består av nio plattformer - varav sex är fyrkantiga och tre cirkulära - som överst bär en kupol. Det är dekoreret med 2672 reliefpanaler och 504 Buddhastatyer. Kupolen övert på templet, är dessutom ömgiven av 72 Buddhastatyer, dom var och en sitter inne i sen så kallad stupa.

Templet byggdes på 800-talet, under Sailendra-dynastin, i en typisk javanesisk-buddhistisk arkitekturstil från den tiden, som bland annat blandar buddhistiska koncept om att uppnå Nirvana med den antika indonesiska tillbedjan till förfäderna. Därutöver rymmer templet element av Gupta-konst, som avspeglar Indiens indlytande på regionen.

Då templet bland annat är tillägnat Buddha, är det en plats som är mycket populär bland buddhistiska pilgrimsresenärer. Pilgrimsrutten börjar vid templets botten, och följer en stig runt det, varpå du stiger till toppen genom tre nivåer, som avspeglar och symboliserar buddhistisk kosmologi: Kamadhatu (världen av begär), Rupadhatu (världen av former) och Arupadhatu (världen av formlöshet).

Komodo Nationalpark

Komodo Nationalpark, som ligger i gränsregionen mellan provins-öarna Nusa Tenggara och Västra Nusa Tenggara, om fattar de tre större öarna Komodo, Padar och Rinca, och 26 mindre öar. Tillsammans har nationalparken en aral på 1733 km2 och år 1991 utsågs den till världsarv av UNESCO. Parken är också utvald som en av världens natur-vidunder av fonden New7Wonders of Nature.

Nationalparken skapades år 1980, och hade ursprungligen målet att skydda Komodo-varaner som är världens största ödlor. Senare dedikerades parken att beskydda också andra djurarter, däribland en lång rad marina arter. Farvattnet runt Komodoön är en av de platser på jorden som innehåller den rikaste marina biodiversiteten, och här finns bland annat valar, hajar, sjöhästar, bläckfiskar, koralldjur och nakensnäckor.

Större delen av befolkningen i och omkring parken är fiskare, och ättlingar till Komodos ursprungliga folkslag, Ata Modo, lever fortfarande i Komodo, med deras kultur och språk har sakta ändrasts och anpassats till den moderna kulturen i området.

Pura Tanah Lot

Ett av de mest populära templen i Indonesien, och det finns många att välja bland, är nog det gamla hinduiska templet Pura Tanah Lot, som ligger på klippan Tanah Lot utanför den balinesiska kusten cirka 20 km från Denpasar.

Tanah Lot anses ha uppstått i samband med den hinduiska (shaivistiska) resenären Dang Hyang Nirarthas besök på ön på 1500-talet. Under hans resa längs öns södra kust, såg hand klippans vackra omgivningar och beslutade sig för att lägga sig ner där för att vila. Några lokala fiskare lade märke till honom och köpte gåvor till honom, så att han skulle klara natten. Nirartha spenderade därefter natten på den lilla klipp-öm. Efter att ha övernattat på ön, bad Nirartha fiskarna att bygga en heligdom på klippan, eftersom han ansåg att det var en helig plats att tillbedja de balinesiska havsgudarna på.

Senare byggdes ett tempel på ön, som utgör ett av sju tempel vid den sydvästra delen av den balinesiska kusten, som är byggda som att de ligger som på en pärlrad, inom synvidd från varandra.

Baturberget/vulkanen

En av de mest populära natursevärdheterna i Indonesien, är Baturberget, som ligger nordväst om Agung på ön Bali. Varje dag - innan soluppgången - börjar hundratals av besökare sin tur upp till bergets topp som ligger på 1700 meters höjd, för att se solen stiga upp över den frodiga mosaiken av bergstoppar inlindande i dagg och dimma.

Baturberget är dock inte helt så idylliskt som det ser ut. Det är en aktiv vulkan, som hade sitt första dokumenterade utbrott år 1804, och det senaste år 2000. För de flesta är detta dock inte anledning nog att hålla sig från att upptäcka vulkanens spektakulära utsikt.

En vandringstur längs de markerade stigarna är förhållandevis lätt, och tar normalt runt 2-3 rimmar. Guidade vandringsturer, som vi rekommenderar för din säkerhet, omfattar normalt sätt en picknick med ägg kokta av ångan från den aktiva vulkanen.

Bromoberget

Bromoberget är ännu en av Indonesiens aktiva vulkaner, och en del av Tenggermassivet på den östra delen av ön Java.

Med sina 2329 meter över havet, är det inte den högsta bergstoppen i bergmassivet, men det är den mest kända och en av de mest besökta turistattraktionerna på Java. Vulkanen, som är uppkallad efter det javanesiska uttalet av den hinduistiska skaparguden Brahma, tillhör Bromo Tengger Semeru National Park, som har varit ett skyddat naturreservat sedan 1919.

Normalt sätt besöker man Bromoberget från den närliggande bergslandsorten Cemoro Lawang. Därifrån är det möjligt att promenera till vulkanen på cirka 45 minuter, men det är också möjligt att åka med på en organisera

En semester i Indonesien är en färd ut i kulturer, natur och klimat som ligger så långt bort från vår egen som det bara går. Njut av gästfriheten, den attraktiva prisnivån, den spännande maten och de vackra miljöerna, medan din själ slappnar av och laddas upp.

>> Läs också om en semester på Sri Lanka
>> Läs också mer om en semester på Bali

>> Läs mer om semester