Resor till Ubud

Ubud kan bäst kännetecknas som Balis hjärta där den ligger centralt placerad på ön. Staden ligger omringad av vulkaner och djungel och är känt som ett konst- och kulturcenter. Boka din resa till Ubud med Escapeaway i dag!

Ubud, vackert beläget mellan risfält och branta klippor, är känt som ett konst- och kulturcenter på den indonesiska ön Balo, som sedan 1960-talet har utvecklats till ett populärt resmål. Turismen i staden började dock redan på slutet av 1920-talet, efter ankomsten av den tysk-ryska målaren Walter Spies, som undervisade i båd emåleri och musik i staden, och senare också med ankomsten av de två holländska konstnärerna Willem Hofker och Rudolf Bonnet, som tillsammans med Spies lockade flera internationella berömdheter till staden, som t.ex. Charlie Chaplin, Noël Coward, Barbara Hutton, H.G. Wells och Vicki Baum. Alla utländska konstnärer, som har besökt staden, har bidragit till att utveckla Ubud till Balis kulturcentrum, och att sätta staden på världskartan. 

Förutom sin status som kulturellt center, är staden också känd för sin apskog, sina tempel och som ett pilgrimsmål. Att staden blivit ett pilgrimsmål beror på den japanska prästen Rsi Markendya, som en gång på 700-talet mediterade vid den plats där två floder flätas samman utanför Ubud, och senare lät bygga ett tempel, Gunung Labah-templet, som än idag är ett pilgrimsmål.

Välkommen till Ubud och Bali med Escapeaway, vi är specialister på resor till Ubud där du bor på noga utvalda hotell på din resa.

>> Läs även om resor till Sanur på Bali här

 

Hotell i Ubud

Populära hotell i Ubud

Indonesien, Bali, Ubud
9,6
Fantastiskt
1913 omdömen
  • Närmaste flygplats: 39 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Indonesien, Bali, Ubud
9,1
Fantastiskt
1507 omdömen
  • Närmaste flygplats: 38 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Indonesien, Bali, Ubud
8,4
Mycket bra
465 omdömen
  • Närmaste flygplats: 39 km
  • Närmaste strand: ca. 30 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)

Information och inspiration

Här hittar du information och inspiration till en resa till Ubud. Du kan bland annat läsa om stadens största sevärdheter och upplevelser, samt om stadens klimat och väder. Trevlig läsning.

Sevärdheter och upplevelser

Pura Dalem Agung Padangtegal

Pura Dalem Agung Padangtegal är ett av tre hinduiska tempel, som utgör ett större tempelkomplex beläget i den sydvästra delen av Ubuds berömda apskog.

Templet anses - precis som de två andra templen i komplexet - att ha byggts runt år 1350. De spelar en viktig roll i loksalsamhällets andliga och religiösa liv och används till att tillbedja guden Hyang Widhi.

Området framför templet är dessutom en plats där en av Ubuds apskogs sex grupper av Krabbmakaker håller till. Dessa apor är den vanligaste primaten i Sydöstasien, efter människan, och anses vara helig av lokalbefolkningen.

Ubuds apskog

En av Ubuds största natursevärdheter, är den så kallade Apskogen, som just nämnt här ovan. Skogen huserar runt 750 apor, som är uppdelade i sex grupper: huvudtempelgruppen, skogsskyddargruppen, centralpunktsgruppen, östgruppen, Michelin-gruppen och kyrkogårdsgruppen.

Skogen besöks varje månad av cirka 120.000 besökare, som inte bara kan träffa alla apor, utan också kan uppleva 186 arter av träd samt de tre templen som utför det ovan nämda tempelkomplexet.

Skogen är starkt kuperad, och en djup klyfta leder genom den. Ett välutvecklat sigsystem ger besökarna tillgång till de olika delarna av apskogen, däribland klyftan och den stenbelagda flod som löper i botten av klyftan. Abskogen rymmer också en offentlig hall, ett galleri, en öppen stadium, en kantin, ett första hjälpen-center, en polisstation, och diverse andra faciliteter.

Puri Lukisan Museum

Puri Lukisan Museum, som är det äldsta konsmuseet på Bali, huserar den finaste samlingen av traditionell balinesisk konst och träsnide på ön. Samlingen innehåller betydande verk från alla de konstnäriska stilarterna på Bali i perioden från 1930-talet till idag, däribland stilarterna Sanur, Batuan, Ubud och Keliki.

Bland museets höjdpunkter finns verk av Ida Bagus Nyana, Ida Bagus Gelgel, I Gusti Nyoman Lempad, Anak Agung Gde Sobrat och I Gusti Made Deblog.

Goa Gajah

Goa Gajah, som också kallas "Elefantgrottan", är en grotta byggd på 800-talet, som har fungerat som en religös fristad vid Ubud. Grottan finns med på UNESCOs världsarvslista sedan år 1995.

Vid grottans ingång har manhuggit ut flera olika figurer, som föreställer väsen och demoner, däriband en figer som engång antogs vara en elefant och därmed gett grottan sitt namn. Stället finns omnämt i den balinesiska hyllningsdikten Desawarnana tillägnad kungen Hayam Wuruk, som skrevs 1365.

En omfattande badplats på stället, som anses ha byggt för att hålla bort onda andar, grävdes först ut på 1950-talet. Grottan och de tillhörande delarna innehåler både hinduistiskt och buddistiskt bildspråk, då grottan både rymmer bilder av lingam och yoni (som är symboler för de hinduistiska gudarna Shiva och Ganesha), medan man vid floden har hittat billder av stupas som är ett heligt monument som används till meditation inom buddhismen.

Klimat och väder

Ubud har ett fuktigt, varmt och tropiskat klimat, med en nästan konstant medeltemperatur på mellan 24 och 28 grader hela året runt. Det faller mer regn här, än på många andra platser på Bali, men i gengälld är det inte lika fuktigt och varmt som vid kustområdena på ön, tack vara stadens läge på 600 meters höjd över havet.

De mest regniga månaderna på året, är januari med 80 procents risk för nederbörd i genomsnitt, följt av december och februari (drygt 60 procents risk). Minst nederbörd faller i september, följt av oktober (7-8 procents risk). Mängden nederbörd i området, framförallt under vintermånaderna, har den positiva sidoeffekten att områdets vackra, gröna frodighet bevaras.

>> Hitta alla resor till Bali här
>> Läs även om paketresor till Bali

Resor till Indonesien

Läs mer om Indonesien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Indonesien här