Resor till Kuta

Kuta ligger vid en lång bukt på Balis sydspets. Stadens huvudattraktion är den kilometerlånga sandstranden som är känd för sina vågor som är perfekta för surfing både för erfarna och nybörjare. Uppe i staden är det en stor koncentration av hotell, restauranger, barer och nattklubbar. Kuta har också framför allt blivit ett populärt resmål bland yngre resenärer från Australien som kommer hit för att kombinera avkoppling på stranden vid det azurblåa havet med det pulserande nattlivet.

Från handelsstation till semesterort

Kuta har länge varit centralpunkten för den moderna turismen på Bali. Ursprungligen var Kuta bara en liten stad som tack vare sin placering utgjorde en knutpunkt för handeln mellan Bali och omvärlden. Här fanns en liten hamn från vilken man skeppade ut öns produkter och där man mottog handelsmän från grannöarna och ännu mer avlägsna kuster. Under 1800-talet slog den danske handelsmannen Mads Lange sig ner här och etablerade en framgångsrik handelsstation. Tack vare sina goda förhandlingsegenskaper var han mycket respekterad och fungerade som mäklare mellan de balinesiska furstarna och holländarna. En av gatorna i Kuta är dessutom uppkallad efter Mads Lange.

Det första hotellet byggdes i Kuta på 1930-talet av en skotskamerikansk kvinna som hade blivit förtjust i området. Några av de lokala fiskarfamiljerna följde i hennes spår och byggde enklare semesterbostäder på sina tomter. Det var dock först i slutet av 1980-talet som turismen på allvar tog fart i Kuta i och med byggandet av en rad moderna hotell, resorts, restauranger och barer.

Trots en ytterst välutvecklad massturism med allt vad det innebär av mindre charmiga byggnader, souvenirbutiker med billigt tingeltangel och caféer sida vid sida, trängsel på gatorna och säljare på stränderna så har Kuta trots det mycket kvar av det som lockade de första besökarna att resa hit. På ett eller annat sätt har den nuvarande lite kaotiska stämningen sin egen charm och det är inte heller längre bara unga, festglada backpackers som reser hit. Väldigt många familjer och par använder Kuta som utgångspunkt för en semester på Bali.

Sandstrand så långt ögat når

Även om den nästan 5 kilometer långa stranden vid Kuta inte längre är så jungfrulig som när de första resenärerna kom hit så finns det fortfarande massor av möjligheter att hitta fina, välskötta områden längs bukten där du ostörd kan koppla av vid vattnet. Man har dessutom här en trevlig tradition att både lokalbefolkningen och besökare söker sig ner till vattnet på kvällen för att njuta av solnedgången.

De försäljare som går runt med frukt, smycken och träsniderier håller som regel till på övre delen av stranden närmast kustvägen. De mest påträngande av säljarna är som regel de som erbjuder massage på stranden. Skulle du ha behov av att mjuka upp musklerna kan det dock rekommenderas att tacka nej och istället välja något av ställena uppe i stan eller på ditt hotell vilka både är billigare och mer professionella.

Tycker du det är lite väl mycket liv på stranden närmast Kuta kan det rekommenderas att söka sig lite längre norröver längs bukten mot Legian, Seminyak och Petitenget där det gradvis blir mer fridfullt.

De mest hardcore surfarna har efter hand hittat ställen med större utmaningar men surfing är fortfarande en av de mest populära aktiviteterna i Kuta. Med otaliga surfshops och surfskolor i staden erbjuds massor av möjligheter till att ge sig i kast med vågorna även som nybörjare. De oftast ganska stora vågorna och risken för underströmmar innebär samtidigt att stranden vid Kuta inte kan betraktas som särskilt barnvänlig.

De flesta som reser till Kuta tillbringar en stor del av sin semester nere på stranden. Utöver de många butikerna och restaurangerna finns här inte så många andra attraktioner att lägga tid på uppe i själva staden. I gengäld finns det massor av utflyktsmöjligheter härifrån om du skulle vilja uppleva andra delar av Bali under din semester. Det tar till exempel under en timme att köra till Ubud som är öns kulturella hjärta.

Resor till Indonesien

Läs mer om Indonesien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Indonesien här

Hotell i Kuta

Populära hotell i Kuta

Indonesien, Bali, Kuta
9,3
Fantastiskt
2856 omdömen
  • Närmaste flygplats: 14 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Indonesien, Bali, Kuta
8,8
Mycket bra
379 omdömen
  • Närmaste flygplats: 6 km
  • Närmaste strand: ca. 800 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Indonesien, Bali, Kuta
9,0
Fantastiskt
1209 omdömen
  • Närmaste flygplats: 9 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi