Resor till Bali

Balis befolkning är känd för sin varma gästvänlighet och ön är den mest populära destinationen att besöka på en resa till det indonesiska öhavet och det kan jag verkligen förstå för det är ett perfekt resmål oavsett om du vill uppleva kultur och historia eller "bara" vill njuta av livet längs de underbara stränderna. Välkommen till Indonesien med Escapeaway, vi är specialister på resor till Bali där du bor på noga utvalda hotell.

Förutom det härliga klimatet så utgör de exotiska templen och palatsen som ligger med fantastiska, naturliga kulisser några av öns största attraktioner. Kulinariskt bjuder Bali på ett nästan oändligt utbud av lokala och internationellt inspirerande rätter. Efter solnedgången kan du uppleva öns berömda nattliv som bjuder på spännande klubbar och fullpackade dansgolv. Inne i landet väntar dig höga vulkaner och orörd djungel med mycket att se och göra.

De flesta kan emellertid inte hålla sig borta från stranden särskilt länge åt gången. Njut på de fantastiska badorterna och lyxiga semesterställena i ett av Balis kända semesterområden. Bland dessa kan nämnas Kuta, Seminyak och Jimbaran där de flesta av de stora hotellen och villorna ligger ända nere vid stranden. Det är även här som du hittar de bästa av Balis surfställen. Söker du betagande, fridfulla kustlandskap och soluppgångar är de östliga badorterna det bästa valet. Det kan till exempel vara Sanur, Nusa Dua och den lite mer avlägsna Candidasa-kusten.

I det mer avsides belägna och mindre besökta östra Bali och i den norra regionen hittar du förstklassisga dykområden och bukter med lugnt vatten. Här kan du utforska orörda korallrev med ett otroligt färgrikt djurliv. De centrala delarna av ön erbjuder även de många skäl att lämna stranden. Utforska till exempel Ubuds natursköna högland med de böljande risfälten, dalar och skogsinklädda floder. Ubud är emellertid inte bara ett ställe för kulturella dagturister. Här finns även massor av aktiviteter för de som söker äventyr och det spirituella med ett stort utbud av yoga-retreats, holistiska cafeer och butiker samt en fantastisk marknad som sjuder av lokalt liv och fär. Här finns det massor av möjligheter att köpa souvenirer av traditionellt hantverk, smaka på österns exotiska frukter och slå sig ner vid någon av de små familjeägda "warungs" för att avnjuta smakfulla balinesiska specialiteter. 

Aktivitetsmöjligheterna i Ubud är närmast oändliga. Själva staden är fylld av gamla tempel, torg och historiska platser. Det finns dessutom många ställen bortom allfartsvägarna runt omkring på denna magiska ö som varmt kan rekommenderas att utforska. 

Med Escapeaway kan du använda dig av den intelligenta sökmotorn för att lätt boka en säker resa till Bali. Välj mellan avresa från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn till Ngurah Rai Internationella flygplats på Bali. Vi hittar billiga flygbiljetter med reguljärflyg och sätter samman dem med utvalda hotell på Bali samt med möjlighet att komplettera med en hyrbil - allt satt samman till en paketresa som är säkrad av resegaranti.

>> Läs även om paketresor till Bali här

Resmål på Bali

Hotell på Bali

Sevärdheter

Här nedan har vi valt ut några av alla de sevärdheter som du kan uppleva på din semester på Bali. Om du vill läsa om fler sevärdheter på Bali, rekommenderar jag dig att besöka vår blogg om resor, där du kan hitta spännande artiklar om alla våra resmål. 

Vulkanen Batur

Bali är full av storslagen natr och en av de mest populära natur-sevärdheterna på ön, är vulkanen Batur, som ligger nordväst om en av öns andra kända vulkaner, Gunung Agung. Från vulkanens topp har du en fantastisk utsikt till det frodiga landskapet i området runt vulkanen och andra mäktga bergstoppar. Allt är dock inte så idylliskt som det ser ut: det är en aktiv vulkan, som hade sitt första dokumenterade utbrott år 1804 och det senaste år 2000.

För de flesta är detta dock inte någon anledning att hålla sig borta från att uppleva vulkanens spektakulära utsikt - och varje dag innan soluppgången börjar hundratals turister och lokala invånare turen upp till bergets topp, som ligger på 1700 meters höjd, för att se solen stiga upp över mosaiken av bergstoppar och sjön Batur (som levererar större delen av vattnet till Balis vattensystem).

Det finns markerade stigar på hela rutten, och turen till toppen tar 2-3 timmar om du är i någorlunda normal form. Om du vill vara på den säkra sidan, och inte vill vandra på egen hand, kan du delta i en guidad vandringstur, som normalt också inkluderar en picknick med ägg kokta i ångan från den aktiva vulkanen.

Pura Tanah Lot

Förutom sin fantastiska natur, är Bali känd för sina unika, historiska tempel. Ett av de mest berömda, och besökta templen på Bali, är det gamla hinduiska templet Pura Tanah Lot, som ligger på klippan Tanah Lot utanför den balinesiska kusten, cirka 20 km från huvudstaden Denpasar.

Det finns många legender, som förklarar ursprunget till Tanah Lots spektakulära läge, men det vanligaste lyder, att templet uppstod i samband med Dang Hyang Nirarthas besök på ön på 1500-talet.

Dang Hyang Nirartha var en hindusik pilgrim, säger legenden, och under hans resa längs öns sydkst såg han plötsligt klippan vid Tanah Lot, och beslutade sig för att vila där. Några lokala fiskare lade märke till honom, och köpte olika gåvor till honom - bland annat mat och dryck - för att han skulle klara kvällen. Efter att ha övernattat på ön, vände sig Dang Hyang Nirartha till fiskarna och bad dem bygga en hinduisk helgedom på klippan. Han sa, att under hans vila på klippan, hade han insett att det var ett heligt ställe att tillbedja de balinesiska havsgudarna på (som då, liksom idag, spelar stor roll i balinesisk mytologi).

Man byggde först en mindre helgedom, men senare byggde man ett tempel på klippan och detta tempel fick sällskap av sex andra tempel vid den sydvästra delen av den balinesiska kusten, som är byggda så att de - som pärlor på rad - ligger inom synvinkel från varandra.

Templet Uluwatu

Uluwatu - eller på balinesiska Pura Luhur Uluwatu - är ytterligare ett av Balis kända tempel, som framförallt uppnått berömmelse på grund av dess spektakulära läge på en 70 meter hög klippa som sticker ut i havet. På balinesiska betyder "Pura" tempel, "Ulu" näs (eller landets ände) och "Watu" betyder klippa, så namnet ger mening när man tar tamplets storslagna läge i betraktande.

Det finns tecken på att det har existerat ett mindre tempel i området innan det nuvarande byggdes, men historiska undersökningar pekar på att templet är en hel del år äldre än templet på Tanah Lot, då man menar att det härstammar från 1000-talet. Enligt lokal tro, sägs templet skydda Bali mot onda andra från havet, medan alla apor i området sägs skydda templet från dåligt inflytande.

Aporna nöjer sig emellertid inte med att beskydda templet från ondska, de är även kända - eller snarare beryktade - för deras förmåga att stjäla tillhörigheter från de besökande så det är en god idé att hålla ett öga på sina saker om man befinner sig nära någon av templets apor. Konstigt nog kan aporna ofta övertalas att lämna tillbaka de stulna ägodelarna om man mutar dem med en frukt. Enligt experter på djurens beteende har aporna lärt sig denna byteshandel från lokalbefolkningen och har därefter fört denna kunskap vidare till sin avkomma.