Resor till Bali

Balis befolkning är känd för sin varma gästvänlighet och ön är den mest populära destinationen att besöka på en resa till det indonesiska öhavet och det kan jag verkligen förstå för det är ett perfekt resmål oavsett om du vill uppleva kultur och historia eller "bara" vill njuta av livet längs de underbara stränderna. Välkommen till Indonesien med Escapeaway, vi är specialister på resor till Bali där du bor på noga utvalda hotell.

Förutom det härliga klimatet så utgör de exotiska templen och palatsen som ligger med fantastiska, naturliga kulisser några av öns största attraktioner. Kulinariskt bjuder Bali på ett nästan oändligt utbud av lokala och internationellt inspirerande rätter. Efter solnedgången kan du uppleva öns berömda nattliv som bjuder på spännande klubbar och fullpackade dansgolv. Inne i landet väntar dig höga vulkaner och orörd djungel med mycket att se och göra.

De flesta kan emellertid inte hålla sig borta från stranden särskilt länge åt gången. Njut på de fantastiska badorterna och lyxiga semesterställena i ett av Balis kända semesterområden. Bland dessa kan nämnas Kuta, Seminyak och Jimbaran där de flesta av de stora hotellen och villorna ligger ända nere vid stranden. Det är även här som du hittar de bästa av Balis surfställen. Söker du betagande, fridfulla kustlandskap och soluppgångar är de östliga badorterna det bästa valet. Det kan till exempel vara Sanur, Nusa Dua och den lite mer avlägsna Candidasa-kusten.

I det mer avsides belägna och mindre besökta östra Bali och i den norra regionen hittar du förstklassisga dykområden och bukter med lugnt vatten. Här kan du utforska orörda korallrev med ett otroligt färgrikt djurliv. De centrala delarna av ön erbjuder även de många skäl att lämna stranden. Utforska till exempel Ubuds natursköna högland med de böljande risfälten, dalar och skogsinklädda floder. Ubud är emellertid inte bara ett ställe för kulturella dagturister. Här finns även massor av aktiviteter för de som söker äventyr och det spirituella med ett stort utbud av yoga-retreats, holistiska cafeer och butiker samt en fantastisk marknad som sjuder av lokalt liv och fär. Här finns det massor av möjligheter att köpa souvenirer av traditionellt hantverk, smaka på österns exotiska frukter och slå sig ner vid någon av de små familjeägda "warungs" för att avnjuta smakfulla balinesiska specialiteter. 

Aktivitetsmöjligheterna i Ubud är närmast oändliga. Själva staden är fylld av gamla tempel, torg och historiska platser. Det finns dessutom många ställen bortom allfartsvägarna runt omkring på denna magiska ö som varmt kan rekommenderas att utforska. 

Med Escapeaway kan du använda dig av den intelligenta sökmotorn för att lätt boka en säker resa till Bali. Välj mellan avresa från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn till Ngurah Rai Internationella flygplats på Bali. Vi hittar billiga flygbiljetter med reguljärflyg och sätter samman dem med utvalda hotell på Bali samt med möjlighet att komplettera med en hyrbil - allt satt samman till en paketresa som är säkrad av resegaranti.

>> Läs även om paketresor till Bali här

Resmål på Bali

 • Kuta
  12 hotell
  Kuta är den mest populära semesterorten på Bali och har under många år varit känd som öns surfparadis. På den 5 kilometer långa sandstranden vid staden finns det även rikliga möjligheter att bara njuta i sanden eller på en liggstol under palmerna ... vid det turkosblåa havet. Läs mer
 • Ubud
  5 hotell
  Ubud kan bäst beskrivas som Balis hjärta där det ligger i öns centrala del. Staden ligger omringad av vulkaner och djungel och är känt som ett konst- och kulturcenter. Är du intresserad av yoga och det holistiska, då har du kommit till rätt ställe.
 • Sanur
  4 hotell
  Sanur ligger beläget på Balis lugna östkust och är en perfekt resdestination för dig som reser med barn eller som bara vill ha en lugn och behaglig semesteratmosfär.
 • Candidasa
  3 hotell
  Candidasa som ligger på östra Bali är en riktig pärla till semesterparadis. Stränderna här kan i och för sig inte mäta sig med de längre söderut, men i gengäld kan du här njuta av en mer fridfull och avslappnad atmosfär. Här finns dessutom fina ... förutsättningar för att snorkla och dyka. Läs mer

Populära hotell på Bali

Indonesien, Bali, Kuta
9,5
Fantastiskt
804 omdömen
 • Närmaste flygplats: 11 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
 • Internet/Wi-Fi
Indonesien, Bali, Ubud
9,7
Fantastiskt
633 omdömen
 • Närmaste flygplats: 39 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
 • Internet/Wi-Fi
Indonesien, Bali, Kuta
9,4
Fantastiskt
1827 omdömen
 • Närmaste flygplats: 12 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
 • Internet/Wi-Fi

Sevärdheter

Här nedan har vi valt ut några av alla de sevärdheter som du kan uppleva på din semester på Bali. Om du vill läsa om fler sevärdheter på Bali, rekommenderar jag dig att besöka vår blogg om resor, där du kan hitta spännande artiklar om alla våra resmål. 

Vulkanen Batur

Bali är full av storslagen natr och en av de mest populära natur-sevärdheterna på ön, är vulkanen Batur, som ligger nordväst om en av öns andra kända vulkaner, Gunung Agung. Från vulkanens topp har du en fantastisk utsikt till det frodiga landskapet i området runt vulkanen och andra mäktga bergstoppar. Allt är dock inte så idylliskt som det ser ut: det är en aktiv vulkan, som hade sitt första dokumenterade utbrott år 1804 och det senaste år 2000.

För de flesta är detta dock inte någon anledning att hålla sig borta från att uppleva vulkanens spektakulära utsikt - och varje dag innan soluppgången börjar hundratals turister och lokala invånare turen upp till bergets topp, som ligger på 1700 meters höjd, för att se solen stiga upp över mosaiken av bergstoppar och sjön Batur (som levererar större delen av vattnet till Balis vattensystem).

Det finns markerade stigar på hela rutten, och turen till toppen tar 2-3 timmar om du är i någorlunda normal form. Om du vill vara på den säkra sidan, och inte vill vandra på egen hand, kan du delta i en guidad vandringstur, som normalt också inkluderar en picknick med ägg kokta i ångan från den aktiva vulkanen.

Pura Tanah Lot

Förutom sin fantastiska natur, är Bali känd för sina unika, historiska tempel. Ett av de mest berömda, och besökta templen på Bali, är det gamla hinduiska templet Pura Tanah Lot, som ligger på klippan Tanah Lot utanför den balinesiska kusten, cirka 20 km från huvudstaden Denpasar.

Det finns många legender, som förklarar ursprunget till Tanah Lots spektakulära läge, men det vanligaste lyder, att templet uppstod i samband med Dang Hyang Nirarthas besök på ön på 1500-talet.

Dang Hyang Nirartha var en hindusik pilgrim, säger legenden, och under hans resa längs öns sydkst såg han plötsligt klippan vid Tanah Lot, och beslutade sig för att vila där. Några lokala fiskare lade märke till honom, och köpte olika gåvor till honom - bland annat mat och dryck - för att han skulle klara kvällen. Efter att ha övernattat på ön, vände sig Dang Hyang Nirartha till fiskarna och bad dem bygga en hinduisk helgedom på klippan. Han sa, att under hans vila på klippan, hade han insett att det var ett heligt ställe att tillbedja de balinesiska havsgudarna på (som då, liksom idag, spelar stor roll i balinesisk mytologi).

Man byggde först en mindre helgedom, men senare byggde man ett tempel på klippan och detta tempel fick sällskap av sex andra tempel vid den sydvästra delen av den balinesiska kusten, som är byggda så att de - som pärlor på rad - ligger inom synvinkel från varandra.

Templet Uluwatu

Uluwatu - eller på balinesiska Pura Luhur Uluwatu - är ytterligare ett av Balis kända tempel, som framförallt uppnått berömmelse på grund av dess spektakulära läge på en 70 meter hög klippa som sticker ut i havet. På balinesiska betyder "Pura" tempel, "Ulu" näs (eller landets ände) och "Watu" betyder klippa, så namnet ger mening när man tar tamplets storslagna läge i betraktande.

Det finns tecken på att det har existerat ett mindre tempel i området innan det nuvarande byggdes, men historiska undersökningar pekar på att templet är en hel del år äldre än templet på Tanah Lot, då man menar att det härstammar från 1000-talet. Enligt lokal tro, sägs templet skydda Bali mot onda andra från havet, medan alla apor i området sägs skydda templet från dåligt inflytande.

Aporna nöjer sig emellertid inte med att beskydda templet från ondska, de är även kända - eller snarare beryktade - för deras förmåga att stjäla tillhörigheter från de besökande så det är en god idé att hålla ett öga på sina saker om man befinner sig nära någon av templets apor. Konstigt nog kan aporna ofta övertalas att lämna tillbaka de stulna ägodelarna om man mutar dem med en frukt. Enligt experter på djurens beteende har aporna lärt sig denna byteshandel från lokalbefolkningen och har därefter fört denna kunskap vidare till sin avkomma.

Information om Bali

Här nedan har vi samlat en del fakta och information om Bali. Du kan bland annat läsa om resmålets geografi, befolkning, historia och klimat, som kan fungera som inspiration till din resa till Bali. Om du önksar att hitta mer inspiration till din resa, rekommenderar vi dig att besöka vår blogg om resor, där du hittar spännande artiklar om alla våra resmål. Trevlig läsning och trevlig resa!

Geografi och befolkning

Ön Bali ligger 3,2 kilometer öster om huvudön Java, endast avskilt från Bali-sundet. Ön är cirka 153 kilometer bred från öst till väst, och 112 kilometer lång från norr och söder, och täcker totalt en area på 5.780 km2.

Den största staden på Bali, är provinshuvudstaden Denpasar, som ligger nära öns södra kust och har en befolkning på cirka 500.000 invånare. Balis näst största stad är den gamla koloniala huvudstaden, Singaraja, som ligger på nordkusten och har en befolkning på cirka 100.000 människor. Totalt har ön runt 4,2 miljoner invåare.

Språk

De två mest talade språken på Bali, är balinesiska och indonesiska - och de flesta balinesiska invånarna på ön talar båda dessa språk - och ofta ett tredje språk utöver detta. Det vanligaste talspråket runt turistområdena, är indonesiska, då många av de lokala som arbetar i turistbranschen ursprungligen är invandrare från Java, Lombok, Sumatra och andra delar av Indonesien.

Traditionellt var användandet av olika balonesiska språk bestämda av det balinesiska (hinduiska) kastsystemet, och av det därmed följande klanmedlemskapet, men denna tradition är avtagande i modern tid. Förutom de olika balonesiska språken används också kawi och sanskrit av hinduiska präster på Bali då hinduisk litteratur i huvudsak är skriven på sanskrit.

Engelska och kinesiska är de två mest talade utländska språken; engelska på grund av turistsektorn och det engelskspråkiga diaspora-samhället på ön; och kinesiska på grund av den stora kinesiska invandringen som har strömmat till ön genom tiderna. Förutom dessa två språk, kommer du också ofta kunna se skyltar på andra utländska språk, som t.ex. japanska, koreanska, franska, ryska och tyska.

Religion

Indonesien är ett övervägande muslimskt land, och är känt för att vara det land som har den största muslimska befolkningen (i relation till invånarantalet), då hela 87% av befolkningen har Islam som religion. Men Bali är ett undantag från regeln, då hela 83,5% av öns befolkning förhåller sig till balinesisk hinduism, som är en blandning av existerande lokala religioner och gamla hinduiska traditioner, som härstammar från Syd- och Sydostasien.

Endast cirka 13 procent av Balis befolkning bekänner sig till Islam, medan drygt 2 procent av Balis befolkning är kristna, och knappt 1 procent av befolkningen är buddhister.

Den balinesiska hinduismen har rötter i indisk hinduism, som kom till ön via huvidön Java, som historiskt varit ett centrum för hinduiska och buddhistiska imperier. Det är oklart exakt när hinduismen kom till Bali från Indien, men historiker menar, att hindusimen började att prägla det indonesiska öriket redan på 100-talet e.Kr.

Den balinesiska hinduismen adopterade sedan delar av de urpsrungliga balinesiska stammarnas animistiska traditioner, däribland tron på att gudarna finns överallt (det vill säga, alla element i naturen representerar gudarnas magi) och alla saker i naturen rymmer andar, vars energi kan styras i både god och ond riktning.

Resor till Indonesien

Läs mer om Indonesien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Indonesien här