Mat och vin

Hos Escapeaway har vi ett motto: God mat och vin hör till en lyckad semester. Faktiskt talar vi svenskar mer om maten än vädret när vi kommer hem från en resa. Känner du inte själv igen dig? ”Jo, vi hade en fantastisk resa – vi fick så himla god mat”.

Man ska inte behöva känna sig osäker på det som blir serverat på tallriken, oavsett om det är på hotellet eller någon av de lokala restaurangerna som du satt dig till bords på under din semester. Därför har vi hos Escapeaway tillåtet oss att skapa ett tema med fokus på just mat och vin.

Detta är ställen där hotellets kök får extra beröm av de ätande gästerna, och där du kan förvänta god kvalitet i förhållande till priset. Det kan vara allt från lokala specialiteter till mer internationella rätter. De flesta hotell du hittar under detta tema har oftast också ett fint urval av viner du kan välja mellan. 

Enstaka hotell arrangerar även temakvällar eller individuellt arrangerade middagar där smaklökarna kan njuta extra mycket. Läs mer om eventuella möjligheter i de enskilda hotellbeskrivelserna.

Hotell med restaurang

Många av våra hotell har en egen restaurang där menyn oftast är komponerad utifrån lokala färska råvaror. Många av dem utmärker sig genom att lokalbefolkningen vallfärdar dit, för att avnjuta en god måltid. Vi har förstått att drygt en handfull av dessa varje år besöks av Guide Michelin och att flera av dem även omnämns i denna ”kulinariska bibel”.

Att de står med i Michelins fina lista ska du inte låta dig "skrämmas" av, oftast är det bara en varm rekommendation och inte en dedikerad stjärna, utan det de kallar en ”rising star”. Deras rekommendation ska mer betraktas som ett tips om en restaurang som har något speciellt att erbjuda i förhållande till andra restauranger i regionen och ofta till priser som inte gör plånboken alltför ledsen. 

Nu är absolut inte Michelin källan till våra omdömen eller urval av hotell under detta tema. Vi tittar mycket mer på charm, genuinitet, inramning och presentation. En bra vinkällare eller kanske t.o.m. egen vinproduktion är något som vi viktar högt.

>> Läs även om hotell enbart för vuxna