Agriturismo i Italien 

Njut av en genuin semester på landet, på en av våra charmiga och handplockade gårdar, agriturismo, i Italien. Låt barnen springa fritt, med massor av plats och frisk luft för alla. Njut av läckra, hemlagade rätter gjorda på lokala råvaror - och insup det oförglömliga sceneriet.

Italien har en specifik lag som definierar en "agriturismo". Det måste finnas någon form av produktion av livsmedel i en viss mån, innan man kan kalla sin gård för en agriturismo - och många svenskar har fallit för denna unika semesterform, som är helt annorlunda än en traditionell italiensk semester. Tillsammans med din familj kan du njuta av en mycket genuin semester där ni får en inblick i livet på landet, som typiskt ligger omgiven av en vacker natur, och ofta nära intressanta, historiska städer.

På en typisk italiensk agriturismo äter man främst mat från lokala producenter och träffar de familjer samt lokalbefolkning som driver dem. Familjerna har ofta drivit gården i flera generationer - långt innan begreppet agriturismo överhuvudtaget uppstod. Generellt är kvaliteten riktigt bra och du har ofta en valmöjlighet mellan bed & breakfast, eller en särskild semesterlägenhet där du själv står för all matlagning. Upplevelsen kallas av många "rustik" eftersom den är så genuin, och för att det sällan finns två rum som är exakt likadana.

Utvalda resmål

Få ett smakprov och se mer nedan

Destinationer och hoteller

Boka din semester på landet i Italien hos Escapeaway

På Escapeaway är vi glada över att vara specialister på Italien och begreppet agriturismo ligger oss varmt om hjärtat. Normalt definieras en agriturismo i Italien som ett ställe där det förekommer en viss produktion av livsmedel. Man måste nämligen uppnå en viss procent av självförsörjningen. Men begreppet "agriturismo" har utvecklats mycket i de italienska regionerna under de senaste åren. Det finns lantställen och bondgårdar i Italien som inte officiellt står med på listan över officiella agriturismo, och som lite fritt tolkat omfattar allt från bed & breakfast och lägenheter samt små pensionat i områden med livsmedelsproduktion. Ja, till och med restauranger där en viss procent av råvarorna produceras och serveras på gården, blir av italienarna kallade agriturismo.

Således har varje region i Italien skapat sina egna särskilda regler och definitioner av agriturismo – till stor glädje för turister från hela världen som önskar en avkopplande och fridfull upplevelse tryggt inpackad i de mest hisnande, natursköna omgivningar. Den breda definitionen gör valmöjligheterna många för en semester på agriturismo i Italien.

Ursprungligen betydde agriturismo lantbruksturism, där du kunde hyra jordbrukarnas gästrum (eller hela gården som de bodde på) under din semester. Det var en välkommen möjlighet för de italienska jordbrukarna att tjäna några extra slantar bredvid inkomsterna från jordbruket. Det har gett resenärer från hela världen en unik möjlighet att komma bort från intensiteten som präglar stadslivet under semestersäsongen och in i den charm som livet på landet så härligt utstrålar.

Namnet "agriturismo" är egentligen en sammansättning av två italienska ord: agricultura (lantbruk) och turismo (turism). Det vill säga, det är ett mindre lantställe som erbjuder logi i rum eller lägenheter. Stilen är ofta rustik, medan standarden är enkel, även om detta också förändras. Själva upplevelsen är mycket charmig och du får möjlighet att uppleva en väldig autentiskt del av landet. Några av dessa lantställe vänder sig mer till par, medan andra också hälsar barnfamiljer varmt välkomna.

Olika typer av agriturismo-semester

Liksom många av de andra semesterformerna du kan välja mellan i Italien kan en semester på en agriturismo erbjuda lite av varje. Oavsett om du vill leva det enkla livet på din semester, med värden som ser till att du har det bra, eller om du brinner för att uppleva de stora medeltida villorna med utsikt över landskapet. Du kanske vill ta ett dopp i poolen eller spela tennis bland vinodlingar och olivträd. Oavsett kan du vara säker på att få en semester med flera dimensioner på en av Italiens många agriturismo.

Bo på en agriturismo med barn

Ska barnen ha mycket plats att leka på är en av de många familjevänliga agriturismo i Italien ett  klart val för en semester. Dessa agriturismo har ofta tänkt lite extra på barnen, eftersom de erbjuder lekplatser, pool och olika djur som barnen kan få roa sig med på semestern. Dessutom är logi-möjligheterna ofta lämpliga för 4-5 personer och ligger avlägset, bortom trafik och kaos. Det finns bland annat barnvänliga agriturismo i Toscana s varierade och vackra landskap gömt mellan de många kullarna, i pizzans hemstad Neapel, vars populära bedrift i den gastronomiska världen i sig själv måste kunna locka barnfamiljer och även i storstaden Rom där gården ligger inom räckhåll nära den pulserande storstadens hektiska liv och inbjuder till avslappning och vackra omgivningar till din semester.

Är du träffad av Amors pilar väntar kanske en romantisk bondgårdssemester för turturduvorna i Piemontes idylliska och storslagna landskap och/eller längs Liguriens inbjudande stränder och romantiska städer där du och din älskade kan njuta av varandra och låta kärleken blomma under en semester på agriturismo.

>> Läs mer om agriturismo i Piemonte
>> Läs mer om agriturismo i Ligurien

Lyxig agriturismo

Nöjer du dig endast med det bästa och önskar hög standard när det gäller komfort och kvalitet så finns det högklassiga och lyxiga agriturismi (=plural) du kan välja mellan till din semester. Dessa bjuder på eleganta omgivningar, stillhet och italiensk charm som en agriturismo fullkomligt svämmar över av. Du kan till exempel unna dig en vistelse på en agriturismo i natursköna Umbrien med imponerande byggnader och vacker natur som står i fin kontrast till den medeltida stämningen.

De ovan nämnda typerna av semester på agriturismo är bara toppen av "agriturismo-berget". Om du föredrar att fördjupa dig i Italiens vinvärld kan du bl.a. besöka vindistrikten Valpolicella, Chianti eller Montefalco, vilka garanterar dig en upplevelse i druvornas utsökta värld. Eller så kan du hoppa in i ett landskap som är värdigt ett vykort genom att besöka en av de många exotiska agriturismo med sol, palmer och natursköna upplevelser om semestern går till Sicilien, Kalabrien eller Apulien.

>>> Läs mer om agriturismo på Sicilien

Stort urval av hotell och semesterbostäder

Agriturismo är ett italienskt begrepp, som beskriver ett semesterställe, hotell eller semesterbostad, där det finns en produktion av matvaror i någon mån. Det kan vara en olivlund eller en vingård i Italien med semesterlägenheter på området. Det kan också vara så att det produceras ostar, frukter eller andra matvaror. Agriturismo i Italien motsvarar till viss grad det svenska begreppet bondgårdssemester.

Hos Escapeaway hittar du ett stort urval av semesterbostäder och hotell, som har beteckningen agriturismo på visitkortet. Du kan välja att bo på hotell, där det ingår frukost och eventuellt andra måltider, eller i en semesterlägenhet, där det finns gott om plats och ett kök så att du själv kan laga din mat. De flesta agriturismo, där du bor i en semesterlägenhet, ger också möjlighet för att kunna köpa måltider.

Varför välja att bo på en agriturismo

Agriturismo tilltalar fler och fler resenärer, som önskar att tillföra ännu en dimension till semestern, utöver avslappning och sightseeing. På en romantisk agriturismo kan det förälskade paret i lugn och ro fördjupa sig i varandra, omgivna av vacker natur. På vingårdssemestern kan du utöva dina intressen för vin, och samtidigt få en inblick i hur produktionen går till. Barnfamiljen kommer att älska en barnvänlig agriturismo, för det finns som regel en lekplats, pool och andra faciliteter som kan underhålla barnen.

Efterfrågar du lyx och välbefinnande, hittar du även det. Agriturismo med vikt på Wellness, vackra detaljer och läckra omgivningar finns det gott om i Italien. Flera av agriturismo-ställena ligger i spännande regioner, där det finns möjlighet för att åka iväg på små utflykter till närliggande medeltidsstäder, museum eller andra attraktioner och sevärdheter. Agriturismo ger dig inte bara en härlig semester, men också några helt annorlunda upplevelser med den lokala vin- och/eller matvaruproduktionen.

Boka din semester lätt, billigt och säkert

Beställ din semester med vistelse på en agriturismo i Italien hos Escapeaway, så är du säker på att kvaliteten är bra liksom priset det rätta. Hos Escapeaway kan du beställa en resa inklusive flyg, hyrbil och hotell eller semesterbostad. Du kan också välja att endast beställa boendet och själv arrangera transporten till din destination. Oavsett vilken typ av resa som passar dig bäst, kan du vara säker på att din semester är i goda händer. 

Läs mer om de olika agriturismo på de olika resmålen i Italien - du hittar bland annat agriturismo i Toscana, Umbrien, på Sardinien och på Sicilien, i Sorrento-området och på den vackra Amalfikusten.

>> Läs även om bondgårdssemester i Italien här
>> Så hittar du en semester på en vingård i Italien