Resor till Thessaloniki

Greklands näst största stad, Thessaloniki är Athens coola och hippa lillebror. En pulserande stad, berömd för sina många kulturskatter, attraktioner, gastronomiska härligheter och nattliv.

Det är lätt att tycka om Thessaloniki, Greklands näst största stad. Här är semestern behaglig med promenader runt i de trånga gatorna mellan uråldriga kyrkor och vackra ruiner eller med utforskande av det lokala kökets härligheter på familjedrivna tavernor och stilla drinkar vid hamnfronten. Det ligger nära tillhands att jämföra Thessaloniki med huvudstaden Athen ca 300 km söderut, men det är inte enbart storleken som skiljer städerna åt. Det är även själva stadens tempo som är lugnare och på en mer semestervänlig nivå i Thessaloniki. Här finns naturligtvis allt vad du kan önska dig på en storstadssemester med mängder av intressanta sevärdheter och attraktioner, samt shopping och restaurangliv. Thessaloniki är trots allt fortfarande lite förbisett och befriande oturistiskt vilket ger dig en bra möjlighet att uppleva det äkta grekiska vardagslivet. 

När du reser till Thessaloniki kommer du att uppleva en stad som är på god väg att kliva ut ur Athens skugga som resmål för en storstadssemester i Grekland. Staden som av kännare i många år har betraktats som landets kulturella huvudstad lockar nu för tiden till sig ett ökande antal besökare. Det är inte enbart det rika historiska arvet som gör resor till Thessaloniki så populära. Stadens kulturliv är i särklass vilket inte minst beror på att staden har landets högsta antal av studenter och här är bland annat därför nästan alltid ett stort urval av intressanta utställningar, festivaler, konserter eller andra arrangemang oavsett vilken tid på året du kommer hit. 

 

Hotell i Thessaloniki

Populära hotell i Thessaloniki

Grekland, Thessaloniki
9,4
Fantastiskt
1702 omdömen
  • Närmaste flygplats: 17 km
  • Avstånd till centrum: ca. 650 m
  • Internet/Wi-Fi
Grekland, Thessaloniki
9,6
Fantastiskt
2059 omdömen
  • Närmaste flygplats: 14 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Grekland, Thessaloniki
9,6
Fantastiskt
1293 omdömen
  • Närmaste flygplats: 16 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang

Information och fakta

Trots att moderna höghus idag dominerar stadens profil kommer du inte att vara i tvivel om att du i Thessaloniki befinner dig i en stad med djupa historiska rötter. Staden grundades redan 316 f.Kr. av kung Kassander av Makedonien, som valde att uppkalla staden efter sin fru, Thessalonike. Redan från starten har staden i kraft av sitt läge längst inne i det Egeiska havets största bukt, centralt i regionen Makedonien, haft både handels- och militärstrategisk betydelse. Stadens läge och välstånd har genom tiderna gjort den till mål för åtskilliga invasioner och plundringar. Befolkningen har därför bland annat varit under slavisk, frankisk, venetiansk och osmansk besättelse. I perioder har stora delar av befolkningen antingen fördrivits eller dödats vilket bland annat skedde med den judiska befolkningen under 2;a världskriget. Strax före denna händelse hade stadens befolkningssammansättning och storlek våldsamt förändrats genom den stora befolkningsutväxlingen mellan Grekland och Turkiet 1923.

Spåren efter Thessalonikis omtumlande tillvaro genom tiden kan ses på många ställen i staden. För historiskt intresserade turister finns det därför mycket att göra och även andra bör ta sig tid att besöka några av de största historiska sevärdheterna.  

Sevärdheter och upplevelser

Thessaloniki var europeisk kulturhuvudstad 1997 och utbudet av museer, teatrar, gallerier och konsertsalar har knappast blivit mindre av det. Om du vill fördjupa dig i stadens intressanta och tidvis dramatiska förtid kan det rekommenderas att besöka både det arkeologiska museet och framför allt det imponerande museet för bysantinsk kultur. Du behöver emellertid inte nöja dig med att studera stadens historiska museer. Thessaloniki är även känt för sina många monument från storhetstiden som en av det bysantinska kejsarrikets viktigaste städer. Bestig till exempel resterna av stadsmuren för att känna historiens vingslag och njuta av solnedgången. Du får heller inte missa de vackra kyrkorna från denna perioden såsom Agios Demetrios och Agia Sophia eller Vlatades-klostret som liksom kyrkorna står med på UNESCO's världsarvslista. Inne i det Vita Tornet, som är Thessalonikis varumärke och som byggdes av osmanerna på 1500-talet, finns ett intressant stadsmuseum och dessutom har du en storslagen utsikt från toppen av tornet. 

Du kan även välja att tillbringa dina semesterdagar utan något fast program och bara låta dig inspireras av det du stöter på längs din väg runt i stan. Thessaloniki inbjuder i hög grad till att man bara går på upptäcktsfärd i de intressanta judiska, turkiska och traditionellt grekiska kvarteren och ut längs hamnen. Du kommer oundvikligt att hitta väg förbi de romerska ruinerna, bysantinska kyrkor, osmanska hammamer och moskeer. Ta dig tid att stanna upp när något fångar din uppmärksamhet och bege dig gärna in bland de små sidogatorna. I dessa gator hittar du ofta de små familjeägda matställena där priserna är ganska förnuftiga.

Restauranger, shopping och nattliv

De kulinariska upplevelserna kan lätt komma att visa sig vara något av det du kommer att minnas längst efter din resa till Thessaloniki. Det börjar redan på morgonen med dagens första kopp kaffe, då du kan välja att slå dig ner på ett av otaliga caféerna i stan. National Geographic har kallat Thessaloniki "staden med fler caféer per invånare än i någon annan europeisk stad"! En liten kopp grekiskt kaffe, som är relativt starkt och ofta ofiltrerad, är en bra rivstart på dagen. På en varm sommardag är det även som gjort för att prova en frappé (iskaffe) som sägs vara uppfunnen just här i stan. Lokalbefolkningen äter lunch ganska sent men tar sig gärna tid att runda av det hela med både kaffe och en liten dessert. Då gör det inte så mycket att även kvällsmaten äts senare än vi är vana vid hemifrån. Se fram emot sena kvällar på trevliga tavernor och restauranger där menyn avspeglar inflytandet från de många olika folkslagen som genom tiden slagit sig ner i Thessaloniki. Nutidens kockar är dessutom kända för sin vilja till att experimentera med de traditionella rätterna som har gett staden dess välförtjänt goda gastronomiska rykte. För få år sedan beskrev New York Times Thessaloniki som den kulinariskt mest interessanta staden i Grekland. 

Kvällen behöver inte ta slut med maten. För få år sedan utsåg Lonly Planet Thessaloniki till en av världen bästa "feststäder". Här finns enligt den erkända reseguiden ett fantastiskt nattliv med allt från konstnärliga caféer till pulserande nattklubbar. Staden är dessutom känd för sin mycket aktiva musikscen med alla former av levande musik oavsett om det är på ett cafe, en bar eller ett egentligt musikställe. Det är alltid en enastående upplevelse med en kväll på en bouzouki-klubb där lokala sångstjärnor ackompanjeras av detta märkliga grekiska stränginstrument. 

Det finns mängder av shoppingmöjligheter i Thessaloniki - speciellt i centrum omkring Tsimiski St. Här hittar du inom en kort radie alla möjliga sorters affärer med allt från små trendiga boutiquer till stora varuhus. Var uppmärksam på att många butiker håller ett par timmars siesta på eftermiddaghen. 

Flygplats och transport

Thessalonikis flygplats som ligger 16 km från stan är landets näst största flygplats. Det går flyglinjer hit från omkring 60 europeiska städer samt mängder av inrikesflyg. Bland de många flygbolag som betjänar flygplatsen kan nämnas SAS, Norwegian, Turkish Airlines och Ryanair. Antalet förbindelser varierar beroende på säsong. Det finns olika bussförbindelser in till stan från flygplatsen samt taxibilar.

Inne i stan får man som regel mest ut av att bara förflytta sig till fots. Det finns emellertid även en ny Metro och ett bra nätverk av bussar med förbindelser till alla stadens delar. Få taxibilar kör efter taxameter så det är en god ide att avtala priset innan du sätter dig i taxin. Det bör till exempel kosta ca 18 euro att åka från flygplatsen till stan.  

Väder och klimat

Med över 300 solskensdagar om året finns det inte riktigt någon dålig tidpunkt att resa till Thessaloniki på. Det är emellertid mest populärt att resa hit under de varma sommarmånaderna då temperaturen ofta kryper upp över 30 grader på dagen. Det kan falla regn under hela året men under sommaren är det mest i form av åskskurar. Det är vanligt med nattfrost på vintern, men nederbörd i form av snö blir mycket sällan liggande. Vill du undvika de värsta sommarhettan kan en resa under våren eller den tidiga hösten rekommenderas. Under dessa perioder inbjuder temperaturen i högre grad till aktiv sightseeing.

Praktiska upplysningar

Valuta: Euro. Du kan växla till kontanter på banker och växlingskontor i stan eller på flygplatsen. Det är inte obligatoriskt att ge drickspengar men det är vanligt att ge omkring 10% vid restaurangbesök och liknande. Alternativt kan du bara runda av uppåt.

Språk: Grekiska. Det är som regel inte något problem att klara sig med engelska. Många ur lokalbefolkningen har vid ett eller annat tillfälle arbetat eller studerat i utlandet så utöver engelska pratar många en ganska bra tyska, franska osv. I de mest besökta turistområdena finns det skyltning på både grekiska och engelska. 

Tidsskillnad: Grekland är 1 timme före svensk tid.

>> Så reser du på en lyxsemester till Grekland
>> Boka hotell i Grekland med Escapeaway

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Andra länkar