Resor till Symi

Detta är en av de mest betagande öarna i Dodekanisos, tack vare de mer än 2500 skinande, färgglada, nyklassiska palatsen som ligger på en imponerande rad längs hamnpromenaden i Gialos, och sprider sig upp till huvudstaden Choria. Än idag, finns det inte många asfalterade vägar på Symi, så nästan alla sandstrander nås bäst med en taxibåt eller en liten båt. Bland det du måste uppleva på din semester, står en seglats runt ön med kaik (en liten båt) högt upp på listan, liksom ett besöka till Panormitis-klostret.

Inspiration och fakta

Om du letar efter ditt eget lilla paradis, är en Symi-semester något för dig. Endast 37 kilometer norr om Rhodos och få kilometer från den turkiska kusten nära Marmarisöppnar denna lilla ö upp sig med en charmig hamn och palats i italiensk stil, som sprider sig upp längs sluttningen. Symi liknar en målning, och känns som en oas, vilket gör stället till den perfekta semesterdestinationen för alla. Turkosa hav möter de charmiga stränderna, gourmetmat blandas med traditionellt nattliv och ett imponerande kulturarv komplementerar de pittoreska kullerstensgatorna.

>> Läs även om resor till Kalymnos i Dodekaneserna

Symis hamn anses vara den vackraste i hela Grekland, med branta klippor, som reser dig på båda sidor, fulla av vackra pastellfärgade hus och en massa trevliga barer och restauranger. Själva staden har en autentisk grekisk vibe med dramatiska små passager, som omringas av gamla ruiner, och traditionella tavernor. Hamnen och den övre staden hänger samman via den berömda Kali Strata, en spektakulär stengata med flera olika souvenirbutiker och caféer. Symi känns, med sitt sofistikerade och tidlösa väsen, som det mest avslappnade stället i världen.

Upplevelser på Symi

Du kommer att älska det stora urvalet av stränder på Symi, från bitar med mjuk sand till vackra bukter med småsten, som alla är dekorerade med ett delikat turkosblått hav. Om du har lust att se något annat, finns det vattentaxi som tar med dig till dolda stränder, som ligger som pärlor runt om ön. Med ett överflöd av tavernor, har du möjlighet för att uppleva det spektakulära grekiska köket med fantastiska aromer och färska råvaror. Nattlivet här, är som du kan förvänta dig, avslappnat med caféer vid havet och traditionella restauranger. Letar du efter något mer livligt, behöver du inte leta länge, för det finns precis utanför det intre centret.

Vinpressar

Symi blomstrade i den byzantinska perioden, som ett centum för sjöfart, båtbygge, handel, svampodling och vinodling. Vingårdar drevs i stort omfång, och ett stort antal vinpressar blev först nyligen återupptäckta och registrerade. År 1992 hade man registrerat fler än 120 stycken.

Gamla platser

Under semestern i Symi, kan du njuta av den vackra arkitekturen och den oförstörda grekiska karaktären vid städerna, medan du njuter av solens strålar som når dig hela sommaren. Torget öppnar sig med den charmiga St. Johns kyrka, som kan skryta med en pittoresk gårdsträdgård med kullersten. Vägen härifrån leder till slottsruinerna från 1400-talet, och den fantastiska Lemonitsa-kyrkan, som bjuder på en magisk utsikt över hamnen. Om du söker dig in i landet, hittar du ett vackert bergslandskap och många gamla kyrkor, kloster och ruiner i backarna. En sann höjdpunkt, är Panormitis-klostret, byggt för att ära Ärkeängeln Michel. Klostret härstammar från år 450 f.Kr. och blev enligt sägnen helt klart först på 1700-talet.

Upplev verklig gästfrihet och betagande vild natur och en vykortsliknande stad. Boka din oförglömliga semester till Symi redan idag!

Så bokar du din resa till Symi med Escapeaway

Med Escapeaway får du en problemfri och säker resa till Symi med möjlighet till avresa från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn. Vår intelligenta sökmotor dammsuger nätet efter de bästa priserna på flygbiljetter med reguljärflyg och kombinerar dem med våra noga utvalda hotell på Symi. Det hela sätts samman till en paketresa med Resegaranti så att du får det bästa av två världar. Lägg till bilhyra i paketet för att få den bästa upplevelsen när du kommer fram. Trevlig resa!

>> Läs också om resor till Rhodos här
>> Läs också om resor till Kos här

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Hotell i Symi