Resor till Skopelos

Ett betagnade arkitektoniskt arv, charmiga kullerstensgator och vackra utsikter över det kristallklara havet. Allt detta och mycket mer kan du se fram emot är du ska på semester på vidunderliga Skopelos i det grekiska ö-havet.

Ön är välsignad med en närmast oändlig sträcka fantastiska stränder och magiska landskap, som bjuder in till njutning, avslappning och utomhusaktiviteter. Är du ute efter mer än att bara varva ner på stranden, så kommer dina önskemål om uppleveler att införlivas med en tur till Skopelos huvudstad. Kultur ochhistoria är en av de saker som kännetecknar Skopelos stad, som är full till bredden med kyrkor och tempel, vackra byggnader och spännande museum. När du har lust att ta en tur till stranden - och det kommer du nog snabbt att få lust till - så kan du söka dig mot öns södra kust. Här ligger renda sandstränder på rad och väntar på mig. I norr är kusten mer klippfylld, och här har du ideala förutsättningar för att utöva vattensport, då här typiskt är mer vind. Landskapet runt stränderna, är i sig själv värd en resa till nordkusten.

Med Escapeaway kan du sätta ihop din resa till Skopelos precis som du vill, med valfri reslängd och avresa från en flygplats nära dig.

>> Läs även om resor till Skiathos här

Upplevelser på din resa till Skopelos

En resa till Grekland bör alltid balanseras mellan utforskning av landets rika historia och arv, samt njutning av sol och bad på stränder och i de vidsträckta, varierande landskapen. Medan du spenderar semetern i Skopelos stad, har du rik tillgång till alla dessa faciliteter, och det hela ligger endast ett stenkast från ditt hotell. Staden kan skryta med öns vackraste arkitektur, och har dessutom blivit utnämnd som en "Traditional Settlement of Outstanding Beauty". Utöver kullerstensgatorna, finns här vackra hus som är klädda med vackra växter och blommor. Och mellan dem ligger kyrkor och kapell som låter deras klockor ringa när klockan slår heltimme.

Ön Skopelos är välsignad med några verkligen betagande, naturliga attraktioner, däribland en rad stränder och ett stort skogsområde på östsidan av ön, känd som Palouki. Det är en vacker plats att vandra på, och njuta av de panoramiska utsikterna som du passerar på din väg. Om det är stränder du är på jakt efter, så är sydkusten hemstad för några av de finaste, och det lugna vattnet här, är perfekt för en simtur.

Varierande och vackra stränder

Skopelos är ett paradis för dig som älskar att spendera tid på stranden när du är på resa. Alla öns kuster har vidunderliga, pittoreska stränder av mycket olika karaktär. Stränderna på sydkusten är mycket avslappnade, med mjuk, fin och ren sand och lugnt vatten, som gör dem perfekta att besöka för en dag full av njutning. Ett fantastiskt exempel, är Stafilos Strand.

Det kristallklara vattnet utanför kusterna på öns södra halva gör det idealt för dykning och du hittar många olika dykarcenter längs stränderna här.

I motsats till detta, är stränderna i norr annorlunda - dock lika fantastiska. Många resenärer söker sig hit för att det finns ett överflöd av faciliteter för utöva vattensport, något som kännetecknar området. Det lite vildare vattnet utanför nordkusten gör denna del av ön perfekt till dig som vill teta på kite-surfing och wakeboarding. Oavsett om du är nybörjare eller proffs, kommer du kunna utöva sport på din nivå.

Läcker och autentisk mat på din semester på Skopelos

Att smaka på den läckra och sunda medelhavskosten är utan tvekan en av höjdpunkterna på din resa till Skopelos. Färgrika paprikor, grillat kött och själklart en stor variation av färsk fisk och skaldjur, gör ön till en av de mest populära platser att åka till för gourmander.

Ett populärt val till lunch och middag är mezze, som är den grekiska versionen av tapas. Ett stort urval av mindre rätter, såsom färsk fetasallad, grillad halloumi och hummus serveras så alla vid bordet kan dela. Det sköljs ofta ner med ett glas lokalt vin eller Ouzo - en lokal anisbaserad form av sprit. Till dessert ska du testa den berömda baklavan!

Tradtionella, grekiska tavernor har en vidunderlig atmosfär och är de bästa platserna att njuta av en måltid. Om du vill möta de lokala invånarna och njuta av en kopp kaffe, så testa en lokal Kafenion - en äkta grekisk upplevelse!

Nattlivet på Skopelos 

Som du kanske kan förvänta dig av en grekisk semesterö, tar mycket av aktiviteterna plats efter mörkrets inbrott. Dina möjligheter för en natt ute på stan är många, oavsett om du är mer ute efter en sofistikerad kväll med en cocktail eller två, eller om du vill dansa hela natten lång. Skopelos stad och Glossa, som är de två största städerna på ön, har fullt av barer som serverar exotiska och läckra cocktails, medan härlig jazz och elektronisk musik spelas i bakgrunden. Tycker du om cocktails, rekommenderas en tur till Mercurius Bar, och gillar du livemusik så titta in på Platanos Jazz Bar.

Ett stort antal barer ligger utspridda på ön och många av dem bjuder på en skön avslappnad stämning och en vacker utsikt över solnedgången.

Lokala tavernor håller öppet till sent, så du behöver inte skynda dig att äta upp maten. Drick ett glas lokalt vin och njut av den autentiska och trevliga stämningen.

Familjesemester

Att åka iväg på en seglingstur är en aktivitet vi kan rekommendera när du är på semester i det grekiska ö-havet. Spendera dagen med att utforska Skopelos kust och de omkringliggande öarna; ta en simtur; njut av solnedgången från en båt och ät en grill-lunch för att göra detta till en oförglömlig dag för hela familjen.

Fisketurer kan också arrangeras, och din familj kan på detta vis få en chans att fånga er egen middag, som ni kan grilla samma dag.

Skopelos har goda vägar, vilket gör cykling till en attraktiv sportgren att utöva. Att cykla tillsammans med familjen, längs Skopelos vackra kuster, är ett nöje och dessutom ett bra sätt att utforska ön och dess storslagna landskap på.

Parsemester

Skopelos är ett romantiskt och naturskönt get-away i det grekiska ö-havet, och här hittr du gott om möjligheter för att äta läcker mat ute i trevliga omgivnngar på små, charmiga och mycket lokala tavernor. Ön är också hemstad för många barer, varifrån du kan beundra solnedgången medan du njuter av en kall drink. När du är på en romantisk parsemester på Skopelos, ska du inte missa att besöka St. John's kapell, ett pittoreskt kapell som ligger på kanten av en klippa och är berömt då det var med i den första Mamma Mia-filme.

Cocktailbarer av det stilfulla slaget, med en fantastisk placering och en vacker utsikt, ligger utspridda över hela ön. Det är med andra ord ingen brist på platser där du kan komma i stämning och njuta av varandras sällskap.

Alla stränder, som är mycket olika, ligger och väntar på att nyjjas och utforskas av er. Hyr en bil eller en scooter och besök så många du hinner, helt i ditt eget tempo och utan att vara beroende av busstidtabeller.

Aktiv semester

Med en så vacker natur, är det svårt att inte hitta på alla möjliga aktivteter utomhus på din semester på Skopelos. På den råa, klippiga nordkusten kan du ge dig i kast med all slags vattensport, däribland vattenskidor, vindsurfing och också mer avslappnande, stående paddle-boarding. Här finns action för alla nivåer, så varför inte prova något nytt medan du är här?

De mer äventyrslystna reser till Skopelos för alla vandringsmöjligheter, som finns på ön. Många gamla stigar sick-sackar sig fram mellan utmanande, vacker och unik natur. Att cykla mountainbike är en annan populär aktivitet. Dessa aktiviteter njuts dock bäst på våren eller hösten, när temperaturen på dagarna är lite mer humana.

Rik på arkitektur, historia och kultur

Skopelos är hemstad för ett överflöd av historisk arkitektur, som har lämnats kvar av olika kulturer som bebott ön genom tiderna.

Även om ruiner från den klassiska, grekiska bronsåldern också kan studeras här, är Skopelos mer berömd för sin nyare historia, från 1500-talet och framåt. Historien reflekteras i den arkitektur som finns på ön, där de flesta husen har vitkalkade fasader och traditionella orangea tegeltak. Alla kyrkor, kapell och slott som står som ett minne om renässansen, vittnar om att denna period hade ett stort inflytande på kulturen och arkitekturen på Skopelos, liksom den hade i övriga Mellan- och Sydeuropa.

Antika möbler är en annan sak du ofta kommer att se på din resa till Skopelos, vilket igen indikerar att det kulturella arvet här på ön, är stort.

Besök museet för folklore och Vakratsa-huset för att lära dig mer om de lokala legenderna som erövrade ön från utlandet, helgonen, piratskatter och exotiska väsen.

Så bokar du en resa till Skopelos med Escapeaway

Använd dig av sökmotorn för att söka bland våra handplockade hotell på Skopelos och på andra grekiska öar. Kombinera hotellen med flygbiljett med reguljärflyg från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn komplettera eventuellt med en hyrbil och få det hela samlat i en och samma paketresa som är säkrad med Resegaranti. Så fungerar en semester med Escapeaway.

>> Läs också om billiga resor till Kreta här
>> Så hittar du de bästa lyxhotellen i Grekland

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Hotell i Skopelos