Resor till Perissa

Vid foten av det högsta berget på Santorini, Mesa Vouno, hittar du Perissa som är en av öns största semesterorter. Staden har de traditionella vitkalkade husen med blåa fönsterluckor som är så starkt förknippade med den grekiska övärlden. Staden är dock av relativt nytt ursprung och de största delarna byggdes under 1960-talet. Även om Perissa därför inte har lika mycket av den autentiska landsortsatmosfären som du möter på andra ställen på Santorini så är semesterorten ändå en charmerande bekantskap.

Den charmen beror inte minst på den kilometerlånga stranden med sin karakteristiska mörka lavasand. Stranden sträcker sig längs det inbjudande blå havet vid foten av de höga klipporna ända ner förbi grannbyn Perivolos. Det är ju också först och främst på grund av den fina badstranden som de flesta bokar en billig resa till Perissa.

Vem uppskattar Perissa?

Tillsammans med grannstaden Perivolos lockar Perissa semesterresenärer i alla åldrar. Här finns nämligen allt det du behöver på en badsemester på nära håll. Detta tilltalar både familjer, par och unga.

Nere längs stranden ligger många trevliga tavernor, butiker, barer och caféer. Vill du inte bara lapa sol hela dagen finns det dessutom massor av möjligheter att fördriva tiden med olika typer av vattensport. Det är heller inte bara på dagen som det är liv och rörelse längs vattnet.

Utöver den långa stranden där det i sakens natur alltid finns gott om plats är Perissa dessutom känt för att ha ett bra nattliv. Framför allt längs strandvägen ligger det barer som håller öppet länge och där det ofta spelas live-musik. Här samlas de semesterglada ungdomarna under högsäsongen. Nattlivet i Perissa och Perivolos är dock mer dämpat än nattlivet i Kamari på den andra sidan av det stora berget.

Utflykter

Ett bra tips på en utflykt när du reser till Perissa är att besöka den antika staden Thira som ligger på toppen av Mesa Vouno. Här kan du se resterna av ett 3 000 år gammalt stadssamhälle. Bara utsikten i sig är värd turen hit upp. På motsatta sidan av berget ligger en annnan populär badort, Kamari, som också har en lång strand.

Det kan vara svårt att slita sig från det avkopplande strandlivet i Perissa men skulle du ändå känna för lite omväxling så kan det varmt rekommenderas att ta en tur tvärs över ön med buss eller med taxi. På andra sidan ön är stränderna inte lika långa men här får du ett spektakulärt kustlandskap längs vulkankraterns branta sidor.

Det går regelbundna bussförbindelser till Fira som bara ligger 15 kilometer bort. Denna stämningsfulla huvudstad är öns trafikknutpunkt så härifrån kan du åka vidare med buss till de flesta andra byar och städer på Santorini. Du bör till exempel inte missa att ta en tur ut till Oia på nordspetsen av ön. Staden ligger med en svindlande utsikt över det azurblåa havet och härifrån lär du dessutom ha öns vackraste solnedgångar.

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Hotell i Perissa