Resor till Samos stad

Samos stad som också kallas Vathi även om detta namn även används som beteckning på den gamla stadsdelen Ano Vathi (övre Vathi) en bit upp bland kullarna. Ursprungligen var den nedre delen av staden nära vattnet känd som Kato Vathi (nedre Vathi). Samos stad breder ut sig som en amfiteater runt en bukt på den nordöstra delen av ön. Från stadens hamn går det färjeförbindelser till både Pireus på det grekiska fastlandet, Kusadasi i Turkiet och en rad andra populära semesteröar så som bland annat Mykonos.

Mysig hamnmiljö och stämningsfulla gator

Nere vid den gamla hamnen ligger de små traditionella fiskebåtarna och guppar på det klara vattnet. Dessa båtar förser dagligen de trevliga restaurangerna nere längs den flotta hamnpromenaden med färska råvaror som du sedan kan njuta av. Här nere ligger även många trendiga barer där du kan avsluta dagen med cocktails och trevligt sällskap.

Fortsätter du ut längs buktens norra sida förbi färjeläget så kommer du efter ett par kilometer till den lilla småstensstranden Gangou. Det är en av de stränder som ligger närmast Samos stad om du skulle få lust till ett uppfriskande dopp eller bara få lust att lapa lite sol. Reser du till Samos stad har du naturligtvis där utöver rikliga möjligheter att bege dig ut på utflykter till många av öns andra fantastiska stränder. Efter få minuter i bil eller med buss så befinner du dig både vid små idylliska badvikar och långa sandstränder. Det är till exempel bara omkring 12 kilometer till Psili Ammos som är öns bästa och mycket barnvänliga sandstrand.

Det går bussförbindelser till de flesta delarna av ön från Samos stad. Vill du inte vara beroende av tidtabeller när du ska bege dig ut till de mest orörda delarna av ön kan det helt klart rekommenderas att hyra bil. Det finns ett förnuftigt urval av biluthyrare i staden men det är alltid en god idé att boka hyrbil redan hemifrån.

Själva Samos stad är inte större än att du kan utforska den til fots. När du rör dig från hamnområdet och upp till de yttre delarna av staden så är det emellertid en del branta gator och trappor att ta hänsyn till. Tag dig bara gott om tid att insupa de många intrycken, titta in i spännande butiker och njut av utsikten så går allt lättare.

Själva Samos stad är i våra dagar ett populärt resmål som framför allt under högsäsongen juli-augusti får ta emot många besökare men du kan framför allt i den gamla stadsdelen ändå uppleva äkta grekiskt vardagsliv. Besök även gärna det arkeologiska museet och vinmuseet om du vill lära dig lite mer om den lokala historian och kulturen.

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Hotell i Samos stad