Resor till Marathokampos

Marathokampos är en typisk grekisk by på landet som ligger på en sluttning av Kerkis-bergen på den västra delen av Samos. Det är ett rent nöje att gå en stilla tur runt på stadens smala gator och gränder och ta till sig av den intima landsortsstämningen. Trots sin beskedliga storlek med omkring 1 000 invånare har staden flera vackra kyrkor och när du behöver hämta andan på de tidvis branta gatorna kan du ta dig tid och njuta av den vackra utsikten mot Egeiska havets azurblåa vågor.

Fridfull bergsby nära en lång sandstrand

Den lilla staden grundlades på 1500-talet men det ursprungliga Marathokampos låg emellertid längre ner och närmare havet. Tack vare läget en bit upp i höjderna har du från Marathokampos en fantastisk utsikt över hela bukten i söder. Lite österut kan du se ända bort till den lilla grannön Fourni.

Runt Marathokampos ligger många olivlundar och traditionellt sett har stadens invånare levt av att odla oliver. Förr var många av den lilla stadens invånare även handelsmän och sjöfolk som med fartyg byggda i den lilla tillhörande hamnstaden Ormos Marathokambou på sina resor tog sig runt till de flesta hamnarna omkring Medelhavet och Svartahavet. På senare år har turismen sakta men säkert fått en allt större betydelse. Det vackra läget, den avslappnade landsortsstämningen och närheten till fantastiska sandstränder är ju också väldigt attraktivt.

Det är enbart 4-5 kilometer ner till kusten där det väntar dig långa, gyllene sandstränder vid det klara havet. Det är också nere vid de närliggande mer turistiga kuststäderna som du hittar ett större utbud av matställen och butiker med den största koncentrationen borta omkring Kampos Marathokampou (Votsalakia). Det finns bara några enstaka matställen uppe i själva Marathokampos men i gengäld har den lilla staden en mer autentiskt grekisk och fridfull atmosfär.

Utflykter

Vill du gärna bo nära en av de längsta sandstränderna på Samos samt ha restaurangliv på nära håll men samtidigt gärna vill kunna koppla av i fridfulla omgivningar? Då är det perfekt att resa till Marathokampos. De närliggande stränderna är visserligen i det närmaste oemotståndliga på sommaren med denna trevliga landsort ger dig även en fin utgångspunkt för att utforska resten av ön.

En av de närmsta sevärdheterna är Pythagoras grotta som ligger knappa 5 kilometer väster om Marathokampos och utgör ett perfekt mål för en vandringstur. Grottan som faktiskt består av två hålor användes enligt sägnen som tillflyktsort för den berömde matematikern och filosofen Pythagoras. Här var han i säkerhet från tyrannen Polychaetes och kunde undervisa sina studenter i sina banbrytande teorier. Framför allt den sista biten av stigen upp mot grottan är brant och krånglig men dina ansträngningar belönas utöver grottan med en flott utsikt ner mot havet.

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Hotell i Marathokampos