Resor till Karlovasi

Karlovasi är den näst största staden på Samos och ett viktigt handelscentrum för ön. Staden har i och för sig bara knappa 7 000 invånare och därmed en behaglig landsortsaktig atmosfär. Karlovasi blommade på allvar upp redan i början av 1900-talet tack vare stadens garverier och tobaksproduktion. Många av de storslagna neoklassiska paläerna som ännu kan ses i staden härrör från denna för staden rika period. Denna period är även anledningen till att hamnfronten präglas av gamla lagerbyggnader och nedlagda garverier istället för små måleriska hus som man oftast förknippar med de grekiska småöarna.

Garverierna var i bruk fram tills för några årtionden sedan men idag lever de flesta av stadens invånare av fiske, lantbruk och en liten del turism. Karlovasi är på många sätt ett attraktivt resmål om resan går till den grekiska ö-världen. Nere längs hamnfronten och framför allt uppe omkring den översta av stadens kyrkor ligger det många restauranger och tavernor där du kan avnjuta det lokala kökets härligheter medan du njuter av utsikten över det azurblåa havet. Det finns även ett bra urval av caféer och vinbarer i staden. Det Egeiska Universitetet har fakulteter här av vilka en del är inhysta i några av de gamla lagerbyggnaderna. Studenterna utgör en förhållandevis stor del av befolkningen vilket ger staden ett ungdomligt liv året runt.

Går resan till Karlovasi kan du se fram emot att gå på upptäcktsfärd längs vattnet och längre upp bland stadens gator. Utöver trevliga matställen och barer finns här även ett bra utbud av specialbutiker och supermarkets. Lägg även märke till kyrkorna som till antalet är överraskande många och stora i förhållande till stadens storlek. Anledningen till alla kyrkor är att Karlovasi uppstod genom en sammanslagning av fyra mindre städer 1958. Varje kvarter i staden har sin egen stämning med Neo Karlovasi (den nya stadsdelen) och Paleo Karlovasi (den gamla) som de två ytterligheterna.

Stränder och landsortsliv

Det är inte enbart på grund av stadens vackra läge och sevärdheter som du ska resa till Karlovasi. Här ifrån har du nämligen även en bra utgångspunkt för att utforska resten av Samos. Reser du hit på sommaren är det i första hand som gjort för att njuta av områdets underbara stränder. Bara ett par kilometer väster om staden ligger till exempel Potami vars strand är en av de bästa på hela ön. När du är här bör du även följa stigen till Potami-vattenfallet. Har du inget emot en lite krävande vandring kan du fortsätta ner längs kusten till Megalo Seitani stranden. Denna strand har ett ännu mer idyllisk och ostört läge vid foten av de branta, gröna bergen.

Går resan till Karlovasi kommer livet nere längs kusten och inte minst på stränderna vara mycket lockande. Det kan dock varmt rekommenderas att ta en tur längre in på ön. Du behöver inte bege dig särskilt långt från staden innan du hittar små bysamhällen. I små städer som Lek, Kastania, Nikoloudes och Kosmadei kan du slå dig ner på en uteservering på torget och njuta av den tillbakalutade stämningen och utsikten.

Boka din resa till Karlovasi här

Reser du till Karlovasi har du alla möjligheter att kombinera kulturella upplevelser i staden med avkoppling på natursköna stränder. Vi har baserat på tidigare gästers recensioner och egna erfarenheter handplockat de bästa hotellen i Karlovasi. Dessa hotell hittar du i sökmotorn här på sidan där du samtidigt kan boka dina flygbiljetter för resan. Bokar du flyg och hotell samtidigt gör vi det till en paketresa som naturligtvis är täckt av resegaranti.

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Hotell i Karlovasi