Resor till Preveza

Vid inseglingen till Artabukten i nordvästra Grekland ligger den mellanstora (cirka 20 000 invånare) staden Preveza. Detta är en charmerande Medeltidsstad vackert belägen ute på spetsen av en halvö mellan Joniska havet och Artabukten. På andra sidan av det smala sundet ligger Actium. Detta är ett betagande område med vackra kustlandskap, fantastiska stränder och en rik historia med intressanta sevärdheter. Kort sagt så har du på en resa till Preveza fina möjligheter att få oförglömliga grekiska semesterminnen med dig hem.

Tack vare den stora marinan har själva Preveza en kosmopolitisk atmosfär med massor av liv eftersom nöjesseglare från stora delar av världen lägger till här under sommarens lopp. Framför allt nere längs promenaden vid hamnfronten  och uppe i den gamla stadskärnan gator sjuder det av liv. Här kan du tillbringa mycket tid med att utforska de många spännande butikernas utbud och de trevliga matställenas läckra lokala rätter. Speciellt basarområdet är otroligt stämningsmättat med sina smala kullerstensbelagda gränder och välbevarade byggnader från den ottomanska perioden.

Världsarv och kilometerlånga stränder

Det nuvarande Preveza lär härstamma från slutet av 1000-talet men området har historiska rötter som sträcker sig mycket längre tillbaka i tiden. Redan under antiken var detta ett strategiskt viktigt område som utgjorde scen för dramatiska händelser. Enbart 8 kilometer norrut ligger till exempel ruinerna av staden Nikopolis. Denna stad grundlades av den romerske kejsaren Augustus för att fira sjöslaget vid Actium år 31 före Kristus då han besegrade Egyptens drottning Kleopatra. Idag återstår förvisso enbart ruiner av denna antika stad men den är ändå ett måste att besöka på en resa till Preveza om du är den minsta smula intresserad av historia. Nikopolis står upptaget på UNESCO: s världsarvslista.

Det finns gott om flotta badstränder nära Preveza så det går bra att kombinera de kulturella upplevelserna med avkopplande strandliv på din resa. Nära centrum kan du till exempel ta ett uppfriskande dopp i någon av de små bukterna vid Kiani Akti. Detta är emellertid bara en av ett helt pärlband av Blå Flagg stränder som du hittar om du förflyttar dig norrut längs västkusten mot den idylliska lilla kuststaden Parga. På de flesta ställena består stranden av ljus småsten och grov sand så det långgrunda vattnet är kristallklart och perfekt för snorkling.

Fortsätt din resa till en ö-idyll

Vill du fortsätta din resa i Grekland efter din vistelse i Preveza? Omkring 45-60 minuters körning söderut lockar även stränderna på den natursköna ön Lefkas. Ön är förbunden med fastlandet av en fördämningsväg och en flytbro. Lefkas är ett självklart nästa stopp på resan eller eventuellt ett mål för en lite längre utflykt.

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Hotell i Preveza