Resor till Monemvasia

Medeltidsstaden Monemvasia har ett fantastiskt läge ute på en halvö vid foten av en brant rödaktig klippa. En 200 meter lång dammväg förbinder den lilla halvön som nästan helt omges av det azurblåa havet med hamnstaden Gefira på Peloponnesos.

Högst upp i staden på toppen av klippan kan du se ruinerna av en bysantinsk borg från 500-talet. Känn historiens vingslag och njut av den spektakulära utsikten ner över medeltidsstadens röda terrakotta-tak och det glittrande havet. Längst nere i staden nära havet står fortfarande resterna av stadsmuren som med sina torn och bastioner en gång i tiden var ett viktigt försvar mot angrepp från havet.

Med tiden har stadens befolkning krympt så att det numera finns mindre än 100 fasta invånare. I gengäld har många av de stämningsfulla och tätt sammanbyggda husen i venetiansk stil restaurerats och fått nytt liv som exklusiva semesterbostäder och mindre hotell. Renoveringen har genomförts med varsam hand så att den ursprungliga atmosfären har förblivit intakt i Monemvasia.

Som att resa tillbaka i tiden

Det är något du kommer att uppleva där du strosar runt på de smala stenbelagda gatorna. Du får gå i många trappor på din väg runt i den övervägande bilfria staden vilket är oundvikligt i denna måleriska stad som breder ut sig upp längs sluttningen mot den nästan lodräta klippan. Det är lätt att känna sig som förflyttad till en annan tid här i Monemvasia. I förhållande till stadens mycket beskedliga storlek så finns här ett bra urval av caféer, restauranger och vinbarer. De snirklande och stämningsfulla gatorna döljer dessutom många små gallerier och butiker som du också kan tillbringa mycket tid med att utforska.

Monemvasia är en romantisk och mycket stämningsfull stad och det är för att uppleva just detta som de flesta reser hit. Här finns emellertid inga egentliga attraktioner eller nöjen på samma sätt som i många av de modernare grekiska semesterorterna. Detta gör att det framför allt är par som bokar resor hit till Monemvasia.

Närmsta strand

Gefira, som ligger inne på land, är en modernare stad som har vuxit i takt med semesterfirarnas intresse för det närliggande Monemvasia. Många väljer att slå sig ner här och bara göra turer ut till medeltidsstaden på klipphalvön. Även i Gefira och framför allt nere omkring den trevliga hamnen finns det en hel del matställen och flera supermarkets. Det är dessutom här inne på Peloponnesos-halvön som du hittar den närmsta stranden bestående av sand och rullstenar. Ute på den mycket mindre klipphalvön finns inga regelrätta stränder.

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Hotell i Monemvasia