Resor till Gytheio

Gytheio är en vacker liten kuststad på södra delen av Peloponnesos. Stadens vars namn ibland även stavas Gythio, Gythion eller Gytheion har omkring 5 000 fasta invånare så här är liv och rörelse året runt. De flesta som reser hit väljer dock att komma hit under våren, sommaren och tidiga hösten. Särskilt under sommarsäsongen är det extra mycket liv längs hamnpromenaden och på restaurangerna men inte ens då känns Gytheio överbefolkat.

Gytheio har en rik historia som sträcker sig ända tillbaka till antiken. Som så vanligt för denna typ av städer i Grekland är det svårt att exakt fastställa dess ursprung. Sägner och historia flätas ofta samman och om Gytheio sägs det att den grundlades av Herakles och Apollon. Du kan besöka åtskilliga spännande arkeologiska sevärdheter omkring staden som alla vittnar om en rik historia. En sak som är säker är att den lilla staden och hamnen har existerat i årtusenden. I det antika Grekland var hamnen i Gytheio Spartas viktigaste hamn.

Samma betydelse har inte hamnen idag men här ligger som regel ett antal lustbåtar och ibland även något kryssningsfartyg. Härifrån går det dessutom regelbundna färjeförbindelser till bland annat Kreta och de Joniska Öarna.

Stämningsfull hamnpromenad

Nere längs hamnfronten ligger det idag åtskilliga vackra neoklassiska byggnader av vilka en del har byggts om till trevliga hotell. Här hittar du även ett stort utbud av tavernor, ouzerior och caféer där du kan sitta med en drink eller en måltid medan du njuter av utsikten över det turkosblåa havet. Framför allt de läckra fiskrätterna är något som kan rekommenderas att prova på en resa till Gytheio eftersom man dagligen får färska leveranser från de lokala fiskebåtarna.

Staden känns mycket autentisk och ser mycket idyllisk ut från havet när man ser hur de pastellfärgade husen breder ut sig från hamnen upp läng bergssluttningarna. Gå eventuellt en tur längs fördämningsvägen ut till den lilla ön Cranae med sin fyr varifrån du har en vacker vy tillbaka in mot staden. I motsats till semesterorter som redan från starten har anlagts för turism så har Gytheio bevarat sin själ och mycket av stämningen från gamla dagar.

I Gytheio har du en bra bas att utforska Maniområdet från. Staden ligger bland annat nära några av halvöns bästa stränder. Både norr och söder om staden kan du njuta av det klara, azurblåa havet på badstränder av sand och småsten. Enbart 10 minuters körning söderut hittar du till exempel den långa Mavrovounistranden medan du i motsatt riktning har den över en kilometer långa Selinitsastranden att breda ut dig på.

Vi ser fram emot att hälsa dig välkommen hos Escapeaway som gäst på ett av de hotell som fått fina recensioner och som vi därför har handplockat till vårt program med resor till Gytheio.

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Hotell i Gytheio

Populära hotell i Gytheio

Grekland, Peloponnesos, Gytheio
  • Närmaste flygplats: 145 km
  • Närmaste strand: ca. 50 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Grekland, Peloponnesos, Gytheio
  • Närmaste flygplats: 138 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Grekland, Peloponnesos, Gytheio
  • Närmaste flygplats: 140 km
  • Närmaste strand: ca. 30 m
  • Internet/Wi-Fi