Resor till Areopoli

Areopoli ligger vid foten av berget Agios Elias nära Manihalvöns västra kust i södra Grekland. Det är en otroligt idyllisk liten stad som trots sin beskedliga storlek är huvudstad på halvön som utgör en av de tre "fingrarna på den större halvön Peloponnesos. Areopoli hette ursprungligen Tsimova men uppkallades 1836 efter den gamle grekiske krigsguden Ares (Mars). Staden fick detta namn för att ära befolkningens militära färdigheter och bidragande till Greklands befrielse.

En resa tillbaka i tiden

Med sitt läge lite högt i terrängen så har man från de flesta platser i staden en vacker utsikt över den västra delen av Messinianbukten. På stadens centrala torg, Platia Athanaton, står en staty av Petrompeis Mavromichalis som här tillkännagav det grekiska självständighetskriget mot det osmanska riket 1821 och lät hissa den vita flaggan med blått kors som kom att symbolisera kampen och självständigheten. Varje år den 17; e mars hedras minnet av invånarnas uppror. Stadens förfäder må ha varit fantastiska krigare men idag är det fridfullt och idylliskt i Areopoli. På torget ligger flera trevliga caféer och restauranger där du kan njuta av god mat och den avslappnade landsortsstämningen.

Även om du inte är på jakt efter ett ställe att äta är det väl värt att gå på upptäcktsfärd i Areopoli. De stenbelagda gatorna som slingrar fram mellan de charmiga och rustika husen sjuder av historia och legender. De snirklande gatorna döljer även åtskilliga trevliga tavernor som lockar med lokala läckerheter och ej att förglömma de välbevarade tornhusen. Den centrala delen av staden är bilfri. På lördagar är det som regel marknad på det centrala torget vilket ger besökare en god möjlighet att möta lokalbefolkningen i deras vardag men även att hitta en unik souvenir eller två.

Utflyktsmål och stränder

Trots nutidens turism har Areopolis lyckats bevara sin traditionella karaktär. En resa till denna pittoreska stad är därför fortfarande lite av en resa tillbaka till en svunnen tid. Areopolis må vara en attraktion i sig men utgör även en bra bas för utflykter i ett större område som till exempel norrut till Itilo, Limeni och Kelefas-slottet eller söderut till Diros-grottan och Kap Tainaro som gör krav på titeln som den sydligaste punkten på det europeiska fastlandet. Öster ut ligger den betagande fiskebyn Gytheio som också är värd en utflykt när du reser till Areopoli.

Det är inte särskilt många generationer sedan som många av byarna på den bergiga Mani-halvön enbart kunde nås från havet. I våra dagar är det som tur är lättare att ta sig runt. Utöver historiska sevärdheter och andra stämningsfulla städer och byar är det naturligtvis även väl värt att ta en tur ner till havet. Det tar mindre än en kvart att köra ner till den närmsta av de badvikar som det finns så många av runt omkring på halvön.

Hos Escapeaway ser vi fram emot att få hälsa dig välkommen till denna pärla bland grekiska städer. Vi har redan valt ut de bästa hotellen och semesterbostäderna vilka du hittar i sökmotorn här på sidan och där du även lätt kan boka flygbiljetterna till din resa.

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Hotell i Areopoli