Resor till Parga

Parga är en stad i nordvästra Grekland, som är byggd på en sluttning vilket gör att den vid första ögonkastet påminner om Santorini. Parga är en populär semesterdestination, med alla sina vitkalkade byggnader och terrakottatak, samt dess lugna stämning omringad av stora berg klädda med tallar. Valtos Beach är fin och sandig, det Joniska havet är lugnt och blått, och fiskarna är billiga och läckra. Parga är ett vidunderligt alternativ till Korfu eller Rhodos, om du vill åka på semester till en ö i Grekland.

Upplevelser på din semester

Det Venetianska Slottet i Parga har vakat över Parga Stad i över 500 år. Det byggdes om tre gånger av venetianerne, och färdigställdes till sist av Ali Pasha. Från slottets stenmurar kan du njuta av en imponerande utsikt över Parga. Om du föredrar naturliga stenformationer framför de venetianska, så är Afrodites Grotta en bra plats att besöka som en del av en guidad tur till öarna Paxos och Antipaxos. Vikos Nationalpark ligger endast en kort bilfärd bort, och här har du möjlighet att upptäcka vackra ödemarker ute på landet Grekland. Parken är perfekt till en eftermiddagspicknick, eller för att ta en promenad längs Acheronfloden som har små gömställen, där du kan ligga i skuggan och lyssna ill flodens stilla läten. Om du tycker om grekisk mytologi, så är det mytiska stället, där templet Nekromanteion låg, ett måste att besöka. 

>> Läs även om resor till Lefkas

Stränder

I Parga handlar allt om strandlivet. Även om det är en populär semesterdestination, så behåller stränderna sin lugna atmosfär. Det ligger något i luften i Parga: det kan vara Pargaslottets trygga form med utsikt över Valtos Beach, eller Kraniaparkens bergs lugna form - eller kanske bara den klara solen, som speglar sig i det kristallklara havet. Valtos Beach ligger endast en kort promenad från kusten, men om du gärna vill åka direkt till stranden efter att du har utforksat den backiga staden, så har Praga sin egen lilla sandstrand - Krioneri Beach. Längre ner längs kusten ligger Lichnos Beach i en dramatisk liten bukt, och skryter med en vit sandstrand med klart hav, omringat av en rad skuggiga tallträd, och det är värt turen. Om du vill besöka en unik strand, ska du åka till Alonaki Fanariou, som dock är en svår strand att komma ner till då du nästan ska kravla dig ner för klipporna. Det är dock en liten, lugn och vacker strand, som bjuder på ett minne för livet. Praga är full av vackra stränder att förälska sig i.

Maten

Parga erbjuder några av de bästa fiskrestaurangerna i Prevezaregionen, som ligger omringade av det Joniska havet. Dessa traditionella tavernorna (en taverna, som endast sälger fisk och skaldjur heter en psarotaverna) ligger längs kustlinjen och på de smala gatorna, som leder upp på backarna. Tavernorna ligger gömda i skuggan, där du kan sitta och njuta av musslor kokta i tomatsås med fetaost, i äkta grekisk stil. Känner du att du vill lyxa till det, kan du välja en hummer med hemlagad pasta och ett glas ouzo. Anissmaken i ouson komplimenterar rättens läckra fiskaktiga smak perfekt. Medan du är på Praga, får du inte missa att smaka på den sprödstekta bläckfisken, som serveras med grekisk sallad och en citronskiva. Denna lätta rätt är ett ikonisk grekisk sommarsnacks. Det finns också krabbsallader, bläckfiskpasta och torsk i vitlökssås att smaka på - blir du inte sugen på en grekisk semester, så säg?

Nattlivet

Nattlivet i Prga är en eklektisk mix. På högsäsongen, när semestergäster från Grekland och Italien slår sig ner på semesterorten, summar huvudgatan av musik och rörelse, cocktails och dans. Utanför dessa månader, är Praga mer avslappnat. Det är då fokus på stilla måltider på en taverna vid havet, innan man avslutar kvällen med en promenad för att hitta en mysig plats att ta en drink på. Även på högsäsongen kan man hitta stilla platser, där man kan njuta av ett par drinkar med vännerna i Pragas hjärta. Det är en ungdomlig plats, full av nöjen, men har den perfekta balansen mellan avslappning och aktivitet.

Familjesemester

Pargas Valtos Beac är fantastiskt till barn som vill leka i vattenbrynet, då har vattnet är lugnt och inte för djupt. Valtos Beach är också en bra plats för barn på grund av alla aktiviteter, såsom gummibåt, vattensport och vattencyklar. Många av hotellen i Parga har plats till barn, med barnpool och aktivitetsklubbar. En vattentaxi från Parga är ett billigt och roligt sätt att ta sig till och från Valtos Beach. Parga Stads lilla sandstrand Krioneri Beach, kan vara rätt full på högsäsongen, men där är vattnet också lågt och passar väldigt bra till de små. Du kan också åka till Ammoudia Beacg, som är ideal till de minsta barnen. Parga är ett bra alternativ för en badsemester med hela familjen, och när du en gång besökt stället, kommer du högst troligen att komma tillbaka!

Resor för par

Om du letar efter lantlig charm, massor av restauranger, stränder där du kan vila hela dagarna, hotell med balkonger och utsikter över vackra landskap, samt ett nattliv som får dig att dansa till morgontimmarna, så är Parga en perfekt destination för en romantisk semester. En plats som venetianerna - den mest romantiska kulturen av dem alla - valde att försvara med ett stort slott, måste ju ändå vara en romantisk plats. Slappna av på Valtos Beacg, ta en tur till Vikos Nationalpark, eller åk ut till öarna Korfu, Paxos och Antipaxos, och hitta er egen privata del av Grekland. Låt kärleken blomstra i olivlundarna eller mellan apelsinträden!

Aktiv semester

Omringad av öar, som bara väntar på att utforskas, och sträner och grottor runt varje hörn, är ett av de bästa sätten att uppleva västkusten på Greklands fastland, med båt. Det finns vattentaxi som - för en billig peng - kan ta mer er upp och ner längs kusten till de olika strädnerna. Om ni känner er självsäkra, kan ni dock också hyra en egen båt. På detta vis kan man slappna av och använda tiden precis som man vill, oavsett om det är genom att dyka från båten och ner i det kristallklara havet, eller om det är genom att lägga till vid en dold strand. Aktiviteter längs kustlinjen är också populära när det kommer till vattenskidor och jetski, till lek och stoj i vattenbrynet. Om du letar efter något som inte involverar en tur till stranden, så kan du hyra cyklar och åka på äventyr i naturen längs Acheron-floden och längre ut mot det gröna området Vikos Nationalpark.

Kultur

Det gamla vanetianska slottet i Parga, är en idyllisk plats för att uppleva en del av Epirus historia. Men Pargas historia gå längre tillbaka än så, och du kan uppleva en del av antikens Grekland vid Nekromanteion-templet. Tappa bort dig själv i de mytologiska berättelserna och utforska de snirkliga gatorna. På Panagia-ön, som du kan se från stranden i Parga, ligger det ikoniska templet Panagia Kapell med dess vita spiror. Parga ligger också bra, om du vill åka på en dagsutflykt till Korfu, där du hittar antika landsorter i ruiner uppe i backarna. Eller så kan du åka till Paxos, som har sina egna avsides platser. Att boka en semester har aldrig varit så meningsfullt!

Så bokar du en resa till Parga med Escapeaway

Med Escapeaway kan du resa till Parga från flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn antingen direkt eller med en mellanlandning på vägen. Vi ger dig flygbiljetter med reguljärflyg till nätets bästa priser och paketerar dem med våra noga utvalda hotell i Parga och med möjlighet att boka till en hyrbil - allt i en och samma paketresa som är säkrad av resegaranti.

>> Boka en paketresa till Grekland
>> Grekland på familjesemester

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Hotell i Parga

Populära hotell i Parga

Grekland, Parga
9,8
Fantastiskt
43 omdömen
  • Närmaste flygplats: 68 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Grekland, Parga
10,0
Fantastiskt
96 omdömen
  • Närmaste flygplats: 67 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Grekland, Parga
9,5
Fantastiskt
110 omdömen
  • Närmaste flygplats: 64 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi