Resor till Mykonos

Ligger detta verkligen i Grekland? Mykonos har för mig varit något av en överraskning, en positiv sådan märk väl. För att beskriva ön måste jag ta fram superlativ som sofistikerat livsnjuteri och hjärtevarm gästfrihet. Här finns en härlig blandning av lyxhotell, fiskebåtar, champagne och solnedgångar. Det är helt enkelt "chic boheme et glamour"  kombinerat med en portion av det traditionella Grekland. Där har du Mykonos i ett nötskal... 

Välkommen till Grekland med Escapeaway, vi är specialister på resor till Mykonos där du bor på noga utvalda hotell och semesterboenden. 

Sockertoppar och väderkvarnar – och ett magiskt ljus

Vi kommer till Mykonos med snabbfärjan från Kreta (självklart kan du även flyga till Mykonos). På väg hit har vi gjort stopp vid fyra andra öar och det första som slår mig vid synen av Mykonos är hur vackert det är. En liten ö med små kubistiska hus, även kallade sockertoppshus, som ligger i små klungor längs kullarnas gyllene sluttningar och med en karakteristisk rad av väderkvarnar som avtecknar sig mot horisonten på toppen av ön. Och så är det något med ljuset här på Mykonos – det är mystiskt, närmast magiskt och i solnedgången ser det nästan ut som om ”gudarna skriver på himlen”. 

Jetsettarnas hemlighet

Mykonos var en välbevarad hemlighet ända fram till 60-talet, då överklassen med sina lyxyachter började kasta ankar utanför ön på sin väg till de imponerande grekisk-romerska ruinerna på Délos. Dessa ruiner utgör ett paradis för arkeologer och historiskt intresserade. Några av de berömdheter som följt i Onassis och Jackie Kennedy (Onassis) fotspår är prinsessan Soraya, Grace Kelly, Marlon Brando och Liz Taylor (för att bara nämna några) och efter det var den lilla ön ingen hemlighet längre. Under 70-talet följde så den ”boheme-chica tiden”.

Begreppet ”Chic Boheme” är fortfarande förknippat med Mykonos och de internationella kändisarna fortsätter att vallfärda till denna lilla grekiska ö. Jag har säkerligen utan att veta om det försummat möjligheten att dricka en sunset cocktail med Ronaldo eller att ligga i en solstol vid sidan om Leo Dicaprio... Ack ja, som livets upplevelser kan gå en förbi en... 

Lugn strand eller ”Super Paradise Beach”? 

I de små bukterna hittar du läckra loungebarer med chillout musik i högtalarna, och servitörer som med menyer i händerna står redo att ta emot beställningar från såväl hungriga som törstiga alla tider på dygnet. Solstolar av mörkt trä och med vita dynor kan hyras för ca 15 EUR per styck och skulle du vilja ha lite mer privatliv eller skugga på stranden behöver du bara dra för de vita gardinerna på din cabana. 

I nästa bukt väntar små lokala båtar på att segla dig ut till någon av öns alla stränder. Även här finns det något för alla smaker, oavsett om du vill ligga i sanden omgiven av lugnet, eller om du föredrar en strand med massor av sportaktiviteter - eller, om du gärna vill uppleva stranden ”Super Paradise Beach” som bekräftar Mykonos rykte som kändisarnas paradis, ja, då är det bara att hoppa ombord på en av alla småbåtar.

Mykonos stad

Kultur och historia är nog ärligt talat inte det som gjort störst intryck från Mykonos, däremot den grekiska gästfriheten och hjärtligheten som aldrig är långt borta. Särskilt i Chora, som intressant nog även kallas Mykonos stad, är den väldigt påtaglig. 

Mykonos stad är för mig ”det riktiga Grekland”. Här väntar charmiga promenader genom de smala kullerstensbelagda gatorna där bougainvilleablommor pryder husmurarna och de vita husen med sina blå fönsterluckor och med vackra blomkrukor på trapporna ligger sida vid sida. 

De små torgen med sina trevliga caféer lockar som sköna andhämtningsrum från shoppingen i de moderna designbutikerna och smyckesaffärerna. Här sitter jag gärna en timmes tid och njuter av en ”frappe”, ett iskallt grekiskt kaffe som är en av mina favoriter, medan livet i den lilla staden sakta går sin gilla gång.

Här är en skön och brokig blandning av lokala och äldre, grekiska kvinnor och amerikanska kryssnings gäster och ej att förglömma japaner på 'jakt' med sina hightech kameror. Det är verkligen vackert här inne bland smågatorna tänker jag för mig själv när jag släntrar ner mot hamnen och kan njuta synen av fiskebåtarna som precis kommit in med morgonens fångst som inom kort hamnar på tavernorna och restaurangernas tallrikar. Hit ska jag i kväll och äta min grekiska favoriträtt – calamari med grekisk sallad och tzatziki. 

Upplevelser på Mykonos

Mykonos tillhör ögruppen Kykladerna och är med sina ca 85 km² en förhållandevis liten ö. Det ön saknar i storlek uppväger den till fullo med sin charm, annorlunda upplevelser och sitt sköna klimat. Mykonos kallas även för ”vindarnas ö” eftersom både den varma vinden från Sahara ”Siroccon” och den svalkande Meltemivinden från norr, vilken ger en välkommen svalka framför allt under juli och augusti, sveper runt ön. 

Med en hyrbil tar du dig lätt från den ena änden av ön till den andra på ca 45 minuter och en biltur runt ön blir aldrig tråkig då den tar dig längs små slingriga vägar varav många är enkelriktade - och det är ju en utmaning för vilken avancerad GPS som helst. Bland många andra upplevelser som väntar på Mykonos kan jag rekommendera ett besök till ruinerna på Délos, båtturer till någon av alla de olika stränderna eller ”ö-hopp” till någon av de andra öarna i Kykladerna som Santorini, Naxos eller Paros.

Riktigt trevlig semester på makalösa Mykonos!

>> Läs även om resor till Karpathos

Resmål på Mykonos

 • Mykonos stad
  4 hotell
  Mykonos stad är med sina vitkalkade hus med färgglada dörrar, fönster och balkonger mycket traditionell och idyllisk. Huvudstaden Mykonos har samtidigt som den är traditionell en mycket kosmopolitisk atmosfär inte minst tack vare sitt rika restaurang- ... och nattliv. Läs mer
 • Ornos
  4 hotell
  Ornos är en liten by några få kilometer från Mykonos stad. Med sina vitkalkade hus och omkringliggande härliga badstränder med ett kristallklart, turkosblått vatten utgör Ornos själva begreppet av en grekisk ö-idyll. Lägg därtill bra restauranger ... och ett levande nattliv. Läs mer
 • Platis Gialos
  4 hotell
  Platis Gialos har en af de längsta sandstränderna på Mykonos som med sitt turkosblåa vatten är helt oemotståndlig. När du inte slappar i solen här på stranden kan du lätt ta en tur in till Mykonos stad eller med vattentaxi till någon av de andra ... underbara stränderna i närheten. Läs mer
 • Elia
  3 hotell
  Elia är den längsta stranden på Mykonos. Samtidigt är det en av de mer fridfulla stränderna på ön som annars är känd för sitt livliga nattliv. Drömmer du om en avkopplande badsemester i den grekiska ö-världen så är Elia det perfekta resmålet.
 • Psarrou
  2 hotell
  Psarrou ligger på södra delen av Mykonos som är känd för sina vackra stränder. Stranden vid Psarrou utgör inget undantag och den har faktiskt länge varit en av grekernas favoritstränder på ön. Stranden är också väldigt idyllisk och har trots ... sin popularitet en tillbakalutad atmosfär. Läs mer
 • Agios Stefanos ligger bara några få minuters körning från Mykonos stad. Läget är därför bra men huvudattraktionen är trots allt den fridfulla sandstranden. Här kan du koppla av på den gyllene sanden vid det turkosblåa klara havet med utsikt mot grannöarna.

Populära hotell på Mykonos

Grekland, Grekiska Öar, Mykonos
9,0
Fantastiskt
388 omdömen
 • Närmaste flygplats: 6 km
 • Närmaste strand: ca. 110 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Grekland, Grekiska Öar, Mykonos, Psarrou
9,6
Fantastiskt
379 omdömen
 • Närmaste flygplats: 5 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
 • Internet/Wi-Fi
Grekland, Grekiska Öar, Mykonos
9,4
Fantastiskt
747 omdömen
 • Närmaste flygplats: 5 km
 • Närmaste strand: ca. 170 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)

Boka din resa som ett komplett paket inkl. flyg eller enbart hotell

Boka din resa till Mykonos som en paketresa med flyg, hotell och eventuell transport från flygplatsen t/r (transfer) eller med hyrbil. Om du själv vill arrangera din flygresa till Mykonos kan du naturligtvis även välja att enbart boka hotell genom oss.

Du kan resa precis det antal dagar som passar dig eftersom vi erbjuder valfritt antal resdagar till alla resmål och du kan även fritt välja från vilken flygplats du vill flyga ut, bl.a. Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn. Få ytterligare information om alla resor inkl. flygrutter och aktuella flygtider i sökmotorn.

Hos Escapeaway Resor erbjuder vi resor med vanligt reguljärflyg som till exempel SAS eller KLM samt med lågprisbolag som till exempel Norwegian och Ryanair, om du söker de billigaste flygbiljetterna. När du bokar en paketresa till Mykonos genom oss kan du även blanda flygbolag, d.v.s. använda två olika flygbolag för ut- och hemresa.

Ett gott råd för att hitta helt rätt resa eller hotell, som uppfyller dina önskemål, är att använda dig av våra reseteman eller filtermöjligheter, dessa hittar du när du söker efter priser till Mykonos och alla andra resmål i Grekland som till exempel Santorini, Kreta, Rhodos och Korfu.

Vill du ha hjälp med att boka din resa online eller vill du t.ex. ha ett erbjudande på en av våra populära kombinationsresor eller rundresor med bil (kör själv semester) så är du alltid välkommen att kontakta oss.

Information och fakta

Jag har här sammanställt lite fakta och information om Mykonos bland annat gällande geografi, befolkning, historia samt klimat som är tänkta som inspiration till din semester på Mykonos. Om du vill ha ytterligare inspiration rekommenderar jag att du besöker vår blogg om resor där du hittar intressanta artiklar om samtliga våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Geografi och befolkning

Mykonos ligger 150 kilometer öster om Aten i det Egeiska havet mellan öarna Tiros, Syros, Paros och Naxos som en del av ögruppen Kykladerna. Ön har lite över 13 000 invånare som till största del bor i öns huvudstad Chora.
 
Ön har en yta av på 85 kvadratkilometer och består huvudsakligen av granit och sten. Öns högsta punkt ligger 341 meter över havet.

Klimat och väder

Klimatet på Mykonos är typiskt mediterrant med torra och varma somrar och milda lite fuktigare vintrar. Ön är känd för att vara lite blåsig vilket har gett den smeknamnet ”vindarnas ö”. De kraftiga vindarna har genom århundradena kommit till användning genom att skapa energi bland annat genom att driva väderkvarnar.
 
Mykonos har även en lägre genomsnittstemperatur än många av de andra grekiska öarna. Den varmaste månaden är juli med ett genomsnitt på 26 grader följt av augusti med en genomsnittstemperatur på 25 grader. De svalaste månaderna på Mykonos är januari och februari, båda med ett genomsnitt på 9 grader.
 
De månader av året som har den mesta nederbörden är november med ett genomsnitt på 170 mm samt oktober med 167 mm.

Historia

Mykonos bär spår av bosättningar efter en stam från yngre stenåldern som kallades Kares, men de första säkrare och dokumenterade bosättarna på ön var jonerna från Aten vilka kom till ön på 1000-talet före Kristus.
 
Ön kom senare under romerskt herradöme och därefter bysantinskt styre fram till 1204 då ön som en konsekvens av Konstantinopels fall under det fjärde korståget kom under växelvis venetianskt, katalanskt och sedan återigen venetianskt styre. Senare kom ön under osmanskt styre som dock innehöll visst självstyre fram tills den grekiska revolutionen mot det osmanska herradömet bröt ut 1821 vilket resulterade i en oberoende grekisk stat nio år senare (1830).
 
I början av 1800-talet växte öns ekonomi som ett resultat av den ökade handeln och sjöfarten för att under 1800-talets senare del och i början av 1900-talet få en tillbakagång på grund av den ekonomiska krisen som ledde till att många av öns invånare sökte lyckan på det grekiska fastlandet eller i utlandet och då särskilt i USA. Från 1930-talet började en europeisk kulturell och politisk elit att semestra på ön vilket senare späddes på av en allt mer kommersiell turism som än idag präglar ön.

 

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Vad tycker gästerna om på Mykonos?

8,8
Samlade gästomdömen
Baserat på 5 recensioner