Resor till Milos

Milos är den sydligaste av de Kykladiska Öarna som är en ögrupp i det Egeiska havet. Tack vare öns vulkaniska ursprung blev Milos avgörande för utvecklingen av stenålderns handelsrutter i Egeiska havet. Den lilla hästskoformade ön hade nämligen en mycket eftertraktad tillgång; den svarta, vulkaniska obsidian. Denna svarta glasaktiga bergart användes liksom flintsten till pilspetsar och knivar men användes även som konstföremål.

Spektakulära stränder och arkeologiska sevärdheter

Än idag är gruvdriften en av öns huvudsakliga inkomstkällor men efter hand har även en välutvecklad turism uppstått. Öns spektakulära stränder, vackra klippformationer och ett pärlband av måleriska fiskelägen lockar därför förståeligt nog många semesterfirare hit. Det soliga medelhavsklimatet inbjuder också i hög grad till ren avkoppling vid det kristallklara vattnet på någon av öns många underbara stränder som räknas bland de vackraste i Grekland. En del av stränderna ligger inom gångavstånd från populära semesterorter med ett stort utbud av faciliteter, medan andra enbart kan nås med båt och därför är mer orörda.

Milos är som gjort för en avstressande badsemester men det finns absolut även annat att göra här. Ön är till exempel känd för att ha några av Greklands bäst bevarade antika kristna katakomber från 100-talet. Det var även här som man 1820 hittade den antika Afroditestatyn 'Venus från Milo,' som i dag kan ses på Louvren i Paris. Ruinerna av det minoiska och senare mykenska stadskärnan Fylakopi och den hellenistiska staden Klima är också värda att besöka om du är historiskt intresserad. Även om det bara återstår några få rester av den ursprungliga bebyggelsen så ger det en fascinerande inblick i öns förflutna.

Städer på Milos

Det finns bara omkring 5 000 fasta invånare på Milos. Öns administrativa huvudstad är den stämningsfulla Plaka som ligger på sluttningen av en kulle med vacker utsikt. Den bästa vyn över havet och ön får du emellertid uppe från borgen ovanför Plaka dit folk vallfärdar från hela området för att se på solnedgången. Ner vid vattnet nedanför ligger öns största stad Adamas som också har det största utbudet av hotell, inköpsmöjligheter och matställen samt det bästa nattlivet. Från Adams går det färja och flygbåtsförbindelse till Pireus och Santorini.

Det finns dock många andra charmiga städer och semesterorter på Milos som i och för sig är mindre än hamnstaden Adamas men som har minst lika mycket charm. Det tar inte mycket mer än en kvart att köra de omkring 10 kilometerna i riktning norr ut från Adamas till Pollonia som är en annan av öns populära och lite mer fridfulla semesterorter med en inbjudande och barnvänlig strand.

Ön har en mindre inrikesflygplats med förbindelse till Aten.

 

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Hotell på Milos