Resor till Lesbos

Den tredje största ön i Grekland, efter Evia och Kreta, heter Lesbos och är ett frodigt ö-paradis fullt av vidunderliga gröna landskap och livträd, alltså ett fantastiskt naturkskönt stället till din semester. Lesbos har långa sträckor med ökenliknande slätter, saltängar och sandstränder, vilket ger en skönhet som är oemotståndlig för resenärer från hela världen.

Huvudstaden och ö-hamnen, Mytillini, är livlig och full av folk hela året, och har massor av bra restauranger och platser att besöka. Endast ett stenkast bort, hittar du den norra kuststaden Molyvos, eller mythimna, ett pittoreskt ställe med stenhus och snirkliga gator. Resor till Lesbos är populära bland semestergäster av alla typer, tack vare det breda urvalet av aktiviteter, allt från cykling til vandringsturer och fågelskåderi.

Fågelskådare kan se fram emot att det finns mer än 280 fågelarter på ön, däribland rovfåglar och vattensfåglar. Med sina historiska sevärdheter och en stor portion grekisk karaktär och vackra stränder, har Lesbos alla de vackra landskap och attraktioner som du kan tänkas önska dig på en semester i Grekland. Lesbos är en bra ö för mer aktiva semesterresenärer, på jakt efter en bra balans mellan ett vackert landskap, ett bra klimat och roliga aktiviteter. Aktiviteter här omfattar bland annat cyckling, turer på havet, simning, dykning, tennis och fågelskådning.

Upplevelser på din semester

När du reser till Lesbos har du tillgång till ett brett urval av attraktioner, däribland natursköna områden, historiska sevärdheter och monument, samt en del museum. Den natursköna landsorten Molyvos omtalas ofta som den vackraste på ön, så det är värt att spendera en dag eller två här, och utforska de kullerstensbelagda gatorna. Ett av de störsa slotten i Medelhavet, Mytilene Slott, härstammar från 400- och 500-talen, och har ett fantastiskt läge på en backtopp. Fågelskådare kan se fram emot ett besök på Kalloni Salt Pens, där du kan titta på tärnor, hägrar och svarta och vita storkar. Om du är en står fågelentusiast, och kan besöka platsen under flyttsäsongen, kommer du att kunna se fåglar i tusentals som flyger till våtmarkerna. Om du inte kan resa då, ska du bara vara lugn, då här finns gott om fåglar året om. Huvudattraktionen är de ljusrosa flamingosarna!

Lesbos stränder

De absolut största juvelserna i Lesbos, är strändern, där den vackraste är Eresos, en sträcka av ren sand som sträcker sig 2,5 kilometer med klarblått färgen. Eresos är en blå flagg-strand tack vare dess ovanligt rena havsvatten och orörda sand, och är en av de mest populära stränderna för besökare. En annan strand, som är värd ett besök, är Vatera, som är 9 kilometer lång - den största stranden på ön. Med sitt vackra azurblå vatten och mjuka sand, är Vatera en imponerande syn på alla tider på året. Stranden vid Saint Hermogenes är en välbevarad hemlighet - liten, men fantastiskt och omgiven av gröna tallträd. Ännu en betagande strand är Saint Odisore, som ligger 2 kilometer från hjärtat av Plomari. Denna strandutnämndes som en av de sju bästa stränderna i Grekland, och har väldigt bra faciliteter. Om du letar efter en plats att ta en stilla simtur, eller en romantisk promenad bortom folkmängderna, så åk till småstensstranden Melinda.

Mat och dryck

Lesbos har några av de bästa mat- och drycksvarorna i hela det norra Egeiska havet, med ett brett urval av traditionella grekiska rätter. Maten här omfattar de grekiska klassikerna, som tzatziki, sallad, fyllda vinblad och moussaka, italienska pizzor, och ett urval av internationell rätter. Fisk är en mycket populär maträtt på ön, fångade av lokala fiskare och serverade på tavernorna. Medan du är på semester på Lesbos, ska du testa Kalloni-sardiner, sougania, eller lök fyllda med köttfärs och ros, sfougagato, omelett med grönsaker, och den lokala osten Ladotyri. Du som tycker om sötsaker, kommer älska de söta rätterna och desserterna, som finns på Lesbos, däribland Loukoumades, ett slags friterat bakverk med honung, samt den klassiska grekiska baklavan som består av tunn filodeg med nötter och honung. Slutligen måste du också testa drycken Ouzo, som är populär i hela Grekland.

Nattliv

När du reser till Lesbos kommer du att upptäcka, att det råder ett pulserande nattliv på hela ön. Som på många semesterdestinationer, finns det bästa nattlivet huvudstan, och Mytiline är inget undantag. Här hittar du massor av bra klubbar, t.ex. Kohilia Beach Bar, FishEye, Queen Café Bar, Hacienda Café Bar og BarCode Espresso och Cocktail Bar. Om du har åkt till Lesbos med dina vänniner, eller en "girls only" resa, är Eressos en bra plats för kvinnlig underhållning. Det är värt att nämna, att Lesbos i lång tid har vrit förenad med lesbisk kultur och än än idag populär bland lesbiska par. Några av de mest populära hamnfrpnterna och klubbarna på Lesbos är Cavos, Trequila Bar och Palatino, som alla är placerade på en av öns mest besökta stränder.

Familjehotell

Lesbos har en bra urval familjevänliga aktiviteter, oavsett om din familj föredrar en aktiv dag eller lugnare stunder. Om din familj älskar naturen, kan den Förstenade Skogen utgöra en dag full med äventyr för er, och verkligen få barnen intresserade av den naturliga miljön. Denna skog ligger 12 kilometer från Sigri och förstenades av vulkansk aktivitet. Andra naturliga pärlor på Lesbos omfattar de ikoniska saltsjöar nära Kalloni, där du kan se sprudlande ljusröda flamingos, vilket ger en oförglömlig upplevelse för hela familjen. Människoskapta attraktioner omfattar Agios Raphael Kloster, som sägs vara ett mirakulöst ställe, samt en plats för pilgrimsresenärer. En annan bra familjeutflykt, är Molyvos Slott, en fästning på en backopp, omringad av hus och tallar.

Hotell för par

Den fantastiska naturen och de pittoreska, traditionella landsorterna på Lesbos, gör ön ideal till en parsemester i Grekland. Dess vidunderliga blandning av kultur, attraktioner och vackra väder, har länge gjort den till en favorit för bröllopsresor. Några av de mest romantiska sevärdheterna på ön, är monumentet Molyvos Slott och Den förstenade skogen, som nämnt ovan. De andra stora attraktionerna vid området omfattar de vackra stränderna, varav de flesta har vlå flagg, tack vare dess rena stränder och vatten och öns otroliga flora och fauna, såsom de rosa flamingosen på Kallinos. Lesbos som ö, har en historisk förbindelse med lesbiska och samkönade förhållanden, vilket gör ön till ett populärt val bland homosexuella par.

Aktiv semester

Lesbos har ett brett urval av aktiviteter, däribland vattensport, landsport och till och med sporter i luften. Om du är på jakt efter spännande aktiviteter på din semester på Lesbos, så byt ut solandet på stranden mot en av öns adrealinpumpande aktiviteter, som kitesurfing, vindsurfing eller surfing. Sigri Kite bjude rpå vattensportskurser på Lesbos för alla nivåer, oavsett om du är en komplett nybörjare, eller ett proffs. Då alla vattensportskolorna på ön erbjuder utrustningsuthyrning, har du allt som krävs - du behöver bara ta med din entusiasm. Andra roliga saker du kan göra, omfattar motorcykling i sanden, samt cykling, bågskytte, kajakpadling och klättring. Tack vare det milda klimatet och den vackra naturterrängen, är kajak och klättring kanske de bästa sätten att lära känna Lesbos miljö på, medan du håller dig i form. 

Kulturlivet

Som man kan förvänta sig av en ön med en lång historia, har Lesbos ett rikt och varierat kulturliv. Enligt den grekiska mytologin var Lesbos öns skyddsgud. Macar, den första kungen på ön, uppkallades många av de större städerna på Lesbos efter sina döttrar. Man har funnit massor av grå keramik på ön, vilket tyder på, att ön varit kontinuerligt befolkade sedan tidig stenålder. På medeltiden tillhörde ön det byzantinska imperiet, och blev senare en del av det latinska imperiet. Några av de mest kulturella attraktionerna på Lesbos omfattar det Naturhistoriska Museet vid Lesbos förstenade skog, klostret Moni taxiarhon och Theophilos Museum. Det byzantinska-genovesiska slottet står majestätiskt över Molyvos och reser sig som ett minne om öns före detta civilisationer. Lesbos har ett stort kulturarv, som sprider sig från den tidigare komponisten Terpander från 600-talet, till 1900-talets diktare Odysseus Elytis, en nobelprisvinnare, och den antika målaren Theophilos. De gamla filosoferna Epicurus och Aristotoles ledde en politisk akademi här, och den ikoniska diktaren Sappho kallade ön sitt hem.

Så bokar du en resa till Lesbos

Med Escapeaway kan du resa till Lesbos från flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn antingen direkt eller med en mellanlandning. Du flyger med reguljärflyg till den internationella flygplatsen Mytilene. Alltid till nätets lägsta priser, och så packar ihop det med ett av våra utvalda hotell. Vill du, kan du också lägga till en hyrbil i paketet, och allt täcks av resegaranti.

>> Läs också om resor till Kreta
>> Läs också om resor till Rhodos

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Hotell i Lesbos