Resor till Leros

Leros är en liten vacker ö i det sydöstra Egeiska havet nära den turkiska kusten. Enligt den grekiska mytologin var det här som Artemis kom ifrån. Under antiken var ön därför känd för sitt Artemistempel. I dag är det nog inte många som reser till Leros i ögruppen Dodekaneserna för att tillbedja jaktens, skogens och djurens gudinna. Numera är det snarare de måleriska badbukterna, mysiga små byarna och de stämningsfulla tavernorna som gör ön till ett attraktivt resmål för dig som drömmer om att få uppleva äkta grekisk ö-idyll.

Orörd ö-idyll

I motsats till många andra öar i Medelhavet så är turismen ett ganska nytt fenomen på Leros. Här har du därför rikliga möjligheter att få uppleva ett autentiskt grekiskt ö-liv och träffa lokalbefolkningen i deras vardagsliv. Även om turismen har en ökande betydelse i en del områden på ön så lever de flesta här fortfarande av fiske och lantbruk. I de många dalarna på ön kan du därför se hur man odlar oliver, druvor och olika sorters citrusfrukter. På Leros har kvinnorna av tradition arvsrätten och äger därför det mesta av jorden.

De mest populära semesterorterna så som det charmiga fiskeläget Alinda och öns huvudstad Agia Marina ligger ända ut mot det kristallklara havet. Här kan du och din familj njuta av det soliga medelhavsklimatet på inbjudande sand- och stenstränder eller bara beundra utsikten över det turkosblåa havet från en av restaurangerna nära vattnet. Stränderna vid Agia Marina och Alinda är de mest välorganiserade med liggstolar, parasoller och annat. Skulle du vilja ha lite mer fridfulla och ostörda omgivningar så finns det gott om mindre stränder runt omkring på ön. Är du villig att gå en bit från vägen eller eventuellt hyra en båt så kan du lätt hitta ditt eget lilla ostörda strandparadis.

Aktiviteter och sevärdheter

Under de varma sommarmånaderna kommer det uppfriskande, kristallklara havet vara i det närmaste oemotståndligt men en resa till Leros bjuder även på många andra möjligheter än det avkopplande strandlivet. I början och slutet av säsongen när temperaturerna är lägre kan du till exempel utforska natursköna vandringsstigar både ute längs kusten och längre in på ön. Hyr du en bil kan det varmt rekommenderas att köra en tur upp till den imponerande medeltidsborgen ovanför Pandeli. På vägen dit upp kan du se en rad mycket fotogena, traditionella väderkvarnar som står längs vägen.

Ge dig ut på ö-hopp

Många som reser till Leros är ute på ö-hopp i ögruppen Dodekaneserna. Utöver färjeförbindelsen till Pireus på det grekiska fastlandet finns det även bra förbindelser till grannöar som Kos, Patmos och Kalymnos. Särskilt under sommarsäsongen från maj till oktober har du en mängd möjligheter att uppleva den mångfacetterade ögruppen som både inkluderar väletablerade semesterdestinationer och ställen som bara sällan får besök av turister.

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Hotell på Leros