Resor till Lefkada

Lefkas är en av få grekiska öar som du själv kan köra till. Ön är nämligen förbunden med fastlandet av en fördämningsväg och en kort flytbro från öns nordöstra hörn. Den första stad du kommer till när du kör till ön är Lefkada. Denna stad är öns ekonomiska och administrativa centrum och är dessutom med sina 10 000 invånare öns största stad.

Har du tidigare rest i det grekiska ö-havet så kommer du snabbt märka att Lefkada skiljer sig från de flesta andra ö-städer. Istället för de traditionella vitkalkade husen kommer du se att de flesta husen här är byggda med trästommar med en ytbehandling av puts eller räfflade metallplattor. Det finns en praktisk förklaring till denna för Grekland så ovanliga byggnadsstilen. Efter en ödeläggande jordbävning beslutade myndigheterna att återuppbygga en mer jordbävningssäker stad. Man har trots detta lyckats bevara stadens charmiga atmosfär.

Massor av restauranger och butiker

På den sydöstra sidan av ön ligger en stor marina som med en kapacitet för över 600 lustbåtar ger mycket liv åt staden. Under sommarens högsäsong är det därför varje kväll ett myller av människor som njuter av de varma kvällarna på en lång rad av barer och restauranger nära marinan. Det samma gäller på den norra sidan av staden som helt stängs av för biltrafik på kvällen så att du i lugn och ro kan promenera längs hamnfronten eller slå dig ner på en av restaurangerna med havsutsikt. Starta eventuellt kvällen med att gå ut på den gamla träbryggan om du vill ta en vacker bild av solnedgången med de upplysta restaurangerna i förgrunden.

Det finns även en fotgängarvänlig gata, Ioannou Mela, som går rakt genom stadens gamla centrum. Längs denna gata ligger många butiker och även ett bra urval av caféer. Här kan du köpa nästan allt. Går du på upptäcktsfärd kommer du även hitta många intressanta museer så som det arkeologiska museet i närheten av hamnfronten, här visas spännande fynd från olika utgrävningar på ön. Det finns dessutom åtskilliga vackra små kyrkor runt omkring i staden som till exempel Pantokratoros och Agios Nikolaos några få meter från den populära handelsgatan.

Stränder och utflyktsmål

Lefkada ligger på den nordligaste delen av Lefkas men ön är inte större än att du kan utforska allt härifrån. Vill du njuta av en avkopplande dag på stranden så behöver du inte förflytta dig särskilt långt. Det ligger kilometerlånga sandstränder bara ett par kilometer från centrum. Till dessa stränder tar du dig lätt till fots eller eventuellt på cykel som finns att hyra på flera ställen.

Stränderna nordost om Lefkada omsluter en lagun som även är ett skyddat naturområde. Längs dessa stränder finns det därför enbart enstaka strandcaféer men i gengäld gott om plats vid det turkosblåa havet. Hyr du en bil, hoppar på en buss eller tar en taxi kan du på en resa till Lefkada även njuta av de fina badstränderna lite längre söderut. Det tar till exempel bara 10 minuter att köra ner till den populära badorten Nikiana på östkusten.

De flotta stränderna är utan tvekan huvudattraktionen på Lefkas. Reser du till Lefkas bör du dock även ta dig tid att besöka medeltidsborgen Agia Mavra. Denna borg passerar du längs dämningsvägen till fastlandet och det vore synd att inte göra ett stopp för att ta en närmare titt på den. Själva borgen är numera mest en ruin men här ligger en välbevarad kyrka. Är du historiskt intresserad kan du även besöka öns äldsta kyrka Agios Ioannis Antzoussis omkring 3 kilometer väster om Lefkada. Om inte annat så stanna till där på din väg till stranden.

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Hotell i Lefkada