Resor till Agios Nikitas på Lefkada

Den lilla pittoreska byn Agios Nikitas ligger på Lefkadas västra kust, cirka 13 kilometer från huvudorten som delar namn med ön. Här kan du se fram emot hisnande soluppgångar, platser med både kultur och historia och ett vänligt bemötande från den gästvänliga grekiska befolkningen. Staden är en riktig pärla som ligger omringad av det Joniska havet, men trots att den är välkänd och besöks av resenärer från när och fjärran, har den lyckats bevara en autentisk stämning med ett rent hav och välkomnande stränder.

En gång i tiden var Agios Nikitas en liten fiskeby där livet gick sin stilla gång. Dess förflutna kan du än idag avnjuta på de lokala fiskrestaurangerna som av många anses vara några av de bästa på ön. Här kan du slå dig ner i en stilla och välkomnande miljö och smaka på grillad fisk i alla dess former på de lokala tavernorna. Utsikten över hav och land bidrar naturligtvis till den goda stämningen. 

Agios Nikitas gator och torg är nästan alla reserverade för fotgängare vilket gör att du kan röra dig fritt och ostört. Flera gator består av vacker kullersten eller kalksten vilket bidrar till en ljus och inbjudande atmosfär. Missa inte att stanna till vid de lokala butikerna där man säljer lokal olivolja och närproducerat vin - två souvenirer att packa ner i resväskan och njuta av även på hemmaplan. Husen längs gatorna ligger omgivna av grönskande trädgårdar med färgglada blommor och gamla olivträd och de flesta har bibehållit sitt ursprungliga utseende. En upplevelse som gör att du kommer känna dig som i en annan tid, då allt gick lite långsammare fram.

Flera vackra stränder i närheten

Agios Nikitas är ett charmigt resmål för dig som vill uppleva en avkopplande semester, omgiven av vacker natur och ett hav som bjuder in till sköna bad, snorkelturer och båtutflykter. Det finns flera stränder att upptäcka i närheten, där du kan slå dig ner i den mjuka sanden och vända näsan mot solen. Stadens egen strand, Paralia Agios Nikitas, består av sand och småstenar som leder ner till ett kristallklart vatten.

Tack vare tillgången till taxibåtar är det även möjligt att nå andra närliggande stränder. En av öns mest populära stränder, Kathisma, ligger endast en kort båtfärd bort och väl framme kan du se fram emot avkopplande stunder på en paradislik strand där de skogsklädda sluttningarna skapar en trevlig kuliss. Stranden kantas dessutom av flera lokala barer och tavernor där du kan slå dig ner för att dricka något läskande och äta något gott mellan alla uppfriskande dopp. 

Även stränderna Pefkoulia och Milo är värda att nämna, då de precis som ovan nämnda stränder bjuder på vacker sand, ett kristallklart hav och trevliga omgivningar.

Trevliga utflyktsmål i närheten

De flotta stränderna är utan tvekan huvudattraktionen på Lefkada. Men ön har också några trevliga utflyktsmål att besöka om du vill ta en paus från sol och bad. Besök exempelvis medeltidsborgen Agia Mavra som numera egentligen främst är en ruin men som också ligger bredvid en välbevarad kyrka omgiven av ett spektakulärt landskap. Är du historiskt intresserad kan du även besöka öns äldsta kyrka Agios Ioannis Antzoussis som ligger en 25 minuters bilfärd från Agios Nikitas. Efter ditt besök vid denna kyrka kan du fortsätta turen till huvudorten Lefkada som ligger ytterligare tre kilometer bort och bjuder in till ett härligt folkliv med barer, restauranger och butiker att upptäcka.

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa.

Hitta din resa till Grekland här.

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Hotell i Agios Nikitas