Vingårdssemester på Kreta

Kreta är för många svenskar entydigt med sol och sommar, men visste du att Kreta även har en tusenårig tradition av vinodling? En vingårdssemester på Kreta är en möjlighet till att få besöka några av Europas mest traditionella vingårdar och uppleva vinets väg från druva till flaska. Boka din vingårdssemester på Kreta med Escapeaway idag!

Fynd från den minoiska kulturen har visat att vinodlandet på Kreta går mer än 4 000 år tillbaka i tiden. Världens äldsta vinpress (3 500 år) har till exempel hittats i Vathypetro och arkeologerna har även hittat åtskilliga amforor och omfattande vinkällare. Där utöver visar många minoiska väggmålningar vinets betydelse för antikens liv på den grekiska ön.

Med en så lång ursprungshistoria är det naturligt att odlandet och njutningen av vin även idag har stor betydelse i vardagen för lokalbefolkningen på Kreta. Omkring 20 procent av allt grekiskt vin kommer från vinodlingar på Kreta och även om vinproduktionen på ön fram tills för några få årtionden sedan oftast föregick på enstaka gårdar och i små kooperativ så har Kreta idag åtskilliga erkända vingårdar som under senare år har satsat mycket på att utveckla kvaliteten på vinproduktionen.

Utvecklingen och förbättringen av vinproduktionen på Kreta de senaste åren har i hög grad skett i takt med öns stigande popularitet som semesterresmål för resenärer från hela Europa, som vill ha goda viner på sin semester. Med ett stigande antal vingårdar som har öppnat sina dörrar för besökare för utställningar och vinprovningar har Kreta idag blivit en ännu bättre palett av erbjudanden för vinentusiaster.

Vill du på vingårdssemester på Kreta? Då blir en bas på ett av våra Escapeaway ett perfekt val. Hitta ytterligare information om våra resor till Kreta

Du kan hitta mer information om vinodling på Kreta på hemsidan Wines of Crete

>> Läs mer om kulturresor till Kreta här
>> Läs allt om våra utvalda hotell på Kreta

>> Läs mer om vingård

Karta över Kreta