Resor till Sitia

Sitia är en fridfull hamnstad på den östra delen av Kreta som i mycket mindre grad präglas av massturismen än vad som är fallet med badorterna på motsatta sidan av ön. Vill du uppleva ett mer autentiskt Grekland och samtidigt kunna koppla av på kilometerlånga "Blå Flagg" stränder precis vid centrum av staden vid det kristallklara medelhavet? Då kan Sitia vara helt rätt val för dig.

I Sitia utgör lantbruket fortfarande en av grundpelarna i den lokala ekonomin. När den mest populära turistsäsongen är över är det därför fortfarande liv i staden med sina knappa 10 000 invånare. Reser du till Kreta på våren eller på hösten har du här samtidigt en bra bas för utflykter i ett naturskönt område. Detta vackra område kan du bland annat utforska längs vackra vandringsleder uppe bland bergen i närheten av staden.

Upplev det äkta Grekland

Sitia sägs ha existerat som stad ända sedan den tidiga bronsåldern men har vid flera tillfällen ödelagts av såväl jordbävningar som piratangrepp.  År 1651 var staden mer eller mindre övergiven och venetianerna raserade själva stadens befästningar för att de inte skulle falla i de invaderande osmanernas händer. Under de efterföljande 200 åren av turkiskt herradöme fortsatte Sitia att ligga närmast öde. Vändpunkten kom först 1870 då den lokale turkiske guvernören gjorde Sitia till provinshuvudstad och lät därmed återuppbygga staden. Under de efterföljande årtiondena växte Sitia rejält och intog sin roll som det viktigaste ekonomiska centrumet på östra Kreta.

Sitia som ligger omkring 70 kilometer öster om Agios Nikolaos har färjeförbindelser till Aten (Pireus) och en rad andra egeiska öar så som Rhodos, Karpathos och Kasos. Även om du inte har tänkt resa vidare med färja kommer du säkert per automatik lockas av hamnfronten åtminstone den del som ligger vid lustbåtshamnen. Här finns det en bred promenad som inbjuder till långsamma promenader framför allt på kvällen då det sjuder av liv  men med samma tillbakalutade atmosfär som kännetecknar resten av staden.

Längs lustbåtshamnen ligger en rad trevliga restauranger och tavernor med utomhusservering. Eftersom Sitia är mindre turistigt än en typisk badort och dessutom har en hel del grekiska semesterfirare kan du här stifta bekantskap med det autentiska kretiska köket på en resa till Sitia.

Oavsett om det är din första resa till Kreta eller om du redan har tillbringat många semesterdagar på denna underbara Medelhavsö så är Sitia ett spännande resmål. Här kan du utforska den mer fridfulla, östra delen av ön och samtidigt njuta av allt det som har gjort Kreta till en av Greklands mest populära destinationer och då inte minst de härliga stränderna. Utöver den långa stranden precis nedanför Sitia har du med en hyrbil många andra lockande stränder inom kort räckvidd.

Boka en resa till Sitia i dag

Använd sökmotorn här på sidan för att söka bland våra handplockade hotell i Sitia och på resten av Kreta. Du kan samtidigt hitta en billig flygbiljett till Chania eller Heraklion. Kan du tänka dig en eventuell mellanlandning på vägen kan du själv välja om avresan ska ske från Stockholm, Göteborg, Malmö, Luleå eller Köpenhamn. Vill du få ut det mesta möjliga av din semester på ön är det en god idé att komplettera din bokning med en hyrbil. Som en sammansatt paketresa är din semester säkrad av resegaranti. Så fungerar en semester med Escapeaway.

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Hotell i Sitia