Resor till Plakias

Plakias ligger vid en liten bukt på sydkusten av Kreta. Det är bara omkring 35 kilometer upp till Rethymnon på nordkusten som är ett av öns mest kända resmål. I Plakias råder en lite mer tillbakadragen stämning som är perfekt för en resa med familjen. Utbudet av semesterbostäder i det tidigare fiskeläget har i och för sig ökat väsentligt sen 1960-talet då här bara bodde en handfull fiskare, men stämningen är intakt.

Den omkring 1300 meter långa sandstranden på östra sidan av Plakias är perfekt för en avkopplande badsemester vid det turkosblåa Medelhavet och det finns dessutom åtskilliga andra lockande stränder inom kort avstånd. Det finns massor av matställen och barer längs strandpromenaden med den största koncentrationen i den västra änden. Trots stadens förhållandevis beskedliga storlek hittar du ändå alla de butiker och supermarkets du har behov av.

Badsemester i vandringsparadiset

Längre åt väster reser sig bergen brant upp från strandkanten men omkring Plakias är landskapet mycket platt. Det blåser ofta en svalkande bris från havet så även mitt på sommaren är det sällan så hett som det kan bli på andra platser på ön. Vill du inte enbart ligga på stranden finns det mycket annat göra på en resa till Plakias. Vill du ge dig ut på vandring så är de omkringliggande bergsbyarna eller Preveli-klostret perfekta utflyktsmål. Det finns minst ett dussin härliga vandringsleder att välja mellan så det råder ingen brist på vandringsmöjligheter. Du kan även välja att vandra nere längs kusten, då du kan ta dig ett dopp eller två längs turen. Du har dessutom natursköna bergsklyftor som Prevelli, Kourtaliotis och Kotsifos inom din räckvidd.

Reser du till Plakias kan du lätt få hela semestern att gå åt med att njuta av områdets stränder, natur och små byar. Skulle du inte vilja vandra eller köra bil så har du möjlighet att göra båtturer längs kusten till andra underbara stränder i området. Du har här i Plakias även en bra utgångspunkt för längre utflykter på Kreta. Det går åtskilliga dagliga bussförbindelser till Rethymnon som har många spännande sevärdheter i sin gamla stadsdel. Staden har även ett rikt butiks- och restaurangliv.

Det tar omkring 50 minuter att åka med buss till Rethymnon där du kan byta buss om du vill vidare mot Chania eller Heraklion. Även om det finns bra bussförbindelser så är en hyrbil trots allt en fördel. Med bil tar det 2 timmar att köra till Plakias från Chania flygplats som är den närmsta flygplatsen.

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Hotell i Plakias