Resor till Mirthios

Det är bara några få kilometer fågelvägen från byn Mirthios ner till stranden vid den populära semesterorten Plakias. Det lite tillbakadragna läget från Kretas vackra sydkust gör att du kan njuta en fridfull semester med en underbar utsikt över Plakiasbukten. Det är heller inte ovanligt att besökare nere från kusten tar sig en körtur hit upp längs de snirkliga bergsvägarna för att avnjuta en måltid på någon av byns mysiga tavernor eller bara för att flanera runt på de smala, stämningsfulla gatorna i Mirthios.

Populära tavernor och vackra utsikter

Trots byns ganska beskedliga storlek finns här ett ganska stort urval av matställen. Skulle du själv vilja göra inköp under semestern för matlagning eller handla i största allmänhet så är det bara omkring 4 kilometers körning ner till Plakias. I Plakias finns det flera supermarkets och ett större urval av restauranger. Om du inte ska släpa på inköpta varor kan du eventuellt gå ner till kusten, det är en ganska vacker tur om du tar dig tid att njuta av utsikten över bukten längs vägen. Det kan dock vara både varmt och ansträngande för benen att gå tillbaka till Mirthios som ligger omkring 200 meter över havet.

Det går som regel enstaka dagliga bussar från Rethymnon på nordkusten till Mirthios som sedan fortsätter ner till Plakias eller omvänt. Skulle du vilja uppleva mer av Kreta än bara det omedelbara närområdet kan det starkt rekommenderas att hyra en bil under semestern. Även om du absolut kan få en avkopplande semester att gå genom att bara njuta av strandlivet och den tillbakalutade bykänslan i Mirthios så finns det även mycket annat att uppleva på den grekiska semesterön. Utöver de andra små trevliga byarna i området där du kan uppleva autentiskt grekiskt ö-liv så finns det dessutom flera intressanta utflyktsmål inom rimligt köravstånd.

Utflykter

Skulle du under semesterns gång få lust att utforska dina omgivningar kan det till exempel rekommenderas att besöka Moni Preveli som ligger ungefär 10 kilometers körning från Mirthios. Det är ett aktivt kloster som är öppet för besökare. Den gamla måleriska byggnaden och utsikten över havet skapar perfekta förutsättningar för att ta de perfekta semesterbilderna till Instagram! Efter ett besök på klostret kan du eventuellt fortsätta ner mot kusten och stranden i Preveli som absolut måste räknas som en av de mest idylliska på Kreta. Här på stranden har en flod som rinner ner från bergen sitt utlopp och framför allt mindre barn är som regel glada över att kunna leka i det grunda vattnet. Här bjuds det dessutom rikliga möjligheter till ett dopp i det varma havet.

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Hotell i Mirthios