Resor till Chania

På Kretas nordvästra sida ligger romantiska Chania, Kretas näst största stad, med sin medeltida arkitektur, sina eleganta palats, ett dussin bra stränder nära staden och en vidunderlig venetiansk hamn, som är stadens mest berömda sevärdhet. Boka din resa till Chania med Escapeaway idag!

Den gamla stadsdelen är full av gammal arkitektur, därunder historiska, venetianska palats och turkiska bad. Dess övertäckta marknad omnämns ofta som en av de bästa ställena att köpa lokala råvaror i Grekland, och dess hamnområde har en kosmopolisk atmosfär med traditionella tavernor, som är perfekta platser för att smaka på stadens fantastiska fiskrätter.

Staden är också ideal som bas för utflykter till andra platser i området, såsom Balos, Elafonissi, Paleochora, Sfakia, Falassarna och Samira George.

Välkommen till Grekland med Escapeaway, vi är specialister på resor till Chania och andra destinationer på Kreta där du bor på handplockade hotell under din semester. Chania är ett av de mest populära resmålen bland svenska turister, det är lätt att förstå och har du aldrig besökt staden så kan jag absolut rekommendera dig att göra en resa dit. 

Förutom noga utvalda hotell med bra recensioner från tidigare gäster så erbjuder vi även en rad semesterbostäder på Kreta där du har gott om plats och själv kan stå för matlagningen. Vill du hellre bo i en villa så går det också bra, fast inte i själva staden Chania.

Så bokar du en resa till Chania

Paketresa eller "enbart" hotell? Valet är ditt och du kan resa till Chania i precis det antal dagar du vill. Boka en komplett paketresa inklusive flyg från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn, hotell och eventuell hyrbil eller transport tur och retur mellan flygplatsen och ditt hotell. I sökmotorn hittar du mer information om vilka flygbolag som flyger till Chanias flygplats, avresetider med mera.

Vill du hellre själv arrangera din resa och har hittat helt rätt hotell i vårt program så kan du naturligtvis nöja dig med att "bara" boka ditt hotell genom oss.

>> Läs även om resor till Platanias här
>> Hitta lyxhotell på Kreta här

Hotell i Chania

Populära hotell i Chania

Grekland, Grekiska Öar, Kreta, Chania
9,7
Fantastiskt
443 omdömen
  • Närmaste flygplats: 15 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Parkering / Garage
Grekland, Grekiska Öar, Kreta, Chania
8,9
Mycket bra
672 omdömen
  • Närmaste flygplats: 24 km
  • Närmaste strand: ca. 600 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Grekland, Grekiska Öar, Kreta, Chania
9,0
Fantastiskt
489 omdömen
  • Närmaste flygplats: 13 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Parkering / Garage

Information och fakta

Ska du resa till Kreta och bo i området omkring Chania så har jag här sammanställt en rad fakta och information om stan. Du hittar även ytterligare reseinformation på vår blogg där du kan läsa mer om våra resmål i Grekland och däribland naturligtvis även om Chania. På bloggen skriver vi om våra egna reseupplevelser och erfarenheter från Kreta och du kan bland annat läsa om ämnen som vädret på Kreta, olika sevärdheter och upplevelser, var du hittar de bästa stränderna och mycket annat matnyttigt.

Sevärdheter

Som nämnt tidigare, är den venetianska hamnen kanske den första sevärdheten i Chania, och därför är ett besök i denna del av staden ett måste för alla besökare. Denna pittoreska och historiska hamn är inte bara en vacker syn, utan ger dig också en känsla för stadens lokala liv och kultur. Trevliga restauranger sträcker sig längs hamngatorna, och det råder ett pulserande liv i alla delar av detta unika område.

Från hamnen kan du promenera till det venetianska fyrtornet. Denna natursköna tur från hamnen till fyren, ger dig en rad fantastiska foto-möjligheter, samtidigt som du kan fylla lungorna med frisk havsluft. Från det majestätiska fyrtornet har du en magisk utsikt, och om du är där på kvällen, väntar en vacker solnedgång i bakgrunden.

Det finns också massor av antik arkitektur i historiska Aptera, där du kan hitta några fantastiska romerska relikvier och få en av de vackraste historie-lektioner du någonsin kommer att råka ut för.

En annan sevärdhet att rekommendera, är Kretas Maritima Museum, där du kan läradig om öns långa förhållande till havet.

Stränder

Kretas nordöstra kust har allt från små, livliga stränder, till långa, öde sträckor av strand. Och många av dem har blivit tilldelade den presigefyllda blå glaggan. Det är också lätt att ta sig fram och tillbaka mellan dem, då en blå buss kör mellan Kalamaki och Chania, och stannar vid en rad platser längs kusten.

De mest kända stränderna i området runt Chania, är Elafonissi-stranden som är berömd för sitt smaragdfärgade hav, och Falasarna-stranden, med fin sand och en fantastisk solnedgång. Andra anmärkningsvärda stränder är Platanias, Loutro och Kedrodasos.

Mat och dryck

Det lokala köket i Chania är baserat på enkla tekniker och fantastska råvaror, som visar det kretensiska köket från dess bästa sida. Bland de lokala specialiteterna finns ostar, olivolja och likörer.

De flesta landsorter på Kreta tillverkas sin egen ost, som i regel görs på får- eller getmjölk, och varje by har sin egen version, således också Chania. Prova t.ex. graviera, som är en hård och söt ost, Pichtogalo chanio, som är en kärmig, mjuk ost, och myzithra, som är en ung ost på vassle.

Det grekiska köket är berömt för mezze världen över - och i Chiania har man sin helt egna version känd som dakos, som är en blandning av en bruschetta och en grekisk sallad.

Om du är lite mer äventyrslysten, kan du prova den lokala delikatessen stekta sniglar.

Städer och resmål på Chaniakusten

Den vätra sidan av Kreta har välsignats med många av de kvaliteter som även den östra sidan har. Med ett överflöd av naturlig skönhet, några av öns bästa stränder, små och vackra landsorter, och stora historiska sevärdheter, finns det något för var och ens tycke och smk på Chaniakusten.

Aghia Marina

Landsorten Aghia marina är lugn och avslappnad på dagen, med sina fina sandstränder och trevliga tavernor, och har en livlig atmosfär på kvällen och natten. Den är nära förbunden med sin lite livligare granna, Platanias, och ligger inom räckvidd från Chania.

Almyrida

Denna charmiga och trevliga kretensiska fiskestad sträcker sig nästan två kilometer längs Chania-kusten, vilket inebär att den är liten nog till att bevara sin karaktär, men stor nog till att du kan hitta massor av trevliga platser för att äta och dricka. De flesta av restaurangerna ligger på huvudgatan, som löper parallellt med stranden.

Agio Apostoli

Strand- och badgäster saknar inte något i Chania, då stadens största strand har massor av liggstolar och närliggande tavernor, och då den lugnare Kladisos-stranden endast ligger en gångbro bort. Men om du gärna vill byta miljö en dag, tar det endst 20 minuter till fots för att nå stranden vi Agio Apostoli, som är en vacker och läcker plats med massor av vattensportsfaciliteter.

Souda

Många ö-luffare anländer på Kreta genom att ta färjan till Soudas hamn, endast några få minuter nere längs kusten från Chania. Det finns dessutom en direkt färja till den grekiska huvudstaden Athen härifrån, om du vill åka på en längre utflykt.

Historieintresserade kommer få en stor upplevelse genom att besöka kyrkogårdeni Souda, där du kan se graven med de alierade soldater som dog i kamp mot tyskarna på ön under andra världskriget.

Akrotiri

Endast sex kilometer från Chania, ligger staden Akrotiri, som är en attraktiv plats för både strandälskare och kulturintresserade. Stavrosstranden lockar med sin mjuka sand och sitt klara vatten, samt en grotta från bronsåldern. Du hittar också intressanta museum och monument på de små gatorna i den gamla landsorten.

Nea Kydonia

Lite väster om kosmopolitiska Chania ligger traditionella Nea Kydonia med sina stränder och gammeldags landsorter, där trevliga familjeägda tavernor dominerar stadsbilden, medan olivlunder präglar landskapet runt omkring. Här finns goda möjligheter för att vandra och cykla, om du gärna vill röra dig lite efter att ha spenderat långa stunder på stranden.

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här