Resor till Chania

Chania ligger på den mest fruktbara sidan av Kreta, med fantastisk utsikt över De Vita Bergen. Den pittoreska venetianska hamnen är full av barer och tavernor, och är den perfekta platsen för att tsta några färska fisk- och skaldjursrätter. Staden har gott om inköpsmöjligheter och ett levande nattliv. De bästa stränderna hittar du väster om stan. Kort sagt har denna semesterort, allt du kan tänkas önska dig av en härlig semester.

När ska du resa?

Högsäsongen för turism i Chania är mellan april och oktober.

De genomsnittliga dagsstemperaturerna börjar at överstiga 20 grader i april, vilket gör det till en perfekta tiden på året för turer runt om i området. Även hösten är perfekt till en aktiv semeter med genomsnittstemperaturer över 20 grader fram till slutet av oktober/början av november, tack vare läget på den södra delen av ön.

Om du vill åka på badsemester, är sommarmånaderna juli och augusti ideala, då det är på denna tidpunkt som både luften och vattnet är som varmast - runt 30 grader och däröver.

Upplevelser och utflyktsmöjligheter

Museum

Efter flera dagars avslappning på Kretas stränder, kan det vara intressant att lära sig lite mer om öns histoira. I Chania kan du stilla det intresset, för staden har flera bra museum som berättar mer om Kretas historia. Bland dessa finns sjöfartsmuseet, som ger dig en trevlig introduktion till Kretas senaste historia. Om du vill gå ännu längre tillbaka i tiden, så testa det arkeologiska museet. Det är mindre än sitt systermuseum i huvudstaden Heraklion, men det finns gott om utställningar med fokus på antiken.

Hamnen

De semestergäster som tidigare har rest runt i norra eller centrala Italien, kan möjligtvis få en känsla av Florens eller Venedig i Chania. Hamnen väcker i alla fall en slags Italien-känsla med alla sina gamla byggnader. Du kan gå längs hamnmuren, som leder till den venetianska fyren, vilket är ytterligare ett exempel på stadens rika historia.

Shopping

Oavsett om du letar efter en souvenir, en gåva eller bara har lust att shoppa, så har du kommit till rätt plats. Det finns massor av present- och souvenirbutiker runt hamnen med en av de bästa platserna att köpa med sig ett minne på, är Chanias övertäckta marknad. Här finns nästan 80 butiker, som säljer unika, lokala produkter, såsom vin, honung och örter. Om du är på jakt efter något lokalt hantverk, ska du däremot sikta efter butikerna i det gamla kvarteret. 

Mat och dryck

Det grekiska köket är känt för att vara ett av de inte bara mest välsmakande - men också mest hälsosamma - köken i världen, och har gjort sitt intåg i många svenskars dagliga middagar, med rätter som grekisk sallad, moussaka, suvlaki, tzatziki - och mycket mer. I Chania kommer du inte heller att gå till säng hungrig. Färsk fisk, olivolja, grönsaker, sallad, lokala viner och en del kött är kärnan i stadens gastronomi, och bjuder på en näringsfull och avbalancerad kost. En av de rätter som kanske kommer överraska dig i Chania, är sniglar. Det är inte bara fransmännen som älskar dem. Ta mod till dig och beställ en tallrik. 

De restauranger som omger hamnen i Chania, är generellt de mer turistiga. Här hittar du massor av servitörer som försöker att vinka in dig till dina bord. Om du letar efter mer autentiska och lokala restauranger, ska du ta dig till Chanias bakgator där du hittar de mer traditionella (och billigare) rätterna och den lokala stämningen.

Städer i närheten

Agio Apostoli

Som strandgärst kommer du inte sakna något i Chania. Stadens största strnd har massor av liggstolar och närliggande tavernor, och om du vill besöka en lugnare och mer avlägsen strand, ligger Kladisos-stranden endast en gångbro bort. Om du vill ha lite variaton i landskap och badmöjligheter, tar det endast 20 minuter att nå stranden vid Agio Apostoli. Det är en vacker plats, som också utmärker sig vid alla sina vattensportfaciliteter.

Souda

Många ö-luffare kommer till Kreta via Soudas hamn - endast några få minuter längs kusten från Chania. Härifrån går en direktfärja till och från den grekiska huvudstaden Aten. Om du har lust att ge dig iväg på en lite längre utflykt, är detta en möjlighet ni kan överväga. Historie-intresserade kommer också hitta något intressant i Souda, då det här finns en kyrkogård för soldater som omkom under andra världskriget, i ett känt slag på ön. 

Akrotiri

Endast sex kilometer från Chania, ligger staden Akrotiri, som är ett spännande utflyktsmål för både strandgäster och kulturintresserade. Akrotitis Stavros-stranden imponerar med sin mjuka sand och klara vatten. Du kan också beundra grottor från bronsåldern på stranden, som endast är några få av många historiska platser i Akrotiri. Det finns också flera intressanta museum och monument gömda på de smala gatorna och gränderna.

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Andra länkar

Hotell i Chania by

Vad tycker gästerna om i Chania by?

10,0
Samlade gästomdömen
Baserat på 1 recensioner