Resor till Kreta

Vad är det första du tänker på, när du hör namnet Kreta? Sol, bad, stränder, tzatziki och solhungrande turister? Fel, fel, fel! Jag säger istället, fantastiskt medelhavskök, oexploaterad landsbygd, vidunderligt vackra bergsmassiv och en av Europas mest leende befolkning - Kreta är en stor överraskning till ö. Behöver du mer argument för att övertyga dig, så spendera nästa 3 minuter med att läsa om ön som får även den mest skeptiska resenären att bli omvänd.

Välkommen till Kreta med Escapeaway, vi är specialister på resor till Kreta i Grekland, där du bor på handplockade hotell eller i semeterbostäder under din resa. 

Det bästa från alla världens hörn

Kreta är en av svenskarnas föredragna resmål, och jag erkänner att jag innan mitt besök var något "misstänksam". Kan denna ö verkligen erbjuda det som vi söker på Escapeaway? Det vill säga autentiska semesterupplevelse och små charmiga hotell som ligger bortom turiststråkens epicentrum. Låt på fastställa en sak: ja, ja, och återigen ja! Kreta har vunnit min kärlek, och i skrivande stund ligger en kalender uppslagen vid min sida, med en önskan om att hitta en tidpunkt inom den närmsta framstiden då jag kan återvända. Kreta är mycket mycket mer, än moussaka, badstränder och solhattar.

Jag har besökt Kreta flera gånge - första gången som barn med min familk (lugnt och stilla), andra gången med en flock vänninor i tonåren (inte så lugnt och stilla), och till sist tillsammans med min mor för cirka 10 år sedan (lugnt och stilla, igen) - så jag visste att Kreta kunde erbjuda mycket inom kultur, natur, gastronomi och avslappning - men jag skulle komma att bli ännu klokare.

Faktiskt är det så, att Kreta erbjuder lite av det bästa från alla världshörn. Låt oss starta med de underbara matupplevelserna - för aldrig har smaklökarna njutit av varje måltid i denna kaliber. En av de första kvällarna, välkomnades jag till bords på Restauarant Tamam i den gamla staden Chania (uttalas med ett rullande "R" följt av ett snabbt "anja"). Restaurangen är inredd i en före detta badanstalt, och Michelin har kommit förbi och satt sitt sigill och din rekommendation. Varje kväll är här fullt till bristningsgränsen, för priserna ligger i den ändå, där alla kan vara med. Om du vill ha en rekommendation härifrån, så ska du inte tänka två gånger innan du sätter tänderna i mat pie (en paj  med kalvkött, grön paprika och färsk ost), mizithra (lokal ost), staka (flera lokala ostar) och apaki (rökt griskött med örter) - de är lagade från grunden och serveras med kärlek och en vänligt "smaklig måltid".

Utöver en meny full med smaknyanser, så bör du heller inte gå  miste om en pärlrad av naturupplevelser, som ligger "bakom" öns långa strandpromenader - föreställ dig en kombination av Siciliens mineralrika jord, Madeiras frodia berglandskap och Andalusiens tusentals olivlundar och vinmarker. Just det, är vad Kretas bakomliggande landskap bjuder på av frestelser. Kanske också din kalender nu ligger uppslagen, redo att fyllas med ett avresedatum till Kreta?

Iskaffe 

Under mitt besök var jag ledsagad av Christos, som är - vilket namnet antyder - av lokalt ursprung, ochhan känner till ön som sin egen bakficka. Vi lärde snabbt känna varandra. När man kör runt med en lokalbo, så lär man sig mycket om allt som rör samfundet och närmiljön. Christos överbevisade mig snabbt om, att den grekiska vänligheten och gästfriheten alltid kommer att bestå - oavsett världsekonomins perioder med låg- och höhkinjunkturer. Faktiskt lärde vi känna varandra så bra, att Christos snabbt förstod att jag behöver en stark kopp kaffe "to-go" på vägen, medan han, liksom många andra greker, föredrar att drcka en kopp iskaffe - uppenbarligen en trend som kommit för att stanna. Nu vill jag gärna efterlikna lokalborna på många sätt - men kallt kaffe, det får han behålla för sig själv.

Var är krisen någonstans?

På tal om lågkonjunktur, är det nog känt för alla, att Grekland går igenom en ekonomisk kris utan dess like. Denna situation förväntade jag mig uppleva på nära håll under mitt besök på Kreta, men jag ska säga dig, att jag fick leta länge innan jag hittade ett tecken på kris. Trots att vi kör runt i flera olika regioner, och på över 1000 km landsväg, så upplevde jag på inget sätt, krisen. Tvärtemot är Kreta välhållet och den lokala atmosfären är ständigt närvarande. Som gäst upplever du än idag befolkningens glada miner och hjärtliga värme, precis som på de gamla goda dagarna...

Nordkustens hemligheter

På Escapeaway har vi valt att koncentrera oss på Krestas norra kust, och det tillhörande bakomliggande landskapet. Således täcker vi ett område från Chania i väst till Heraklion på den centrala och östra delen av ön - och du kan se fram emot en liten värld med stora hideaways-upplevelser. Nordkusten gömmer på en mängd överraskningar. Förutom naturen och de kilometerlånga kuststräckorna kommer du att uppleva grekisk charm med atmosfär i de städer du passerar - ta till exempel Chanias gamla stadsdel, som är värd en lång promenad både i dagsljus och efter det att solen gått ner då de labyrintiska smala gatorna och gränderna är fulla av sydländsk stämning. 

Hur vill du bo på din resa till Kreta?

Våra hotell och semesterbostäder på Kreta är noga utvalda och handplockade så att du kan njuta av din semester i fantastiska omgivningar. När du bokar ett hotell hos Escapeaway ingår det som utgångspunkt alltid frukost i priset och naturligtvis även privat bad och toalett. En del hotell på Kreta erbjuder olika typer av rum till exempel med havsutsikt och balkong. På många ställen kan du även boka ett rum med plats för extrabädd. Reser du ensam kan du boka ett enkelrum, detta rum är som regel ett vanligt dubbelrum men för eget bruk. Se priser och tillägg under respektive hotell i översikten, där kan du även se vilka barnrabatter som erbjuds.

Du hittar aldrig ett hotell hos Escapeaway där vi inte själva gärna skulle vilja tillbringa semestern, men liksom människor är olika så är även våra hotell det. Du hittar även hotell i olika prisklasser och en del hotell passar bättre för vissa resformer än andra. Under varje hotell kan du se vilken resform vi rekommenderar och du kan även läsa vår personliga bedömning.

Ett exempel på våra hotell på Kreta är Elia Traditional Hotel som är ett charmigt hotell med en vacker utsikt som ligger väster om Chania på Kreta. Hotellet drivs av Elia, en värd som gör allt för att gästerna ska trivas.

Knappa in dina semesterönskemål i sökmotorn så hittar du lätt en flexibel resa till Kreta som passar för dig och dina planer. Välj mellan avresa från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn flygplats - vi söker efter billiga flygbiljetter från alla flygbolag och du får en paketresa som är säkrad av Resegaranti och till nätets bästa pris.

En resa till Kreta är...

...fantastiska landskap, underbar gastronomi, oemotståndliga kuststräckor och ett klimat att avundas. Unna dig hemlagad grekisk yoghurt med rosmarin och färsk frukt. Gör en bilutflykt till bergen, där du efter varje sväng möts av en ny och vacker utsikt. Gläd dig över att du bor på ett äkta hideaway, långt borta från massturismen. Och framför allt, njut av din semester.

Jag hoppas du har njut