Resor till Kreta

Kreta, Greklands största ö, är mer än bara sol och strand. Ön, som är ett av våra favoritresmål i Grekland, bjuder på både livliga kuststäder och still, traditionella landsorter i bergen där du kan uppleva en mer autentisk del av landet, än vad du gör i turistområdena.

Inspiration och fakta

Sevärdheter och aktiviteter

Infrastrukturen är bra på Kreta, och du kan därför enkelt ta dig runt till de olika sevärdheterna. Du kan till exempel hyra en bil för att ta dig runt - men var försiktig i trafiken och efterlikna inte den grekiska körstilen.

Här finns massor att göra om du vill ta en paus från strandlivet. Åk till exempel på utflykt till några av de historiska sevärdheterna, eller vandra genom den fantastiska Samaria-klyftan.

Den stora ön i Grækenland

Av alla grekiska öar, är Kreta den största med sina 8300 kvadratkilometer och en längd på 256 kilometer från öst till väst, detta gör att den har mycket att erbjuda: berg och stränder, god mat och en sund livsstil, gemenskap och ensamhet, mystik från en annan värld och löftet om at kunna spendera världens bästa semesterdagar här. Kreta är Greklands största resmål.

Städer på Kreta

Chania

Chania ligger i den västligaste av de fyra prefekturerna på Kreta , och också den grönaste. Det är en trevlig hamnstad på nordkusten, so ligger i lä, och har en charmig hamnfront vid den gamla stadsdelen, som är evigt populär bland både gäster och lokala invånare.

Från Soudabukten i öst, färjornas slutdestination, till stranden med rullsten i Malem i väst, är Chania en självförsörjande region som har visat sig vara en magnet för nordeuropéer som är på jakt efter semesterbostäder. Vamos och Apokronas är två av de områden, som har upplevt en boom på semesterbostadsmarknaden under de senaste åren.

Chania betjänas av en liten, men effektiv, flygplats som ligger på en halvön cirka 14 kilometer utanför staden. På halvön ligger många vackra villor, som har det vackra havet som bakgrund.

Prefekturet Chania har ett stort antal fantastiska stränder, från Georgioupolis i öst till Frangokastello i väst, som ligger i skuggan av en venetiansk borgruin. Stränderna är mycket olika och passar olika typer av besökare.  Almirida, Marathi, Chrysi Akti och Chora Sfakion har lågt vatten och passar perfekt till barnfamiljer, medan duktiga simmare kan besöka Kyani Akti, Stavros, Kolymbari, Falassarna, Anidri, Marmara och Loutro.

Efter att ha simmat vid Falassarna kan du som älskar historia utforska resterna av den massiva kyklopmuren och en tron som är uthuggen i sten. De finns flera arkeologiska lämningar i Kassamos på Kretas västra del, där ett  museum huserar fynd från den neolitiska tidsåldern och upp till tidig kristendom.

I själva Chania, i den västra delen av den gamla staden, ligger ett krigsmuseum med lämningar från det grekiska frihetskriget på 1800-talet och det betydelsefulla slaget om Kreta år 1941 då tyska fallskärmshoppare landade i området, precis där de allierade befann sig.

Rethymnon

Fortsätt mot öst och du kommer till denna prefektur, som anses vara den mest omväxlande på Kreta. från gästfria Rethymnon på nordkusten till de gamla, pittoreska landsorterna på de vita bergens sluttningar, och de ojämna och branta klipporna ut mot havet i söder.

Den mest framträdande symbolen i staden, är Fortezza, är borgen som byggdes av venetianerna på 1500-talet för att försvara staden mot turkar. De stränder, som är lättast att ankomma till, är Plakias, Triopetra och Bali. Den gamla stadsdelen i Rethymnon, som är en labyrint av gator med gamla hus, souvenirbutiker och caféer, är den stora magneten.

Rethymnons inland ger goda möjligheter för att uppleva landsortslivet på Kreta. Dessa landsorter är lätta att ankomma till längs vägarna och de flesta ligger i rimligt köravstånd både med bil och buss från stränderna och hotellen på nordkusten.

Heraklion

Heraklion är Kretas huvudstad, en kraftigt växande hamnstad där den största delen av öns handel och industri är samlad. Liksom andra nordkretensiska hamnstäder, har Heraklion sin egen stora venetianska borg och fästning. Fortet byggdes på början av 1500-talet och var under lång tid känd som Rocca al Mare (klippan vid havet, på italienska).

Den största arkeologiska attraktionen i området, är självklart ruinerna av Knossos, det viktigaste minoiska palatset på Kreta. Knossos ligger endast några få kilometer söder om Heraklion, och är ett av Greklands mest besöka historiska utgrävningsområden. Det byggdes av minoerna runt år 1900 f.Kr. som huvudsäte för deras växande sjöfart och handel. I fyrahundra år blomstrade palatset och området, fram till det kolossala utbrottet från vulkanen Thira (idag Santorini), mitt i det Egeiska Havet, vilket skicka en stor flodvåg söderöver och nästan utrotade den minoiska kulturen. Inte desto mindre lämnade Knossos på i ytterligare 50 år, fram tills dess många fiender ödelade området runt 1450 f.Kr. Ruinerna av Knossos låg begravda i flera 1000 år, innan Sir Arthur Evans, en fruktlös brittisk arkeolog skrev historia då han hittade dem år 1901. För att ge ett intryck om hur det ursprungliga palatset såg ut, har delar restaurerats och Knossos står överst på många personers listor över saker att besöka på Kreta. 

Det ligger många resorter och stränder i närheten av Heraklion. En av dem ligger nära Fodele, öster om san. Konstälskare känner kanske till namnet, då renässansmålaren El Greco (eller  Domenikos Theotokopoulos, om man ska använda hans riktiga namn) föddes här. Stränderna Ammoudara - och öster om flygplatsen - Hersonissos, Florida, Gournes och Malia är alla populära.

I Malia finns också ett arkeologiskt område med ruiner av ett minoiskt palats, som liknar det på Knossos. Runt 50 kilometer österut, i ytterkanten av prefekturen, ligger ruinerna av Faistos-palatset, som täcker en area på cirka 7000 kvadratkilometer. Det är här Faistos-diskusen hittades - en nästan helt runt lerskiva på vilken flera inskriptioner står, som aldrig riktigt har kunnat tydas. 

Lasithi

Detta är den östligaste, och på många sätt mest exotiska, av Kretas fyra prefekturer. Det är i denna del, som den jättestora och sofistikerade resorten Elounda Beach ligger. Här finns också dadelpalmerna i Zakros på Kretas östra spets, och den lilla, lugna staden Ierapetra på sydkusten. Huvudorten är Agios Nikolaos på nordkusten, som ligger nära den lilla, men lyxiga, sandstranden i Boufos och den något större stranden i Avlaki. Stranden Plaka har utsikt över till den lilla ön Spinalonga, som var en koloni för spetälska fram till på 1950-talet, men som idag är ett härligt utflyktsmål för en seglats. Några stränder består av småsten, andra av sand.

Vandringssemester

Att vandra är ett väldigt bra sätt att uppleva Kreta på, om du vill se delar av ön som inte bara är semesterområden med stränder, barer och restauranger. Kreta är en bergig ö, och de kretensiska bergen sträcker sig från den ena sidan av ön till den andra. Den europeiska vandringsleden E4 slutar här, efter att ha påbörjats i Portugal, och snott sig genom Spanien, Frankrike, Österrike, Ungern, Serbien, Bulgarien och det grekiska fastlandet. På Kreta kan du följa den från Elafonisi till Kato Zakros och den är markerad med svart-gula skyltar. Det finns dock många fler vandringsleder på Kreta, även om de inte är lika välmarkerade.

Tänk på att det är viktigt att ta med både hatt, solkräm, vatten och ett par sköna vandringsskor om du ska vandra på Kreta - framförallt på sommaren. Terrängen är ofta klippig med en helt del skarpa stenar. På vintern är förhållandena annorlunda, och på vissa ställen krävs erfarenhet inom bergsbestigning.

Utöver stigarna i bergen, finns också många stigar längs kusten samt i klyftorna. Några av dem är välkända, som till exempel Samaria-klyftan och Rouvas-klyftan. Andra mindre kända är svåra och kräver större färdigheter. Det sägs finnas cirka 3500 grottor på Kreta, och många är fortfarande outforskade. Berömda grottor som Idaion Antronog Diktaion Antron, där Zeus ska ha blivit född, finns också att utforska. 

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Resmål på Kreta

 • Agia Marina
  7 hotell
  Agia Marina på Chaniakusten är en tidigare fiskeort, men är idag mest känd för sina härliga stränder och trevliga tavernor. Här får du ideala förutsättningar för en avslappnande badsemester och har dessutom Chania inom räckvidd, där du har ett ... ännu större utbud. Läs mer
 • Agia Pelagia
  4 hotell
  Agia Pelagia, som ligger på Kretas norra kust, är en liten och charmiga landsort, som har en autentisk, traditionell grekisk atmosfär och andas lugn och ro.
 • Agii Apostoli ligger nästan inom promenadavstånd från Chania. Ändå råder en mycket lugn atmosfär i den lilla semesterorten, där livet främst är koncentrerat runt de inbjudande, gyllene sandstränderna som ligger skyddade av små bukter.
 • Agios Nikolaos
  4 hotell
  Agios Nikolaos är - tack vare sitt läge på en sluttning ner mot den vackra Mirabellobukten - enkel att förälska sig i vid första ögonkastet. Staden är så pass stor, att den kan erbjuda något till olika typer av resenärer, oavsett om du reser ... ensam eller med hela familjen. Läs mer
 • Amoudara
  5 hotell
  Amoudara ligger några få kilometer väster om Kretas huvudstad Heraklion. På en resa till Amoudara, som har kilometervis långa, inbjudande sandstränder vid det azurblå havet, får du därför allt du kan tänka dig för en avslappnande semester nära ... stadens puls. Läs mer
 • Analipsi
  3 hotell
  Analipsi på Kretas nordöstra kust, är med sin långa, breda sandstränder ideal till en avslappnande badsemester - oavsett om du reser med eller utan barn. Staden har allt du du kan tänkas önska dig vad gäller restauranger och matbutiker. Både ... Heraklion och Hersonissos, med alla dess erbjudanden, ligger också inom kort räckvidd. Läs mer