Resor till Korfu

Korfu är utan tvekan en av de vackraste och grönaste öar, som jag någonsin upplevt i det evigt charmiga Grekland. Placerad nära det grekiska fastlandet, och utanför Italiens stövelhäl, ligger denna historiska pärla, den nordligaste av de Joniska öarna, och vaggar mitt emellan det Joniska och Adriatiska havet. Och just "pärla" är inte att säga för mycket, för Korfu kallas (mycket välfötjänt) för "smaragden i det Joniska öhavet".

Välkommen till Grekland med Escapeaway, vi är specialister på resor till Korfu där du bor på noga utvalda hotell och semesterbostäder.

Som du kanske redan förstått, kan du börja föreställa dig en äventyrlig palett av blågröna nyanser, som kännetecknar öns enorma frodighet, omringad av den 217 kilometer långa och mycket varierade kustlinjen. Landskapet bjuder på ett överflöd av upplevelser. Från den äldsta huvudvägen på ön, som snirklar sig fram kilometervis längs gamla, krokiga olivträd och in till små, sömniga landsorter inne i landet, för att sedan ta sig vidare till kuststräckningarna som bjuder på åtskilliga, oförglömliga utkikspunkter. 

Här ute vid kusten gömmer sig den ena bukten efter den andra med kristallklart, azurblått vatten. De flesta har likaså, små fina stränder, som tycks ta skydd bakom de dramatiska, nästan lodrätt klippväggarna som är iklädda den grönaste vegetationen du kan tänka dig. Här finns alla variationer av grönt och blått.

Korfu är den näst största av de Joniska öarna (som i övrigt består av Paxos, Lefkas, Ithaka, Kefallonia, Zakynthos, Kithira och Skorpios), och med sina cirka 640 km2 är ön ungefär lika stor som danska Bornholm. Korfu är endast 0 km lång, och bredden varierar från 4 km på det smalaste stället till 30 km på det bredaste. Därför är det enkelt och överskådligt att ta sig runt från de historiska stadsdelarna till de betagande utkikspunkterna inom överskådlig körtid.

Från öns östkust kan du se över till det grekiska fastlandet, samt till Albanien, som endast ligger några få kilometer bort från det smalaste stället. Jag rekommenderar å det varmaste att du har en hyrbil under din semester så att du kan njuta så mycket som möjligt av Korfu.

Den frodiga vegetationen och det stabila jordbruket, som bland annat visar sig i de olivlundarna och böljande vinmarkerna, bidrar fortfarande till en solid del av Korfus ekonomi, liksom det stora turismen. Korfu kan ha förhållandevis stora mängder nederbörd från mitten av september, och därmed en hög luftfuktighet, vilket är unikt för Grekland, och något som gör de Joniska öarna till de grönaste i landet.

Ön genomskärs av tre mindre bergskedjor: den nordligaste och bredaste delen av Korfu täcks av den högsta bergskedjan, vars högsta punkt är Mt. Pantokratoras med sina 914 m.ö.h.

>> Läs även om resor till Lefkas

Korfu stad

Korfu stad är den största sevärdheten på ön, och absolut värd att spendera lite tid på. Det sägs, att staden är bland de mest charmiga i hela Grekland - något jag är beredd att hålla med om.

Oavsett om du vill ta en lugn promenad genom stadens charmiga centrum, eller om det är shopping i det många små butikerna som lockar, eller om du (precis som undertecknad) njuter av att gå på upptäcktsfärd i historia från en svunnen tid, så kan de hela kombineras inom överskådlig tid och avstånd.

Jag upplevde Korfu stad för första gången en varm oktoberkväll, på en spontan promenad längs esplanaden som av många anses vare ett konstverk i sig, och som också är stadens naturliga mötesplats. Först förvånas jag dock av synen av den stora cricketbanan, som ska vara unik i sitt slag i hela Grekland. Utöver sommarslottet, som tidigare huserade den brittiska generalguvenören, är cricketbanan nog den mest iögonfallande brittiska twisten.

Ett ögonblick efter får jag känslan av att vara i städernas stad (Paris) ett ögonblick... Den vackra Listonbyggnaden med sitt långa, karaktäristiska valv sägs vara inspirerad av Rue de Rivoli i - ja precis, Paris! Restauranger, caféer och trevliga barer ligger på rad i den eleganta gången, och här råder en avslappnande, klassisk stämning. 40 000 av Korfus cirka 120 000 invånare bor här i Korfu stad, och därför är staden full av liv alla veckans dagar - på det stilfulla sättet.

Min grekiska kollega, Nikos, gör mig sällskap, och han vet precis vart vi ska gå för att få njuta av den mest autentiska, grekiska måltiden. För urvalet av restauranger är överväldigande. Jag har förstått, att grekisk mat här på Korfu, är annorlunda än den på övriga grekiska öar, och det är jag naturligtvis nyfiken på att få smaka. 

På Aegli - den äldsta traditionella restaurangen i Korfu stad - får jag en "pastitsada" och Nikos väljer en "sofrito", som enligt sägnen sägs vara två av öns mest lokala specialiteter. Omedelbart tänker jag "ja, ja... pasta med köttfärssås är väl inte så lokalt heller?", men efter en utsökt måltid kan jag konstatera att mina smaklökar är alldeles begeistrade, och det går inte ens att jämföra med en klassisk spaghetti med köttfärssås.

Och så till historian (som jag älskar). För mig är det svårt att resa till ett nytt ställe utan att sticka ner näsan i historian, och det slutar alltid med att jag får med mig några nya böcker med hem i resväskan. Denna kväll, i Korfu stad, slutar därför också i en liten bokhandel, med ett par nya erövringar om Korfu och grekisk mytologi, som jag tycker är evigt fascinerande.

Korfus gamla stadsdel är bevarad av UNESCO

Korfu stad ligger strategiskt placerad vid insegligen från det Adriatiska havet, och den historiska staden är iögonfallande och karaktäristisk. Kerkyra, som grekerna själv kallar staden, har varit under byzntinskt, venetianskt, franskt och brittiskt styre, innan den 1864 återigen blev en de av Grekland. På ingen annan plats på ön, märker du det historiska vingeslaget, som precis här. 

Framförallt den venetianska perioden har satt sin tydliga prägel här. Från 1400-talet och 400 år framåt, var Korfu under venetianskt styre, och var under den tiden en strategiskt välplacerad fästningsstad. De tre forten, ritade av venetianska ingengörer, skyddade republiken Venedigs maritima handelsintressen. Detta trots våldsamma strider och belägringsförsök mot det ottomanska styret, som lyckades ockupera de allra flesta andra grekiska öar.

Under tiden som gått, har stadens fort blivit renoverade och reparerade åtskilliga gånger, senast under det brittiska styret på 1800-talet. Idag kan man tycka att stadsplaneringen är lite sisådär, men många av de gamla byggnaderna, palatsen, kyrkorna och klostren vittnar om de olika historiska perioderna, och staden bjuder på en harmonisk symfoni mellan autentisk grekisk stämning och gästfrihet, kryddat med italienska, franska och brittiska inslag. En unik kombination, som inte upplevs på många andra platser i Grekland.

Och precis dessa unika och historiska byggnader och fort, utgör enastående arkitektoniska exempel på den gamla stadens autentiska äkthet och intregitet, vilket har medfört att den gamla stadskärnan nu är upptagen på UNESCOs världsarvslista. 

Symfonimusik? Varför nu detta?

Korfus symfoniorkester är känd världen över, uppenbart. Men jag ska erkänna att det gåt tmig förbi. Så du kan nog tänka dig hur överraskad jag blev, då jag på en promenad i staden, plötsligt hör ljuden från stora trummor braka loss från en lokal på andra våningen i en av stadens gamla byggnader. 

Det visade sig vara övning för en av stadens stora orkestrar, och det föregick alltså med öppna fönster, så att hela byn kan vara med och lyssna. Unga som gamla samlas utanför byggnaden och njuter av "konserten"... Det är likaså inte varje dag, du får uppleva det i Grekland. Mycket stämningsfullt, och det är omöjligt att inte gripas av stämningen. 

En riktigt trevlig semester till Korfu

En charmig och annorlunda ö, där naturen visar sig i ett oförglömligt konstverk, och där grekisk gästfrihet och italiensk elegance möter varandra i en harmonisk symfoni. Ett gammalt ordspråk lyder "Antingen blir du förälskad i, eller på, Korfu". Jag får ansuta mig till det första... intill vidare! :)

>> Läs även om lyxresor till Grekland
>> Läs om våra utvalda hotell i Grekland

Resmål på Korfu

 • Gästrecensioner 8,4
  Acharavi
  4 hotell
  Acharavi är den mest populära destinationen på Korfus vackra norra kust. Här kan du och din familj koppla av vid det klara, turkosblåa havet på en kilometerlång sandstrand. Uppe i själva staden hittar du allt du behöver av matställen och inköpsmöjligheter.
 • Gouvia
  3 hotell
  Kuststaden Gouvia ligger vid en liten skyddad bukt några få kilometer norr om Korfu stad. Här kan du välja fritt om du bara vill koppla av på den familjevänliga stranden eller om du vill utforska huvudstadens affärer och sevärdheter.
 • Gästrecensioner 8,6
  Barbati
  2 hotell
  Barbati är en liten vackert belägen by vid Korfus populära nordöstra kust. Här finns allt som du och din familj behöver för en avkopplande badsemester vid det kristallklara havet. Utöver den oemotståndliga stranden så finns här även ett bra ... urval av matställen. Läs mer
 • Dassia
  2 hotell
  Dassia är en liten trevlig semesterort som bara ligger 12 kilometer från Korfu stad. Här kan du därför välja fritt om dagen ska tillbringas nere på den långa stranden vid det azurblåa havet eller på spännande sightseeing i öns historiska huvudstad.
 • Korfu stad
  2 hotell
  Staden Korfu är en av Greklands mest eleganta städer. Staden har ett fantastiskt läge med vatten på tre sidor. Det är emellertid i lika hög grad för att uppleva stämningen på den gamla stadsdelens smala gator som man reser till Korfu stad.
 • Limni
  2 hotell
  Den lilla kuststaden Limni ligger ner mot en rad av små idylliska bukter och badvikar cirka 10 kilometer från Korfu stad. Här kan du njuta av äkta grekisk ö-idyll och Limni har tack vare sin centrala placering massor av spännande utflyktsmål ... du kan välja mellan. Läs mer

Populära hotell på Korfu

Grekland, Korfu, Korfu stad
8,6
Mycket bra
2221 omdömen
 • Närmaste flygplats: 2 km
 • Närmaste strand: ca. 200 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Grekland, Korfu, Limni
9,4
Fantastiskt
927 omdömen
 • Närmaste flygplats: 11 km
 • Närmaste strand: ca. 2.1 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Grekland, Korfu, Barbati
9,4
Fantastiskt
77 omdömen
 • Närmaste flygplats: 19 km
 • Närmaste strand: ca. 200 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)

Boka resan som ett totalt paket inkl. flyg eller enbart hotell

Boka din resa till Korfu som ett paket med flyg, hotell och eventuell transport från Korfu flygplats t/r (transfer) eller med hyrbil. Om du själv vill arrangera din flygresa till Korfu så kan du naturligtvis även välja att enbart boka ditt hotell genom oss.

Du kan resa i precis det antal dagar som passar dig själv eftersom vi erbjuder valfria resdagar till samtliga våra resmål och du kan även fritt välja vilken flygplats du vill flyga ut från bl.a. Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn. Få ytterligare information om alla resor inkl. aktuella flygrutter och flygtider i sökmotorn. Du kan även välja att enbart se priser på resor till Korfu med direktflyg eller priser med mellanlandning.

Hos Escapeaway Resor kan du resa med vanligt reguljärflyg som t.ex. Lufthansa eller KLM, men även med lågprisbolag som easyJet och Ryanair, om du söker de billigaste flygbiljetterna. När du bokar en resa till Korfu som ett komplett paket så kan du hos oss även blanda flygbolag, d.v.s. använda två olika flygbolag för ut och hemresa. Det kallar vi flexibla resor...

Välj rätt hotell på Korfu

Fel val av hotell kan fördärva en hel semester och därför är ett gott råd för att hitta helt rätt hotell eller semesterbostad, som uppfyller dina önskemål och behov, att använda dig av våra rese- och hotellteman eller filtreringsmöjligheter. Du hittar dessa möjligheter när du letar efter priser på din resa till Korfu och alla andra resmål i Grekland som till exempel Santorini, Kreta, Rhodos och Mykonos. Några av våra mest använda reseteman är "familjesemester" och "aktiv semester". Vi har även delat in hotellen i olika typer så du lättare kan hitta helt rätt hotell för dig, t.ex. "hotell enbart för vuxna" eller "hotell med utsikt". I filtret kan du dessutom bl.a. välja dessa typer av inkvartering: Villa, lyxhotell, boutique-hotell och många fler...

Din resa är vårt ansvar

Har du behov av hjälp med att boka din resa till Korfu online eller vill du kanske ha ett erbjudande på en av våra populära kombinationsresor eller rundresor med bil (kör själv semester) i Grekland så är du alltid välkommen att kontakta oss. Hos Escapeaway har vi lagt ner mycket arbete på att välja ut alla de hotell och resor som du kan se i vårt program på Korfu och i våra personliga hotellbeskrivningar försöker vi alltid  att ge dig som gäst en ärlig beskrivning av hotellet, oavsett om du vill resa på en lyxsemester, eller om du föredrar en semester där det är viktigt för dig att hotellet är "genuint" och charmigt snarare än lyxigt. 

Din resa är vårt ansvar både före, under och efter resan och vi finns alltid till hands för att hjälpa dig. Escapeaway Resor har ställt resegaranti och följer naturligtvis paketreselagen - det ger dig trygget på resan.

Information och fakta

Jag har här sammanställt lite fakta och information om Korfu bland annat gällande öns geografi, befolkning, historia och klimat vilket är tänkt som inspiration till din semester på Korfu. Beskrivningen är enbart tänkt som en inspiration inför din resa och vi reserverar oss för eventuella faktafel. Om du vill ha ytterligare inspiration till din resa rekommenderar jag att du besöker vår blogg där du hittar intressanta artiklar om samtliga våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Geografi och befolkning

Korfu är den nordligaste av de 7 joniska öarna i det Joniska havet väster om det grekiska fastlandet. Ön som storleksmässigt är som Bornholm har omkring 120 000 invånare är ca 64 kilometer lång och 32 kilometer bred på sitt bredaste ställe.
 
Två höga och väldefinierade områden delar ön i tre distrikt varav vilka det nordligaste är bergigt, den centrala delen backig medan den södra delen är mera platt. Korfus kustlinje är mer än 217 kilometer lång och inkluderar en lång rad av fina stränder som till exempel Agios Gordis, Agios Georgios, Marathia, Kassiopi, Sidari och Palaiokastritsa. Den högsta punkten på ön utgörs av Mount Pantokrator som är 911 meter högt.

Klimat och väder

Korfu har ett typiskt mediterrant klimat med varma torra somrar och milda lite fuktiga vintrar. Den varmaste månaden på året är augusti med en genomsnittstemperatur på 29 grader följd av juli med genomsnittliga 27 grader. De svalaste månaderna på Korfu är januari och februari som båda har en genomsnittstemperatur på 10 grader följda av december med 11 grader i genomsnitt.
 
Om du vill undvika nederbörd under din semester på Korfu bör du välja juli eller augusti som genomsnittligt bara har en dag regn per månad. De månader som har mest nederbörd är januari och november med 13 respektive 12 regndagar i genomsnitt.

Historia

Korfu omnämns för första gången i grekiska texter på 1300-talet före Kristus även om ön har varit bebodd sedan äldre stenåldern och var senare även ett viktigt handelscenter för fenicierna. Fenicierna bedrev handel med alla städer i Adriatiskahavet vilket gjorde ön till en stark sjömakt och en viktig kommersiell partner i regionen.
 
Under det peloponnesiska kriget bad Korfu Aten om militär hjälp vid slaget vid Korint. Alliansen mellan Korfu och Aten varade under ett århundrade fram tills makedonierna erövrade Korfu 338 före Kristus och därmed övertog kontrollen av ön.
 
Från 300 före Kristus blev Korfu succesivt angripen och erövrad  av spartanerna, illyrerna och romarna som uppehöll sig på ön från 229 före Kristus till 337 efter Kristus. Under romartiden fick ön lov att behålla en viss självständighet och i gengäld kunde romarna använda ön som en strategisk knutpunkt. Romarna gjorde bland annat avtryck på ön genom att anlägga nya vägar och offentliga byggnader.
 
Vid uppdelningen av romarriket blev Korfu en del av det bysantinska riket. Under medeltiden utsattes ön för en lång rad piratangrepp och erövringståg av goterna, saracenerna, normanderna och venetianerna. 1267 försökte den franske kungen av Sicilien, Karl av Anjou, att ersätta den existerande ortodoxa kristendomen med katolicismen. Men det varade bara en kort tid då ön redan 1386 åter kom under venetianskt herradöme vilket har satt talrika spår på ön i form av byggnader, monument och andra exempel på venetiansk arkitektur i Grekland.
 
1797 erövrade Napoleon Bonaparte Venedig och Korfu blev därmed en del av den franska staten. Från år 1800 var ön en del av Septinsularrepubliken men kom redan sju år senare åter i franska händer 1807. Under denna period gjordes en rad sociala och ekonomiska framsteg bland annat etablerades en lång rad skolor. År 1815 kom ön under brittiskt herradöme och ön upplevde i och med det en ny blomstringstid bland annat genom en ny infrastruktur med nytt vattensystem och grundandet av Korfus första universitet. 1864 skänkte britterna Korfu tillsammans med de övriga joniska öarna till den nye grekiske kungen.

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Andra länkar

Vad tycker gästerna om på Korfu?

8,5
Samlade gästomdömen
Baserat på 25 recensioner