Resor till Korfu

Korfu är en betagande grön ö, och är inte utan anledning en av de mest populära grekiska öarna i det Joniska havet. Här kan du på en resa utforska både dess fantastiska historia och traditionella grekiska kultur, samt uppleva den vackra, frodiga naturen, de betagande dolda bukterna, läckra stränderna och fiskelandsorterna med deras vitkalkade hus som ligger utspridda som pärlor på rad. Oavsett om du bor på ett av de större hotellen eller besöker de mer stilla landsorterna, kommer du överväldigas av öns naturliga skönhet och det spektakulära landskapet, och du kan enkelt låta en vecka passera på en liten del av ön. Missa inte några av de bästa utsikterna på Korfu, från platser som den gamla fästningen i Korfu stad, eller från klostret Paleokastritsa.

Små, sömniga grekiska landsorter är kanske inte för alla, men Korfu har också mycket mer att bjuda på. om du reser som del av ett par, eller tillsammans med en grupp vänner som gärna vill kunna festa på nätterna, är Kavos helt rätt plats. Stadens levande gator är fulla med barer och klubbar där musiken lockar och sprider glädje ut på gatorna. Om du vill ta det lugnare och bara njuta av ett par cocktails på kvällen, hittar du ett utmärkt urval barer i Sidari.

Korfu är också ett fantastiskt resmål för familjer. Ön kan skryta med rena och barnvänliga stränder, som är ideala till långa sommardagar vid havet. Urvalet familjevänliga semesterorter är stort, och du kan själv välja om du vill spendera semestern på att slappa på stranden, eller om du vill hyra en bil och utforska en annan del av ön. Cirka 20 minuter från Sidari ligger vattenlandet Aqualand, med hela 38 vattenrutschbanor - en plats både stora och små kan spendera lång tid på. 

>> Läs också om resor till Kreta
>> Läs också om resor till Rhodos

Hotell på Korfu

Reseguide Korfu

Korfu är, med sina läckra sandstränder, små mysiga landsorter och levande nattliv, ett populärt resmål för både par och familjer. Mitt emellan olivlundar, cypresser och vilda blommor, hittar du ett stort urval platser med inbjudande hotell och massor av stränder. Upplev öns vackra färgpalett i stadens Korfu, med kullerstensgator och vackra pastellfärgade hus, och låt dig begeistras av de fantastiska solnedgångarna. Det finns massor att utforska på denna gröna pärla i det Joniska Havet.

Upplevelser

Oavsett om du föredrar en avslappnande strandsemester eller en spännande kultursemester med möjlighet att utforska områdets historia, så har du gott om möjligheter när du reser till Korfu. Ön bjuder på allt från vandringsleder, vattenland, snorkling och dykning, till landsorter och museum.

På öns östra kust ligger den historiska staden Korfu, som också kallas Kérkyra. Staden tog år 2007 upp på UNESCOs världsarvslista, och kan dateras hela vägen tillbaka till Romartiden. På grund av dess långa och omtumlande historia, består staden av en spännande blandning av både grekisk, engelsk och italiensk arkitektur, vilket bidrar till en helt fantastisk atmosfär. Ta en promenad runt i den gamla stadsdelens labyrint till gatunät, fulla med restauranger, barer och butiker. Besök några av Korfus alla kyrkor och museum, som t.ex. det byzantinska museet Andivouniótissa Museum, där du kan se en ovanlig samling från 1400-talet och framåt. På toppen av listan över sevärdheter på Korfu hittar du den gamla venetianska fästningen Paleó Froúrio från 1300-talet, där man från de höga murarna kan njuta av en helt unik utsikt.

Nr du reser till Korfu har du massor av vackra och läckra stränder att välja emellan, men stranden vid Paleokastritsa på Korfus västkust är helt klart en av öns vackraste, med kristallklart turkosblått hav som passar perfekt till snorkling och dykning. På båd sidor om bukten reser gröna klippor sig upp mot himlen, och på toppen av en av klipporna ligger det gamla klostret Paleokastritsa från 1255. Det bor fortfarande en grupp munkar i klostret, och det är möjligt att komma in och se några av klostrets byggnader.

Kusten vid det populära semesterområdet Sidari på öns nordkust består av sandstensklippor som formats av vind och vatten genom tiden, vilket har skapat spektakulära formationer. Här finns massor av små bukter med sandstränder, där du kan solbada och snorkla. Det mest besökta stället, är Canal d'Amour, men stranden är liten så ett tips är att komma tidigt på morgonen.

Om du gärna vill vara aktiv på semestern, kan Korfu bland annat bjuder på ett stort urval både kortare och längre vandringsleder. Korfu Trail är öns längsta rutt på hela 220 kilometer, och den tar 8-10 dagar att vandra. Därutöver är Korfu känd för att vara en av de bästa platserna för att dyka i Grekland. Du kan bland annat dyka vid ön Othoní nordväst om Korfu, och vid Paxi-öarna söder om Korfu, samt vid Agní Reef på den nordöstra delen av Korfu.

Mat och dryck

Maten på Korfu är väldigt inspirerad av det italienska köket, och består ofta av kött och fisk. Prova några av de lokala rätterna, som t.ex. grekisk sofrito som består av oxkött serverad i en vitlökssås. Ursprungligen serverades den med potatismos, men idag serveras ofta pommes frites till den på restaurangerna. Andra lokala specialiteter inkluderar fiskrätten bourdeto där fisken serveras i en kryddstark tomatsås med vitt bröd på sidan. Pastitsada, som består av kött i en tomatsås, serveras till spaghetti, och är också värd att testa!

Till maten kan du t.ex. dricka en lokal Corfu Beer eller Ionian Beer, som båda produceras på Korfu. Du kan också smaka på den friska Tsitsimpyra, en annan lokal öl. Som förfriskning efter maten serveras ofta lokal kumquat-likör, som produceras av de små kinesiska citrusfrukterna som odlas på Korfu. En annan klassiker är den italienska citronlikören Limoncello.

Vädret

Korfu har ett subtropiskt klimat med varma somrar och kallare, men milda vintrar, och du kan därför åka till Korfu året runt. Januari är som regel den kallaste månaden med en genomsnittstemperatur på cirka 10 grader, med möjlighet för upp till 15 grader på eftermiddagen. Det faller typiskt nog mest regn i november och december. 

Om du gärna vill åka till Korfu utanför högsäsongen, är våren en bra tidpunkt för en resa till ön. Då är det lugnare på gatorna, och vädret håller en härlig genomsnittstemperatur på runt 19 grader i april - med upp till 13 solskenstimmar om dagen.

Den torraste och varmaste tidpunkten att resa till Korfu på, är mellan juni och september, med juli och augusti som varmaste månader. Under dessa månader ligger genomsnittstemperaturen på runt 25 grader, men på de varma dagarna kan du komma upp till 31 grader. Havstemperaturen ligger på runt 25 grader.

Transport till och från flygplatsen på Korfu

Korfu flygplats ligger 2 kilometer söder om Korfu stad.

Bredvid ankomsthallen ligger en busstation varifrån du kan ta en buss in till staden Korfu stad eller till några av öns övriga destinationer. De flesta bussar, som kör till och från flygplatsen är hyrda av researrangörer, då de flesta resenärer som bokar resa till Korfu inkluderar transfern i sitt paket - och det kan du naturligtvis också göra här hos Escapeaway.

Alternativt kan du ta en taxi från flygplatsen direkt till hotellet. Taxibilarna står utanför ankomsthallen, men se till att avtala priset innan du stiger in i taxin.

Det är självklart också möjligt att hyra bil när du reser till Korfu, och detta kan varmt rekommenderas om du gärna vill kunna utforska ön på egen hand. Biluthyrningsbolagen har sina bås i ankomsthallen, vilket gör att det är enkelt att hämta ut bilden vid ankomst, och du  kan boka din hyrbil hemifrån som en del av din paketresa hos Escapeaway.

Så bokar du en billig resa till Korfu med Escapeaway

Med Escapeaway kan du åka på en problemfri och säker resa till Korfu, med avresa från bland annat Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Vår smarta sökmotor letar efter de lägsta priserna på nätet på reguljärflyg och matchar ihop dem med våra utvalda hotell på Korfu. Allt samlas i ett paket som täcks av resegaranti. Om du vill kan du också lägga till en hyrbil i paketet för att få bästa möjliga upplevelse på Korfu. 

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här