Resor till Agia Effimia

Vid en liten bukt på Kefalonias östkust ligger den stämningsfulla fiskebyn Agia Effimia med omkring 450 fasta invånare. Traditionellt sett har människorna här levt av fiske och jordbruk. På senare år har den lilla staden blivit ett populärt resmål men har trots det lyckats bevara sin landsortskaraktär. Det mesta av livet i staden är koncentrerat nere omkring hamnfronten där det ligger en rad trevliga tavernor och barer med en underbar utsikt över bukten från sittplatserna utomhus. Den lilla hamnen utgör ett regelbundet stopp för turbåtar och yachter som du kan se komma och gå medan du njuter av din måltid eller en svalkande drink.

Vill du själv utforska de stillsamma små bukterna med sina orörda stränder längs denna kuststräcka så finns det flera ställen nere vid hamnfronten där du kan hyra en liten motorbåt. Du får grundliga instruktioner innan du kan ge dig iväg på egen hand. Känner du inte att du själv kan hantera en båt så kan du istället följa med på någon av de guidade båtturerna längs kusten eller ända över till grannön Ithaca. Det finns även en dykklubb här om du vill prova på att dyka i det kristallklara havet.

En resa till Agia Effimia, som ligger 32 kilometer från öns huvudstad Argostoli ger dig också en bra utgångspunkt för upplevelser på land. Hyr du en bil till din semester - eventuellt bara för några dagar - kan du lätt köra upp eller ner längs kusten till andra kuststäder och byar, sevärdheter och inte minst underbara badstränder. Just vägen här på öns östsida håller bra standard och är som regel mindre trafikerad än den på västsidan omkring huvudstaden. På dina turer passerar du många vackra utsiktspunkter och små orörda stränder vid det turkosblåa havet.

Njut av det turkosblåa och kristallklara vattnet

Stranden i själva Agia Effimia består bara av en smal remsa av ljus småsten. Den är bra för ett uppfriskande dopp men det är inte just här du vill lägga dig till rätta och lapa sol. Du har dock rikliga möjligheter att hitta flotta badstränder på nära håll där hela familjen kan njuta av en dag med avkopplande strandliv. De flesta stränderna på den norra delen av ön består av ljus småsten vilket gör att vattnet är mycket klart och bra för snorkling, något du verkligen bör prova på i de närliggande badvikarna. Det tar dessutom inte mer än en kvart med bil att korsa ön över till den långa Myrtosstranden som är en av Greklands mest fotograferade. Var uppmärksam på att här inte är säkert att bada om det blåser mycket. En annan känd strand nära Agia Effimia är Antisamos omkring 13 kilometer längre ner längs kusten även denna strand är bildskön och dessutom mer barnvänlig.

Hemma i Agia Effimia finns det förutom bil och båtuthyrning också enstaka minimarkets, souvenirbutiker och kiosker som kan täcka de flesta av dina behov som kan tänkas uppstå på resan. Med tanke på stadens beskedliga storlek så är ändå utbudet av matställen ganska brett. Nattlivet däremot är ganska begränsat i Agia Effimia där de flesta besökarna föredrar att tillbringa kvällen med en god grekisk måltid eventuellt med ett par efterföljande drinkar.

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Hotell i Agia Effimia