Resor till Kefalonia

Kefalonia ligger i det Ioniska havet rakt väster ut från det grekiska fastlandet. Ön är den största av de Ioniska öarna och erbjuder än idag många ofördärvade byar och småstäder med autentiska, stämningsfulla tavernor och stränder där du helt ostörd kan njuta av det idylliska ö-livet. Här finns dessutom charmiga semesterorter där du hittar alla de ingredienser som ska till för att få en avkopplande semester för såväl par som familjer.

Gyllene stränder, läcker mat och avslappnad grekisk atmosfär

Med undantag för den lilla staden Fiskardo i norr blev de flesta städer på ön ödelagda av ett jordskalv 1953. Det har medfört att det inte finns några egentliga historiska sevärdheter på Kefalonia. Det är kanske en av förklaringarna till att turismen förhållandevis sent fick fotfäste på ön. Reser du till Kefalonia kommer du dock snabbt upptäcka att bristen på historiska attraktioner till fullo uppvägs av det fantastiska landskapet som utöver sina gyllene stränder och vackra olivlundar innefattar mycket orörd natur. Här kan du se djupa droppstensgrottor med imponerande stalaktiter och stalagmiter samt stränder där den sällsynta havssköldpaddsarten oäkta karettsköldpadda lägger sina ägg.

Liksom på andra grekiska öar kan du på Kefalonia njuta i full utsträckning av ett milt och soligt klimat. Redan i maj infinner sig sommarvädret med temperaturer som inbjuder till bad till exempel från Myrtos, en av Greklands vackrast belägna stränder eller avkopplande stunder på mysiga uteserveringar. Det är sällsynt att det regnar på sommaren så den mesta nederbörden faller under vintern ibland även som snö på de högsta bergen.

Städer på Kefalonia

Av öns cirka 36 000 fasta invånare bor omkring två tredjedelar i städerna Argostoli och Lixouri som ligger i varsin ände av en lång bukt. Slår du dig ner i den trevliga huvudstaden Argostoli eller den närliggande semesterorten Lassi har du massor av olika sorters butiker och inte minst matställen inom kort räckhåll. Tag även gärna vägen förbi det arkeologiska museet i staden. I Lixouri på motsatta sidan av bukten finns det färre shoppingmöjligheter men ändå ett förnuftigt urval av mysiga tavernor och caféer. Dessutom finns här många stadsnära stränder som med sitt långgrunda vatten och fina sand är mycket barnvänliga.

Utöver dessa två "storstäder" finns det gott om mindre städer och byar på Kefalonia vilka till största delen ligger nära kusten. Öns inre är bergigt och mer svårframkomligt vilket av naturliga skäl har begränsat bosättandet här. De flesta som reser till Kefalonia i dag lockas i första hand av öns härliga stränder och stämningen ute vid havet. Utöver badorten Lassi ligger de flesta av öns populära resmål på den södra delen av ön som till exempel Skala som ligger omgivet av frodig natur vid en kilometerlång strand på öns sydöstra kust samt fridfulla tidigare fiskelägen som Svoronata och Katelios vilka är perfekta om du vill ha en badsemester i fridfulla omgivningar.

Upplevelser och sevärdheter

Du kan lätt tillbringa det mesta av semestern på Kefalonia med att enbart slappa på de underbara stränderna och med att fördjupa dig i det lokala kökets härligheter. Ön erbjuder emellertid många andra spännande attraktioner. Utöver Myrthos Beach är en av de upplevelser som nog starkast kommer leva kvar av minnena från semestern en tur till Melissani-grottan samt en båttur på sjön där. Det turkosblåa vattnet i den underjordiska sjön är så klart att det nästan ser ut som om roddbåten svävar i luften. Några få kilometer där ifrån ligger Drogarati-grottan som med sina vackra droppstensformationer också är värd ett besök.

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Resmål i Kefalonia

  • Agia Effimia
    1 hotell
    Agia Effimia är en trevlig fiskeby på östkusten av Kefalonia. Byn ligger vid en liten bukt och har en stämningsfull hamn där fiske- och utflyktsbåtar lägger till. Upp och ner längs kusten finns det talrika härliga badstränder vid det turkosblåa havet.
  • Argostoli är Kefalonia huvudstad. Den är tillräckligt stor för att rymma alla de shoppingmöjligheter, trevliga barer och caféer du kan önska dig på semestern. Omgivningarna är dessutom mycket natursköna och har flera badstränder i närheten där ... du kan sola och bada. Läs mer
  • Assos är en liten idyllisk pärla till kuststad på norra Kefalonia. Här kan du koppla av på den lilla stranden vid det kristallklara havet, fördjupa dig i de lokala tavernornas läckerheter eller utforska de natursköna omgivningarna på vandringsturer.
  • Lixouri är den näst största staden på Kefalonia och kan vara helt rätt val för dig som vill ha både grekiskt vardagsliv och ett bra urval av underbara barnvänliga stränder. I Lixouri har du dessutom en bra utgångspunkt för att utforska mer av ... denna härliga ö. Läs mer
  • Sami är en liten pärla till kuststad på östkusten av Kefalonia i Grekland. Läget vid det azurblå havet vid foten av de skogsklädda bergen är idyllisk och här hittar du några av de bästa badstränderna inom kort räckvidd. Perfekt till en avslappnande ... badsemester. Läs mer