Resor till Kea

Bara 1 timmes båtfärd från hamnen i Lavrion på det grekiska fastlandet ligger semesterön Kea som är den av öarna i Kykladerna som ligger närmast det grekiska fastlandet och även närmast Atens internationella flygplats. Boka en resa till Kea med Escapeaway och kombinera en härlig ösemester med en spännande storstadssemester i Aten

De flesta förknippar dock huvudsakligast Kykladerna med de populära semesteröarna Mykonos och inte minst Santorini, som ligger längre från fastlandet. Trots närheten till Aten utgör Kea emellertid på många sätt sin egen lilla värld och inte minst med färre turister. 

Även om det efter hand har tillkommit hotell av en kvalitet som kan mäta sig med dem på öar med en mer utvecklad turistindustri, så är Kea på grund av avsaknaden av färjeförbindelse från Pireus, Atens huvudsakliga hamn, fortfarande i stort sett opåverkat av massturismen. På Kea har du inte ett stort utbud av stora resorts och All inclusive-hotell vars område du knappast behöver lämna för att täcka alla dina semesterbehov. I gengäld får du en ö som i hög grad inbjuder till att du formar din egen semesterupplevelse. 

Som resmål är Kea, som lokalt även är känd som Tzia, därför en möjlighet till att få uppleva det autentiska grekiska ölivet. På samma gång är ön ett bra resmål för såväl familjer som par som vill prova på något annat än de vanliga, överbefolkade turistmålen. Vill du använda din semester till att njuta av strandlivet vid det kristallklara havet enbart avbrutet av ett restaurangbesök, så är det helt klart en möjlighet här.

Packa eventuellt även med ett par bra vandrarskor i väskan. Ön Kea är nämligen även lite av ett paradis för vandrare med stigar på en total längd av 33 km, av vilka två tredjedelar är stenbelagda och leder till de mest natursköna ställen och vid många tillfällen även förbi intressanta historiska sevärdheter. Alla leder är markerade med träskyltar och de flesta slutar vid avsides liggande stränder, så glöm inte badkläderna!

Under antiken var Kea ett ställe där man upprättade en sträng befolkningskontroll: alla som fyllde 65 år förväntades att dricka ett smärtfritt gift och dö fridfullt för att ge plats åt de yngres liv och trivsel. Idag när det finns andra normer för pensionärer, kan alla som är födda på Kea (även de över 65) berätta för dig var du hittar de bästa stigarna.

Fråga även gärna lokalbefolkningen om vilka som är de bästa matställena på ön. Det finns ett bra urval av restauranger och mindre tavernor runt omkring på ön där du kan få välsmakande lokala rätter. Den största delen av turisterna på ön är greker vilket naturligtvis också sätter sin prägel till glädje för dig som värdesätter de kulinariska upplevelserna när du reser till Grekland.

Läs mer om resor till Kea på turistkontorets hemsida här,

Boka resan till Kea med Escapeaway

Med Escapeaway kan du resa till Kea från flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn, antingen direkt eller med mellanlandning. Vi ger dig flygbiljetter med reguljärflyg till nätets bästa priser och packar samman dem med våra noga utvalda hotell på Kea samt med möjlighet att komplettera med en hyrbil - allt i en paketresa som är säkrad av resegaranti.

>> Läs mer om resor till Grekland här
>> Läs även om billig lyxsemester i Grekland

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Resmål i Kea

  • Ioulida
    1 hotell
    Ioulida är den lilla huvudstaden på ön Kea. Med sitt tillbakadragna läge uppe i det backiga inlandet med utsikt över det azurblåa havet är Ioulida perfekt för en avkopplande resa där du njuter av de idylliska omgivningarna och anpassar dig till ... det långsamma lokala tempot. Läs mer