Resor till Kassandra

I den grekiska mytologin var Kassandra en kvinna som var så vacker att guden Apollon förälskade sig i henne och gav henne profetiska egenskaper. Man kan verkligen förstå att den västligaste av de tre landtungorna på den nordgrekiska halvön Halkidiki har uppkallats efter henne. Kassandra är känt för sina många, små charmiga fiskelägen, djupa tallskogar och underbara Blå Flaggade badstränder med kristallklart vatten.

Norra Greklands viktigaste semesterområde

Framför allt stränderna har tillsammans med det soliga och varma klimatet bidragit till att ge Kassandra och resten av halvön status som ett av norra Greklands viktigaste semesterområden sedan 1970-talet. Även om liggstolarna står i täta rader på de mest populära ställena som till exempel vid Athitos, hittar man lätt även lugnare områden där du kan bre ut din badhandduk på gott avstånd från närmsta granne på sanden. På samma sätt finns det även många små mysiga fiskelägen, där livet fortfarande går sin gilla gång och de små träbåtarna guppar i hamnen. 

Reser du med familjen, eller tycker du bara om resmål som har bra faciliteter och ett stort urval av övernattningsmöjligheter, då hittar du det på Kassandra - framför allt på västsidan. Det är även här som du hittar det bästa nattlivet på Halkidiki-halvön med ett stort utbud av restauranger och barer. Trots den välutvecklade turismen så är en resa till Kassandra dessutom en möjlighet till att uppleva vacker natur och ett autentiskt grekiskt vardagsliv med marknader och traditionella tavernor.

>> Läs även om resor till Thessaloniki

Badsemester med natur- och kulturupplevelser

Vill du inte tillbringa hela semestern med fötterna i vattenbrynet på de mjuka sandstränderna, kan det rekommenderas att ta en tur upp i de vackra bergen som inbjuder till vandringsturer. Det skulle till exempel kunna vara upp till Mavrobara-sjön som är känd för sitt bestånd av sköldpaddor, eller centralt på landtungan Kassandra där det ligger åtskilliga små, gamla städer och byar där du kan uppleva ett mer autentiskt grekiskt vardagsliv än i de mer populära badorterna. Det kunde till exempel vara den lilla staden Kassandrino, som är känd för sin honungsproduktion. Om du vill ta dig runt lite snabbare än till fots så finns det många ställen på Kassandra där det går att hyra cykel. Vill du uppleva Halkidikihalvön från havet så arrangeras även båtturer på många orter. 

Har du hyrt bil på din semester så är det mycket lätt att på egen hand göra utflykter på det grekiska fastlandets norra delar. Petralona-grottan, som sträcker sig under Katsika-berget är till exempel en spännande upplevelse för hela familjen. Här följer du en 1,5 kilometer lång stig in i en sagolik värld av vackra droppstenar som fortfarande växer. Mitt på sommaren är det dessutom behagligt att vistas i den svala grottan, som har en konstant temperatur på omkring 17 grader. 

När du efter en aktiv dag har skaffat dig en sund aptit finns det massor av möjligheter att sätta sig till bords och njuta av klassiska grekiska rätter. Det är emellertid samtidigt många av områdets restauranger som har satt en ära i att utveckla och utmana det traditionella köket. Gemensamt för både de traditionella tavernorna och de mer moderna restaurangerna är att maten tillagas av goda, lokala råvaror. Eftersom Kassandra är omgivet av det Egeiska havet så är det inte överraskande ett stort urval av fiskrätter på menyn. Om du inte är mycket hungrig kan en mindre måltid med olika meze - den grekiska motsvarigheten till Spaniens tapas, vara ett bra alternativ. Oavsett vad du beställer så kommer du nog upptäcka att den långa tiden som Halkidiki var en del av det Osmanska riket har satt sina tydliga kulinariska spår. Vanligtvis har man här en kraftigare kryddning av maten än det man upplever längre söder ut i Grekland. Reser du till Kassandra i maj, kan du utforska områdets gastronomi på den populära matfestivalen Sani Gourmet.

Lätt att resa till Kassandra

Även om navelsträngen till det grekiska fastlandet är avskuren av en smal kanal så är det lätt att ta sig till och från Kassandra. Det är bara en timmes körning från flygplatsen i Thessaloniki, som ligger åt norr. Under sommarsäsongen är det i skrivande stund bland annat direktförbindelser med SAS och Ryanair till Thessaloniki från både Stockholm och Köpenhamn. Själva universitetsstaden Thessaloniki är förövrigt också värd ett besök. Här finns bra shopping, trevliga restauranger och ett rikt kulturliv.

Boka din resa till Kassandra online, antingen som en paketresa inklusive flygresa, hotellvistelse och transport tur/retur från flygplatsen. Du kan naturligtvis även välja att boka en hyrbil som står klar åt dig vid ankomsten till flygplatsen. Vill du själv arrangera din resa till Gekland så kan du nöja dig med att enbart boka ditt hotell genom Escapeaway.

>> Läs även om resor till Kreta
>> Läs även om paketresor till Grekland

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Hotell i Kassandra

Populära hotell i Kassandra

Grekland, Halkidiki, Pefkochori
9,0
Fantastiskt
1018 omdömen
  • Närmaste flygplats: 97 km
  • Närmaste strand: ca. 800 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Grekland, Halkidiki, Polychrono
9,5
Fantastiskt
1001 omdömen
  • Närmaste flygplats: 88 km
  • Närmaste strand: ca. 600 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Grekland, Halkidiki, Polychrono
8,8
Mycket bra
217 omdömen
  • Närmaste flygplats: 88 km
  • Närmaste strand: ca. 300 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)

Vad tycker gästerna om i Kassandra?

7,3
Samlade gästomdömen
Baserat på 21 recensioner