Resor till Ios

I Det Egeiska Havet ligger den vackra ön Ios (eller "Nios" på grekiska). Utöver sina fantastiska stränder har Ios även mängder av byar och små städer som väntar på att bli utforskade under din resa till Ios med Escapeaway.

De vitkalkade husen är kända över hela världen och erbjuder en vidunderlig insyn i öns arv och historia. Mylopotas strand är dit de flesta besökare söker sig för att njuta under den grekiska solen. Ios är även känt för sin fantastiska mat och har många bra restauranger. Ett par av de bästa är Salt, Enigma och Far Out Village.

När solen går ner på Ios så vaknar ön upp på allvar. Här är ett väldigt festande men i första hand av det lite mer sofistikerade slaget med cocktails av hög kvalitet och fantastiska panoramautsikter. Bland annat stället Click är känt just för sina cocktails och sin fina utsikt.

Det finns även en del barnvänliga attraktioner, så som det arkeologiska museet och ruinerna av ett venetianskt slott. Barnen kommer även att älska stränderna med sitt långgrunda och kristallklara vatten. Det finns något för alla smaker på Ios - allt från att besöka Homeros grav till att gå en fotokurs eller ge sig ut på turer runt hela denna vackra grekiska ö.

>> Läs även om resor till grannön Naxos

Hotell i Ios

Information och fakta

Den största attraktionen för besökande på den grekiska ön Ios är de fantastiska stränderna. Det finns även mängder av små städer och byar att utforska. Den största staden Chora är känd för att charma besökare med sina vitkalkade hus och mängder av smågator fyllda med restauranger, hotel och souvenirbutiker. Huvudattraktionen här är det venetianska slottet som utgörs av en ruin på toppen av stadens ända kulle. Det är helt klart bäst att utforska stadens traditionella karaktärsdrag under dagen då de flesta människorna befinner sig nere på stranden. I Chora ligger öns naturliga hamn; den är nämligen byggd på sluttningen av ett berg med utsikt över havet. Huvudtorget här är fyllt av olika butiker som säljer souvenirer, presentpaket och smycken. 

Stränder

Når du åker på semester till Ios kommer du säkert vilja tillbringa det mesta av tiden på någon av de fantastiska stränderna. Nära den största staden Chora ligger till exempel den vackra stranden Mylopotas. Stranden med sitt kristallklara vatten sträcker sig över en kilometer och den har tilldelats den eftertraktade Blå Flaggan flera gånger. Här finns massor av parasoller och liggstolar att hyra så du kan få skugga från den stekande grekiska solen.

Det finns många andra härliga stränder på Ios, två av de bästa är Manganari och Kolitsani. Den första av de två ligger relativt långt bort från allt annat och är därför ofta i det närmaste tom på människor - perfekt för dig som vill ha lite avskildhet. Kruxet med denna strand är att det inte finns några faciliteter av något slag i närheten. Kolitsani har något annat att erbjuda sina besökare - en annan känsla. Stranden är omgiven av låga klippor och är populär bland nakenbadare.  

Maten och drycken

Grekland är känt för sin fantastiska mat och här finns flera underbara restauranger där du kan låta dig väl smaka av både traditionella och mer moderna rätter. Elips Restaurant ligger på den berömda Mylopotas-stranden. Detta familjedrivna ställe har serverat sina gäster i många år och bjuder utöver maten på en fantastisk utsikt över bukten. Här serveras traditionella grekiska rätter. Polydros Taverna har varit igång sedan 1986 och fokuserar på att använda färska ingredienser med flair och kreativitet. Tavernan ligger en bit norr om Chora och utomhusserveringen här har en fantastisk utsikt över ön. Höjdpunkten på deras meny är grisköttet, paprikan och osten.    

Har du lust att prova något lite annorlunda så ska du bege dig till Harmony Mexican Restaurant and Bar. Denna restaurang är inhuggen i klippväggen och drivs av internationellt utbildade kockar som använder de bästa färska ingredienserna för att skapa sina läckra mexikanska rätter som har förtrollat deras gäster i åratal. Andra matmöjligheter hittar du bland annat på ställena Salt, The Mills, Far Out Village och Enigma.

Nattlivet

Oavsett vilken typ av nattliv du är ute efter så finns det på Ios. I Chora finns det livliga ställen som t.ex. Slammer Bar, Bulldog och The Shooters. Det finns även några få nattklubbar så som Rehab och Scorpion. Ön blev berömd för sin hippie-befolkning på 1970-talet då de flockades på ön för att fira sommarsolståndet - och än idag har flera ställen behållit dåtidens alternativa charm. Lite utanför huvudstaden bjuder alla strandställena på diverse barer och caféer, dessa är öppna till sent på kvällen. Skymningen är en härlig tidpunkt att koppla av på med en drink och njuta av den fantastiska solnedgången. Får du lust till en välblandad cocktail så bege dig till Click, stället är mycket trendy men ändå avslappnat och framför allt serverar man riktigt goda drinkar i sofistikerade omgivningar. Om du inte kan förmå dig själv att lämna stranden så har Free Beach Bar (tyvärr betyder det inte att det är gratis) en omfattande cocktailmeny och baren ligger mitt på Mylopotas strand. 

Resor för familjer

Det kan ibland vara svårt att resa med barn, men Ios är en fantastiskt avslappnad ö vilket gör att du inte behöver bekymra dig det minsta, bara koppla av och njut av semestern. Barnen kommer att älska de många stränderna där de har rikliga möjligheter att leka i det långgrunda vattnet och de kommer hinna med att bygga många sandslott längs de gyllene stränderna innan semestern är slut. 

Det finns en del attraktioner som barnen kommer ha glädje av under en semester på Ios. Det arkeologiska museet i Chora, katedralen och museet för modern konst är riktigt bra och barnvänliga val när du vill komma bort från den varmaste middagssolen. Ruinerna efter det venetianska slottet är också ett bra ställe för barn att leka på samtidigt som de lär sig lite historia. Även om det mesta av slottet ligger i ruiner så kan barnen klättra runt bland sten resterna på kullen och känna områdets rika kulturarv.  

Resor för par

Ios är det perfekta semesterresmålet för par. Det finns mängder av ställen för de som söker lite mer håll igång. Men du kan även undvika folkmassorna och njuta av öns måleriska omgivningar om du söker något mer stillsamt - idealiskt att bara koppla av med din partner på någon vacker och fridfull plats.

Du kommer säkert att tillbringa mycket tid på någon av öns stränder. Par som letar efter något kul och livligt kan bege sig till stranden Mylopotas, och de som vill ha lite mer privatliv kommer fullkomligt älska stranden Manganari på den södra sidan av ön. Det finns många hotell som även har spa-faciliteter. Efter en avkopplande dag på stranden kan du få en massage för att verkligen komma ner i varv och unna dig lite lyx. 

Aktiv semester

Du tror kanske inte att det finns så många aktiviteter för dig att utforska på Ios, men där tar du fel. Även om ön är lugn så har den ändå gott om aktiviteter att erbjuda för de som vill få lite fart på adrenalinet. Den kraftiga sommarbrisen är perfekt för wind-surfing. Det finns gott om möjlighet till detta och många andra vattensporter på Mylopotas stranden. 

Det finns många turer att följa med på runt omkring på ön. En av de mest intressanta är foto turen där du blir guidad runt på ön på cykel och bli introducerad till den fascinerande världen inom professionell fotografering. Det vackra landskapets scenerier på Ios skapar den perfekta bakgrunden till kreativa bilder. Om du skulle vilja se lite mer av Grekland så finns det gott om möjligheter att besöka någon av de närliggande öarna. Du kan både ta enkla och tur och returresor och ö-hoppa runt mellan de olika öarna för att få se så mycket som möjligt under din semester på Ios. 

Kulturlivet

Grekland är känt för sitt intressanta kulturarv, och Ios är inget undantag. De många väderkvarnarna i Chora är ett bra exempel på öns innehållsrika arkitekturhistoria. I dag är väderkvarnarna huvudsakligast en utsmyckning men påminner besökarna om öns och Greklands fascinerande historia. 

Det sägs även att den grekiske historikern Homeros bodde på Ios. Han skrev bland annat klassiker som Illiaden och Odyssén. Enligt legenden ska hans mamma ha kommit från ön och att han därför valde att tillbringa sina sista dagar här. För att ta dig till hans grav kan du åka med offentlig transport från hamnen och så gå den sista biten längs en stig fylld av vinrankor och olivträd upp till Pakambos och Homeros sista viloplats. 

Boka en billig resa till Ios med Escapeaway

Med Escapeaway får du en problemfri och säker resa till Ios med möjlighet till avresa från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn. Vår intelligenta sökmotor dammsuger nätet efter de bästa flygbiljettspriserna med reguljärflyg och kombinerar dem med våra utvalda hotell på Ios. Det hela sätts samman till en paketresa med Resegaranti så du får det bästa av två världar. Lägg till hyrbil i paketet för den bästa upplevelsen när du kommer fram. Trevlig resa!

>> Läs även om resor till Kreta
>> Läs även om resor till Santorini

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här