Resor till Psakoudia

Psakoudia är en liten kuststad mitt mellan halvöarna Kassandra och Sithonia på Halkidiki. Stadens befolkning på omkring 300 fasta invånare mångdubblas under sommaren då den nästan 4 kilometer långa stranden lockar till sig besökare från när och fjärran. Det är lätt att förstå strandens oemotståndliga dragningskraft. Det är kanske just för att stranden är så lång i förhållande till stadens beskedliga storlek som gör att här råder en så tillbakalutad atmosfär.

Den avslappnade stämningen, det långgrunda klara vattnet och de traditionella tavernorna, barerna samt det breda urvalet av hotell gör Psakoudia perfekt för en familjesemester i Grekland. Närmast staden är stranden mycket välorganiserad med solsängar och parasoller. Föredrar du att hitta din egen plats i sanden på en badhandduk så finns det även gott om plats för detta. Vill du inte "bara" lapa sol eller bada så finns det dessutom rikliga möjligheter att njuta av strandlivet på ett mer aktivt sätt med windsurfing, vattenskidor och många andra former av vattensport.

Det går inte att bortse ifrån att turismen har en avgörande betydelse för livet i Psakoudia men man har gjort mycket för att behålla den ursprungliga bystämningen. I stället för att bygga höga, ocharmerande betongkolosser i vattenbrynet använder man sig till exempel fortfarande till övervägande del av den traditionella byggnadsstilen med få våningar och röda tegeltak.

Restauranger och inköp

Efter en upplevelserik dag med sightseeing eller ren avkoppling kan du se fram emot en läcker måltid på någon mysig taverna. Du har dessutom goda möjligheter att äta med utsikt över Toroneosbukten. Inte särskilt överraskande kan de traditionella grekiska rätterna rekommenderas när du reser till Psakoudia och då framför allt fiskrätterna. Det finns emellertid maträtter för alla smaker på menyerna. Längs stranden ligger även flera barer där du kan avnjuta en drink både inne- och utomhus. Även om det finns ett visst nattliv så är det trots allt övervägande familjer som reser till Psakoudia.

Det finns supermarkets i Psakoudia för de flesta behoven som kan uppstå under en resa. Nära stranden ligger det dessutom ett par kiosker och mini-markets för de dagliga inköpen utan att du behöver förflytta dig särskilt många meter från stranden.

Utflykter

Landskapet med låga kullar omkring Psakoudia präglas av tallskogar och olivlundar som breder ut sig ner genom staden till havet. Skulle du vilja ha lite omväxling från strandlivet så finns det många små stigar att flanera längs. Har du bokat en hyrbil till din resa kan du eventuellt börja med att köra en sväng upp bland inlandets kullar och vandra i bergen eller besöka små välbevarade byar.

Vill du använda en del av resan till att utforska resten av halvön Halkidiki så ligger Psakoudia mycket bra till för detta. Det tar till exempel mindre än 20 minuter att köra västerut till den antika staden Olynthos. Det återstår i och för sig bara ruiner av staden men om du är historiskt intresserad är det ändå en mycket fascinerande plats. De utgrävda ruinerna har dessutom haft stor betydelse för studierna av klassisk, grekisk stadsplanering.

Välkommen till Psakoudia med Escapeaway! Vi är specialister på resor där du bor på noga utvalda hotell. Ett av kriterierna när vi väljer hotell är att det fått bra recensioner från tidigare gäster. Med oss kan du resa i precis det antal dagar du själv vill. Skulle du vilja kombinera flera olika hotell på en rundresa för att uppleva mer av Grekland så går det också bra.

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Hotell i Psakoudia