Resor till Ouranoupoli

Ouranoupoli ligger vid kusten på den innersta delen av Athos-halvön som är en del av den större Halkidiki-halvön. Kör man sydöster ut ner längs den lilla halvön så är Ouranoupoli den sista orten innan man kommer fram till den autonoma teokratiska staten Mount Athos. Utöver vacker natur består denna del av halvön av 20 större kloster och 12 mindre munkgemenskaper.

På gränsen till berömd munkrepublik

I motsats till den delvis självstyrande munkrepubliken så hälsar Ouranoupoli besökare av alla kön välkomna. Många reser emellertid till Ouranoupoli för att gå ombord på turistbåtarna som kör ner runt munkrepubliken eller sätter iland pilgrimer. Än så länge är det enbart manliga pilgrimer (som är gamla nog att odla skägg) som får lov att gå iland. Med de rätta tillåtelserna i ordning kan de få övernatta i tre nätter på ett av halvöns 20 kloster. Eventuellt kvinnligt ressällskap får så vackert stanna kvar i Ouranoupoli.

Förbudet mot kvinnor (och djur av honkön med undantag för katter) på Athos har existerat i mer än 1 000 år. Det är emellertid en tradition som har satts under ökad press på senare år bland annat har EU Parlamentet i en resolution beskrivit förbudet som en överträdelse av likarättsprincipen och rätten att röra sig fritt. Det är dessutom fler och fler kritiska röster bland ortodoxa kvinnor så kanske får munkarna snart räkna med kvinnligt sällskap i sina kloster.

Utflykter

Själva Ouranoupoli har också en lång historia och vid arkeologiska utgrävningar runt staden har man gjort fynd från romartiden och stadens mest kända "varumärke" är det bysantinska Prosforio-tornet. Detta torn står nere vid en annan av den lilla stadens attraktioner; stranden. Här kan du koppla av på den fina sanden vid det inbjudande turkosblåa havet som är som gjort för snorkling. Stranden vid Ouranoupoli är bara en av många i detta område. Utöver pilgrimsbåtarna går det även under högsäsong turbåtar över till de små närliggande öarna Drenia och Amuliani. På dessa öar kan familjen också njuta av en hel dag på fantastiska och helt orörda stränder.

I Ouranoupoli finns det nere nära hamnen ett bra urval av restauranger och tavernor. I de anslutande gatorna går det lätt att hitta souvenirbutiker eller köpa de dagliga förnödenheterna på minimarkets. Köp till exempel något att äta och dricka på en picknick och ge er ut på en cykel- eller vandringstur i omgivningarna runt staden. Det är populärt att göra båtturer med turbåtarna men även det backiga landskapet runt staden är värt att utforska på en resa till Ouranoupoli.

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Hotell i Ouranoupoli

Populära hotell i Ouranoupoli

Grekland, Halkidiki, Ouranoupoli
9,3
Fantastiskt
250 omdömen
  • Närmaste flygplats: 114 km
  • Närmaste strand: ca. 50 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Grekland, Halkidiki, Ouranoupoli
9,1
Fantastiskt
732 omdömen
  • Närmaste flygplats: 115 km
  • Närmaste strand: ca. 80 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Grekland, Halkidiki, Ouranoupoli
9,8
Fantastiskt
78 omdömen
  • Närmaste flygplats: 113 km
  • Närmaste strand: ca. 200 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)