Resor till Nikiti

Nikiti ligger ner mot det kristallklara havet på Greklands kanske vackraste halvö, Halkidiki. Staden är ett av de mest populära resmålen på Sithonia, den mellersta av de tre uddar som sticker ut från halvön. Nikiti består faktiskt av två delar; den moderna semesterorten närmast vattnet och den ursprungliga lilla staden som anlades här lite längre upp från stranden redan på 1300-talet. Totalt sett har Nikiti omkring 3 000 fasta invånare som framför allt under sommarhalvåret får sällskap av både grekiska och utländska turister.

Landsortsidyll och gyllene sandstränder

I den gamla delen av staden kan du flanera runt på de smala gränderna mellan de charmiga stenhusen och njuta av stämningen på det lilla torgets mysiga taverna. Nere vid vattnet är den naturliga samlingspunkten den långa strandpromenaden och inte minst den fantastiska stranden som ligger där och lockar med sitt turkosblåa vatten och sin gyllene sand.

Längs strandpromenaden som har fått en ansiktslyftning på senare år hittar du ett brett urval av restauranger med uteserveringar. Oavsett om du är ute efter en lättare lunch eller en härlig middag på kvällen i sällskap med solnedgången så finns här något för alla smaker med allt från nyfångad fisk och grekiska klassiker till välkända internationella favoriter. Längs vattnet ligger dessutom åtskilliga barer, glasskiosker och småbutiker av olika slag.

En resa till Nikiti är med andra ord en möjlighet att kombinera det bästa från två världar - traditionell landsortsidyll och en bekväm badsemester. Vid en del av strandcaféerna finns det uthyrning av liggstolar och parasoller men på några av dem är de reserverade för kunderna. Stranden är emellertid så lång att du lätt kan hitta din egen plats i sanden.

Utflykter

I det omedelbara närområdet är ett av de mest upplagda utflyktsmålen den vackra, gamla kyrkan uppe i själva staden. Här ligger dessutom den gamla skolbyggnaden som idag hyser ett intressant lokalt museum om du skulle vilja lära dig mer om områdets historia och traditioner. Bara utsikten från platsen framför kyrkan är i sig värd promenaden upp för backen.

En resa till Nikiti ger dig emellertid även en strålande utgångspunkt för att utforska Halkidiki och framför allt resten av Sithonia. Under sommarsäsongen är det till exempel närmast ett måste att förflytta sig lite längre ner längs kusten till Kastri- eller Kalogria-stranden. Särskilt den senare anses vara en av de bästa på hela halvön så kom gärna tidigt på dagen om du vill kunna njuta av den för dig själv.

Du kan utforska dina omgivningar antingen till fots eller med hyrbil. Det är helt klart värt att ta en tur en bit in i landet där du utöver vacker natur och fantastiska utsikter även hittar många trevliga små byar som är helt opåverkade av turismen. Från den lilla lustbåtshamnen i Nikiti erbjuder dessutom flera lokala företag båtturer till områdets stränder och sevärdheter.

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Hotell i Nikiti

Populära hotell i Nikiti

Grekland, Halkidiki, Nikiti
8,8
Mycket bra
609 omdömen
  • Närmaste flygplats: 84 km
  • Närmaste strand: ca. 300 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Grekland, Halkidiki, Nikiti
9,2
Fantastiskt
423 omdömen
  • Närmaste flygplats: 97 km
  • Närmaste strand: ca. 200 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Grekland, Halkidiki, Nikiti
9,6
Fantastiskt
179 omdömen
  • Närmaste flygplats: 84 km
  • Närmaste strand: ca. 50 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)