Resor till Neos Marmaras

Neos Marmaras är den största av kuststäderna på Sithonia, den mellersta av de tre "fingrarna" på halvön Halkidiki. Läget på västkusten av den lilla landtungan och vid foten av Itamos-berget är mycket idylliskt och ger bara det en unik atmosfär åt Neos Marmaras. Staden inbjuder till romantiska promenader längs vattnet medan solen sänker sig över havet och den lilla ön Kelifos i fjärran. 

Mellan det azurblåa havet och bergen

Längs hamnen ligger rader av restauranger och caféer där du kan njuta av din mat med utsikt mot de små fiskebåtarna som ligger och guppar längs kajen. Förflyttar du dig längre bort längs kustvägen så finns där förutom fler matställen även bagerier, apotek och mini-markets där du kan få täckt de flesta av resans behov. I stadens affärer säljs både traditionella grekiska produkter så som oliver, olika delikatesser samt souvenirer av mer obestämbart ursprung.

På dagen när medelhavssolen värmer så är det mest liv nere längs de långa sandstränderna norr och söder om den lilla hamnen. Det klara långgrunda vattnet inbjuder både till avstressande badturer för hela familjen samt lekar och nöjen med vännerna. Här råder perfekta förhållanden får att avnjuta semestern liggande raklång på stranden. Det finns både områden med organiserad uthyrning av liggstolar samt sträckor där du bara själv kan välja din plats i den mjuka sanden att bre ut ditt badlakan på. Längs stranden finns det dessutom ett fint urval av strandbarer och caféer så du behöver inte förflytta dig särskilt långt från stranden när du blir sugen på mat eller något att dricka.

Utflykter

På en resa till Neos Marmaras kommer du absolut inte sakna förstklassiga stränder. Utöver stränderna närmast Neos Marmaras så är till exempel även Lagomandra och Kalogria värda att sikta in sig på om du vill ha lite variation under semesterns gång. Dessa stränder ligger bara en kort biltur ut längs kusten. Framför allt vid Lagomandra-stranden finns det många vattensportsmöjligheter och du inte nöjer dig med att enbart lapa sol och bada.

Skulle du vilja ha lite omväxling från strandlivet på din resa så finns det rikliga möjligheter att utforska inlandet och Itamos-berget på mountainbike eller vandringsturer. Det kan rekommenderas att ta vägen förbi bergsbyn Parthenonas som med sina rustika stenhus och kullerstensgator sjuder av stämningen från det gamla Grekland. När du kommer en bit upp i höjderna kan du beundra den flotta utsikten över Halkidiki och det Egeiska Havet. Slutligen kan nämnas att det under högsäsong även finns möjlighet att göra båtturer från hamnen i Neos Marmaras. Utöver de vanliga båtturerna finns det även dyk- och fisketurer.

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Hotell i Neos Marmaras