Resor till Ierissos

Ierissos är en populär semesterort på östkusten av Halkidiki-halvön. Ierissos har bara omkring 3 500 fasta invånare vilket ändå gör den till den största staden på halvöns östkust. I Ierissos hittar du dessutom ett förnuftigt urval av matställen, butiker och andra inköpsmöjligheter. Varje vecka har man dessutom en populär marknad.

5 kilometer lång strand

Det är dock inte särskilt många som reser till Ierissos på grund av shoppingmöjligheterna. Ierissos är nämligen först och främst känt för sin strand som med sin mjuka sand och klara långgrunda vatten sträcker sig flera kilometer norrut. Nere vid stadens nästan 1 kilometer långa strandpromenad har du aldrig långt till förfriskningar under dagens lopp. Här kan du även slå dig ner på slutet av dagen och runda av med en läcker middag medan du njuter av utsikten över havet.

Det finns uthyrning av liggstolar och parasoller om du njuter av stranden närmast staden. Vill du ha lite fridfullare omgivningar kan du välja att gå lite längre upp längs kusten och slå dig ner med din badhandduk på den grova sanden. Ungefär 3 kilometer åt norr kommer du till Kakoudia-stranden med sina särpräglade klippformationer. Den fridfulla atmosfären och den flotta, familjevänliga badstranden där det alltid finns gott om plats gör Ierissos perfekt om det är en avkopplande resa med sol och strand du drömmer om.

Utflykter

Även om det är gott om plats på stranden vid Ierissos så är det även värt att utforska några av områdets andra underbara badstränder. Om det någon dag skulle vara lite för frisk vind på stranden vid Ierissos så tar det bara omkring 10 minuter att köra över till den västvända stranden vid Xiropotamo (6 kilometer) för att hitta mer lä. Kör du lite längre ner längs kusten så kan du från Trypiti (8 kilometer) ta båten över till den lilla ön Ammouliani som är känd för sina idylliska stränder.

Dagens Lerissos är en förhållandevis ny stad. Staden återuppbyggdes nämligen från grunden efter att ha ödelagts av en jordbävning 1932. Staden i sig har emellertid existerat ända sedan antiken. Arkeologiska utgrävningar har visat att det under och i närheten av Ierissos finns rester av den antika staden Akanthos. I närområdet kan du också se många spår av tidigare civilisationer.

Invånarna i Ierissos var tidigare kända för att vara några av regionens bästa skeppsbyggare och stadens hamn är mycket viktig för hela halvön. Idag får fiskebåtarna dela den lilla hamnen med turbåtar och nöjesbåtar men här landas dagligen fortfarande färska råvaror från havet. Det kan därför varmt rekommenderas att prova någon av de välsmakande fiskrätterna på de lokala tavernorna när du reser till Ierissos.

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Hotell i Ierissos