Resor till den grekiska övärlden

Det finns många "recept" på vad som är den perfekta semestern. Oavsett om du planerar en romantisk bröllopsresa, familjesemester med barn, en tur med vännerna eller bara vill skämma bort dig själv lite grann så ger en resa till Greklands öar alla de rätta ingredienserna. Här kan du alltid hitta en ö som passar dina önskemål och behov.

I det grekiska ö-havet kan du tillbringa en semester fylld med nya upplevelser genom att "hoppa" från ö till ö men du kan även välja att enbart slå dig ner på en ö och riktigt suga in känslan av det avkopplande grekiska ö-livet.

Det finns enligt en del källor upp mot 6 000 grekiska öar av varierande storlek. Dessa öar inkluderar allt från stora öar som Kreta och Rhodos till ett pärlband av mindre öar som ligger samlade i ögrupper som Dodekaneserna, Kykladerna och de Ioniska öarna. Även om det i och för sig bara är en mindre del av alla dessa öar som är bebodda (omkring 170 stycken) så har du med andra ord massor av resmål att välja bland. Är det första gången du reser till någon av Greklands öar så kan kanske de många destinationerna och hotellen ge ett lite överväldigande intryck.

Hopplöst förälskad i de Grekiska öarna

Inte helt överraskande ser vi ofta att när våra gäster väl en gång har upplevt de underbara stränderna, de idylliska vitkalkade husen och kyrkorna med sina blå kupoler på någon av de grekiska öarna så är det starten på en livslång kärlek till Grekland. Många reser tillbaka till den grekiska skärgården år efter år, kanske till samma favorit-ö eller till ett speciellt älsklingshotell men ofta även med en ny aptit på att utforska någon av de många andra lokala öarna i det turkosblåa havet. Oavsett om det är din första resa till en grekisk ö eller om du är en återkommande gäst så kommer de många intrycken och känslorna av den tillbakalutade grekiska ö-stämningen fylla ditt sinne som en frisk bris långt efter att du kommit hem igen.

Det är som tur är lätt att arrangera hela resan till de grekiska öarna om du bokar den hos Escapeaway. Vi har nämligen väldigt noga valt ut de bästa destinationerna och semesterbostäderna på både stora och små öar så du kan vara säker på att få de bästa möjliga förutsättningarna för en oförglömlig resa till Greklands öar.

Hos oss kan du boka en resa till de grekiska öarna med flyg från bland annat flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn. När hotell och flyg sätts samman till en paketresa med Resegaranti så får du det bästa av två världar. Komplettera eventuellt din paketresa med en hyrbil eller transfer (transport tur/retur mellan flygplatsen och ditt hotell). Lättare än så kan det inte bli.

>> Läs mer om semesterbostäder i Grekland här

Resmål på Grekiska Öar

 • Gästrecensioner 8,4
  Kreta
  261 hotell
  På Kreta hittar du allt du kan tänka dig på en semester: fantastiska stränder, vacker natur, kultur, trevliga kuststäder, vänliga människor och inte minst det grekiska köket. Inte undra på att Kreta är svenskarnas favoritresmål i Grekland.
 • Gästrecensioner 8,4
  Rhodos
  61 hotell
  Rhodos är en av Europas mest populära semesterresmål och det av goda skäl. Den grekiska semesterön bjuder på 300 soltimmar om året, vackra stränder, mysiga kuststäder och en mängd aktiviteter och utflykter för hela familjen.
 • Gästrecensioner 9,5
  Santorini
  40 hotell
  Ön Santorini är som tagen från ett vykort och förmodligen en av de mest romantiska öarna i Grekland. En resa till Santorini rekommenderas framförallt till vänner och par, samt familjer med större barn. Ön är en del av Kykladerna och är berömd ... för sina bildsköna vita byar och kristallklart vatten. Läs mer
 • Gästrecensioner 7,6
  Kos
  28 hotell
  Den vackra grekiska klipp-ön, Kos, ligger mellan de skvalpande blå vågorna. Den bjuder på sol, milda temperaturer och fantastiska hotell. Kos är en av de bästa platserna för att varva ner och ta sig tid till njutning.
 • Gästrecensioner 8,8
  Mykonos
  24 hotell
  Mykonos är som taget från en målning. Här finner du små pittoreska vita hus och vinmöllor, små trevliga städer med ringlande gator och gränder samt några av de finaste stränder i världen. Mykonos är perfekt när ni är två på semester.
 • Samos
  18 hotell
  Samos är en mindre grekisk ö i det Egeiska havet, nära den turkiska kusten. Här kan du hålla semester i grekisk idyll, frodiga omgivningar och ha tillgång till några av Greklands finaste stränder.

Populära hotell på Grekiska Öar

Grekland, Grekiska Öar, Rhodos, Faliraki
8,9
Mycket bra
871 omdömen
 • Närmaste flygplats: 17 km
 • Närmaste strand: ca. 0 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Grekland, Grekiska Öar, Rhodos, Faliraki
9,7
Fantastiskt
2986 omdömen
 • Närmaste flygplats: 18 km
 • Närmaste strand: ca. 500 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Grekland, Grekiska Öar, Kreta, Kapsaliana
9,8
Fantastiskt
212 omdömen
 • Närmaste flygplats: 80 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
 • Internet/Wi-Fi

Grekiska öar - vilken ska du välja?

Grekland och inte minst öarna är kända för sina exotiska, vita sandstränder med kristallklart vatten och massor av soltimmar. Det är naturligtvis lockande att bara slappa vid det turkosblåa havets varma vatten när du reser till en grekisk ö men de oemotståndliga badstränderna är bara en av många attraktioner du kan se fram emot på en ö-semester i Grekland.

Ska resan vara lite mer aktiv så är det till exempel många av öarna som ger dig rikliga möjligheter att dyka, surfa, vandra eller till och med klättra i berg. Det är också ute i Greklands skärgård som du hittar många av de mest intressanta historiska sevärdheterna och inte minst står även de kulinariska upplevelserna på kö på en resa till de grekiska öarna. Det finns verkligen goda skäl till att den grekiska upplagan av medelhavsköket har brett ut sig över världen. På en resa till Greklands öar kan du njuta av detta i sin renaste form på de mysiga tavernorna som håller fast vid traditionerna.

Stora öar - stora upplevelser

Kreta är Greklands största ö och samtidigt ett av landets mest populära resmål. Många semesterresenärer har genom åren stiftat den första bekantskapen med de grekiska öarna just här. Även om Kreta mottar tusentals turister varje år och har massor av välutvecklade semesterorter så är ön stor nog för att du även under högsäsong har möjlighet att hitta fridfulla platser där livet fortfarande går sin gilla gång.

Kreta skiljer sig inte enbart i form av sin storlek från resten av Greklands öar men storleken gör ön till en av de mest varierade av de grekiska öarna eftersom du på en och samma resa kan uppleva allt från avsides byar och lantidyller, orörd natur till långa familjevänliga badstränder och ett dynamiskt storstadsliv. Det är också på Kreta som du kan utforska några av Greklands största historiska attraktioner som bland annat inkluderar det arkeologiska museet i Heraklion och inte minst den närliggande antika staden Knossos. Söker du en bred palett av upplevelser och aktivitetsmöjligheter när du reser till den grekiska övärlden så kan Kreta vara helt rätt val.

Även om de är betydligt mindre än Kreta så kan Lesbos och Rhodos i detta sammanhang också räknas till de större öarna. Här finns det på samma sätt möjlighet att kombinera det avslappnade strandlivet med spännande sightseeing och nya aktiva upplevelser varje dag.

De mest populära ögrupperna

På Greklands största ö kan du emellanåt glömma att du inte är på fastlandet men i vårt program hittar du även ett brett urval av resor till mycket mindre grekiska öar där du från envar utsiktspunkt kan se det glittrande, azurblåa havet åt alla håll.

Med undantag av Kreta som på grund av sin storlek skiljer sig en del från övriga öar så är de flesta grekiska öarna samlade i en rad ögrupper som ligger utspridda i det Egeiska havet och det Ioniska havet öster respektive väster om grekiska fastlandet. Här nedan får du en översikt över de i resesammanhang mest intressanta ögrupperna samt exempel på populära resmål.

Dodekaneserna

De Dodekanesiska öarna ligger i sydöstra Egeiska havet inte långt från Turkiet. Denna soldränkta ögrupp är känd för sina stränder med kristallklart vatten men även för sina viktiga arkeologiska fynd med imponerande bysantinska och medeltida monument. Ögruppen som inkluderar Rhodos och Kos har därför uppenbarligen varit eftertraktad på grund av sitt läge långt innan de första soltörstande turisterna hittade vägen hit. Ända fram till modern tid har skiftande makthavare vilka bland annat inkluderar romare och korsriddare därför satt sin tydliga prägel på Dodekaneserna.

Kykladerna

För många utgör Kykladerna med deras vitkalkade hus i kubistiska former och kyrkor med blåa kupoler själva grundbilden av Greklands öar. Om du sluter ögonen och tänker på de bilder du sett från det grekiska ö-havet så kan det också mycket väl vara bilder från Mykonos, Naxos, Paros eller Santorini vilka just utgör en del av denna vackra ögrupp.

Att Kykladerna som ligger mitt i det Egeiska havet mellan Kreta och det grekiska fastlandet är så populära bland resenärer beror dessutom på att här finns något för allas smak. Här hittar du öar med alla de aktiviteter och den underhållning som du och din familj kan önska er men även mer orörda öar om du föredrar en lugnare atmosfär och en semester med mer intima och unika upplevelser. Denna kombination och de bra färjeförbindelserna mellan öarna gör Kykladerna perfekta för "ö-hoppande" vilket ger dig en extra upplevelserik resa till Greklands öar.

De Ioniska öarna

Som namnet antyder är de Ioniska öarna en grupp av öar väster om det grekiska fastlandet i det Ioniska havet. Det är inte långt till Italien härifrån och ögruppen har också en omisskännelig italiensk prägel. På grekiska kallas ögruppen Heptanese vilket betyder ”De sju öarna”. Bland ögruppens sju större, bebodda öar är Korfu och Zakynthos de mest populära resmålen.

Dessa två idylliska öar har även hittat vägen till programmet hos Escapeaway. Hos oss kan du emellertid även hitta resor exempelvis till den mindre kända ön Kefalonia som än så länge har väldigt få turister men är minst lika charmig.

De Ioniska öarna är med andra ord perfekta både för en avkopplande familjesemester då ni helt slipper tänka på vardagens plikter och för romantiska parresor där ni ostörda kan njuta av det autentiska grekiska ö-livet.

De Nordöstra-egeiska öarna

Formellt sett utgör de Nordöstra egeiska öarna inte på samma sätt en geografisk ögrupp men beteckningen används administrativt och i marknadsföringssammanhang på en rad öar i den norra delen av Egeiska havet mellan Grekland och Turkiet.

De Nordöstra egeiska öarna som bland annat omfattar Lesbos, Samos och Thassos är generellt sett mindre kända bland turister än Kykladerna och Dodekaneserna. De är emellertid minst lika vackra och intressanta just eftersom de på en del områden har bevarat mer av sin grekiska karaktär. På grund av avståndet mellan dessa öar är denna ögrupp inte den mest upplagda för ö-hoppande men du kommer å andra sidan förmodligen inte ha lust att lämna "din" ö när du väl slagit dig ner i ditt valda ö-paradis.

Vi ser fram emot att få hälsa dig välkommen hos Escapeaway Resor som gäst på ett av de hotell eller semesterbostäder som vi har handplockat till vårt program med resor till de Grekiska öarna

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Vad tycker gästerna om på Grekiska Öar?

8,4
Samlade gästomdömen
Baserat på 320 recensioner