Resor till Glyfada

Glyfada ligger på Atens Riviera omkring 10 kilometer sydost om centrum av den grekiska huvudstaden. Det är den största av Atens sydliga förstäder med allt du kan önska dig när det gäller butiker, café- och restaurangliv samt inte minst flera härliga stränder. I marinan ligger många lyxbåtar och för de flesta som reser hit är just livet vid vattnet det som utövar störst dragningskraft här i Glyfada.

På stränderna som består av sand och småsten finns det gott om plats att solbada. Här har du naturligtvis också rikliga möjligheter att njuta av det klara turkosblåa havet. Vill du inte enbart bada kan du även tillbringa tiden med olika former av vattensport på en resa till Glyfada. Här ligger också en av de få golfbanor som finns nära Aten, banan här invigdes 1962 och är därmed en av de äldsta i Grekland.

Fram till 1990-talet hade amerikanerna en flygbas vid Glyfada. Även om basen och dess personal sedan länge är borta kan man fortfarande märka en unik blandning av grekiskt och amerikanskt i stadens atmosfär och kök. Detta är ett ställe som med sina stränder, många matställen och ett mångsidigt nattliv lockar besökare från både Aten och de yttre förstäderna.

Idag är det svårt att tro att detta en gång i tiden bara var en liten fiskeby. Stängandet av Atens internationella flygplats Ellinikon 2001 och, som låg precis i utkanten av stan, gav utan tvekan Glyfadas image ett ytterligare lyft som exklusiv förstad. År 2004 kom några av flygplatsbyggnaderna åter till användning när Aten stod värd för de Olympiska Spelen. Nu efter att de bullrande flygplanen försvunnit håller det tidigare flygplatsområdet på att förvandlas till ett park- och bostadsområde.

Sightseeing och läckra badstränder

Det finns fina förbindelser mellan Aten och Glyfada tack vare spårvagnen som går längs kusten (cirka 45 minuter). Du kan därför på en resa hit lätt kombinera det avkopplande strandlivet med spännande sightseeing. Akropolis i Aten med Parthenon och Niketemplet samt det tillhörande museet är ett måste att besöka för alla med det minsta intresse av grekisk historia. Lägg därtill resten av huvudstaden där färgglada marknader, trevligt caféliv och unika butiker också är väl värda att fördjupa sig i.

Särskilt under sommaren då gatorna i de inre delarna av Aten kan bli ett lite för hett nöje i längden så är det härligt att ha sin bas vid havet i Glyfada dit man kan dra sig tillbaka för att få svalka. Här har du huvudstadens sevärdheter inom kort räckhåll men kan på de varmaste dagarna välja att bara ligga på någon av de fina stränderna vid havet i Glyfada.

Lockar strandlivet mer än stadens erbjudanden kan det även rekommenderas att använda Glyfada som utgångspunkt för utflykter söderut ner längs halvön mot Sounio. Där ligger det ett helt pärlband av läckra badstränder längs kusten.

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Hotell i Glyfada