Resor till Égina/Aegina

Två timmars båtfärd från Atens hamnstad Pireus med en långsam färja och lite över en halvtimme med snabb hydrofoilbåt eller katamaran ligger ön Égina som många också kallar Aegina eller till och med Ægina, en ö med en spännande historia. Nu kan du boka en resa till Égina med Escapeaway och själv få ta del av härligheterna.

Visste du, att världens första mynt präglades på denna ö, runt år 700 f.Kr.? Inte? Då vet du det nu! Självklart är ön dock inte ett globalt finanscentrum, men ön har en spännande historia. Mitt i öns hjärta ligger en slocknad vulkan på Oros-berget (532 m). Staden Égina, ligger mycket vackert i en klunga runt en naturhamn på den södra delen av staden.

När du går i land från båten från Aten, befinner di dig mitt i den livliga staden. Butiker och tavernor ligger på rad längs hamnfronten, där fiskare lossar dagens last och levererar den till restaurangerna. Möjligheterna att du får syn på en stor yacht eller två, är också stora här i hamnen.

Pistagenötter i världsklasss

Nästan från första strund som du går iland på ön, kommer du att drunka i butiker och småhandlare som säljer Éginas enastående lokala produkt: pistagenötter. Pistagenötterna från Égina är de bästa du kan hitta - i världen! De säjs halv rostade, och den aromatiska röd-gröna kärnan är så god! Pistagenötter innehåller massor av antioxidanter och är också bra för matsmältningen.

Grekiska sägner och tempel på Égina

Endligt en av de mer vilda grekiska sägnerna, tog Zeus - gudarnas far - Éginas myror och förvandlade dem till soldater för att hjälpa Akilles att angripa Troja. På 1800-talet byggde en engelsk speditör vid namn George Brown ganska slugt, ett hus precis över en gammal grav från antiken, där han visste att en massa juveler låg gömda. År 1892 sålde Brown bytet till British Museum för 4000 pund - en massa pengar på den tiden.

Ovanför Browns hus står Apollon-templet från 600-talet f.Kr. På 1800-talet blev det först använt som barnhem, senare till celler för dödsdömda, sedan som gymnasium, och sist som museum - vilket det är än idag. Aphaia-templet, som ligger 13 km inne på ön, är långt mer imponerande. Aphaia var en prinsessa från ön, som fiskades upp från havet i ett nät, efter att hon hade försökt begå självmord. Templet byggdes precis efter slaget vid Salamis, och betalades med bytet man tagit från de besegrade persierna.

Strandliv på Égina

Det finns goda badstränder i Agia Narina, som kan nås med en kort båtfärd från huvudhamnen. Öster om huvudstaden, på promenadavstånd, ligger Greklands ledande reservat för vilda djur, där man tar hand om skadade och sjuka djur - framförallt utrotade arter som storkar och andra sällsynta fåglar. Runt en halvtimmes seglats från kusten ligger öarna Mono och Angistri, både är helt gröna av pinjeträden och har bra stränder. Framförallt Angistri med sitt urval av pulserande kulbbar på sommaren, är en favorit bland de athenare som kommer hit på sommaren.

Boka en resa till Égina här

Använd sökmotorn för att söka bland våra handplockade hotell på Égina och i resten av Grekland. Kombinera hotellet med en flygbiljett med reguljärflyg från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn. Du flyger till den internationella flygplatsen i Aten följt av en kort transfer genom staden till hamnen vid Pireus.

Komplettera eventuellt med en hyrbil och få det hela samlat i en paketresa som är säkrad av Resegaranti. Så fungerar en semester med Escapeaway.

>> Läs om paketresor till Grekland här
>> Läs om lyxresor till Grekland här

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Hotell i Égina