Centralgrekland

Centralgrekland, även känd som Sterea Ellada, är en region i Grekland som ligger strax ovanför Peloponnesos. Den omges både av de Egeiska havet och det Joniska havet och inkluderar dessutom den större ön Euboia samt den mindre ön Skyros. Trots flera spännande historiska sevärdheter, naturskönheter och goda maträtter att testa, är denna region ganska bortglömd bland turister. Det innebär dock, att du här har möjlighet att uppleva en autentisk sida av Grekland, långt bort från turiststråken och de populära öarna längre söderut. 

Centralgrekland är en stor region och har flera olika typer av landskap som passar resenärer med olika intressen. Här kan du bege dig upp i bergen på vandringar där du kan njuta av vackra utsikter. Här kan du besöka arkeologiska platser med berömda sevärdheter som lockat människor från hela Medelhavsområdet i flera hundra år. Och här kan du slå dig ner i vackra kuststäder för att njuta av en skön stund med havsbrisen som smeker håret, medan du njuter av något gott att äta. Oavsett vad du letar efter på din semester, har Centralgrekland något att erbjuda.

På besök hos Oraklet i Delphi

Det utan tvekan mest populära resmålet i Centralgrekland, är den arkeologiska platsen Delphi, som ibland också kallas för världens nav. Delphi är kanske en av de mest mytomspunna och betydelsefulla platserna i den antika grekiska världen. Platsen var hemvist för det berömda oraklet i Delphi, som ansågs vara en av de mest auktoritativa rådgivarna i hela världen på den tiden. Hit kom folk för att få svar på allt från personliga frågor till stora politiska beslut och svaren formulerade oraklet i mystiska verser som krävde sin tolkning.

Än idag kan du besöka Delphi och flera av dess sevärdheter. Under ditt besök kan du exempelvis se resterna av det vackra Apollontemplet som var hjärtat i Delphi. Även om templet har förstörts och återuppbyggts genom åren, ger det en känsla av den forna prakt som en gång präglade platsen. En annan karaktäristisk byggnad för platsen är Tholos, en rund byggnad som var en del av det heliga området i staden. Tholos bestod ursprungligen av 20 doriska kolonner och är en vackert exemplar av denna typiska arkitektur. I Delphi finns också resterna av den antika teatern som kunde rymma upp till 5000 åskådare och som var platsen för de berömda Pythiska spelen. Från teatern har du även idag en vacker utsikt över dalarna som omger den arkeologiska platsen. Missa inte heller att besöka det intressanta arkeologiska museum som berättar historien om denna mycket fascinerande plats i Centralgrekland. 

Spännande städer att besöka på din resa till Centralgrekland

Centralgrekland har något att erbjuda resenärer med flera olika intressen - och det gäller även oavsett när på året du väljer att besöka regionen. Ett mycket populärt resmål är Arachova, en bergig stad med traditionell arkitektur som ligger på kort avstånd från Delphi. Arachova är framförallt populär att besöka på vintern, tack vare skidanläggningarna på berget Parnassus sluttningar. Utöver denna vinterdestination, lockar också Karpenisi med både härlig natur och ett skidcenter. 

Men Grekland är kanske främst känd som en destination för en sommarsemester, och även under den varmare perioden på året har Centralgrekland mycket att erbjuda. En härlig sommarplats är Nafpaktos, en vacker stad som sticker ut med sin venetianska hamn och dess imponerande slott på toppen av en kulle. Det finns gott om vackra stränder runt Nafpaktos och själva staden erbjuder en romantisk och lugn miljö för en semester tillsammans med din bättre hälft eller in familj. 

Eftersom Centralgrekland är omgivet av hav på tre sidor finns det gott om semesterorter där du kan spendera en skön semester vid havet. På den större ön Euboia hittar du staden Chalkis, även känd som Chalkida på grekiska. Chalkis är känd för sin fascinerande geografi, rika kultur och imponerande bro som förbinder ön med det grekiska fastlandet. Stadens historia sträcker sig hela vägen tillbaka till antiken, då den var en viktig handelsstad och kulturellt centrum för både de grekiska och romerska imperierna. Under din vistelse kan du besöka flera olika sevärdheter såsom det arkeologiska museet som berättar om stadens historia, borgen kastro som dominerar stadens skyline och Agia Paraskevi-klostret som är känt för sina fresker och pittoreska omgivningar. Chalkis är också känd för sina vackra stränder, som till exempel Liani Ammos Beach och Asteria Beach, som är perfekta för både avkoppling och solbad. Oavsett om du är intresserad av historia, kultur, eller bara vill njuta av det vackra landskapet, stränder och god mat, är Chalkis en plats som bjuder på en minnesvärd upplevelse i den grekiska övärlden.

Ytterligare en vacker stad att besöka på Euboia, är staden Eretria som en gång i tiden var en blomstrande antik stadsstat och idag är en plats där du kan besöka arkeologiska skatter, njuta av vackra stränder och uppleva den unika atmosfär denna ö bjuder på. Här kan du också varva de lata dagarna i solen med aktiviteter i det fria. Varför inte besöka den natursköna ravinen Dimosaris där du kan vandra och njuta av den lummiga naturen med små vattenfall och fridfulla omgivningar. Eretria har också flera underbara stränder längs sin kustlinje, såsom Eretria Beach, Kalamos Beach och Dafni Beach, där du kan koppla av vid det kristallklara vattnet och njuta av solen. 

Mat och Dryck på en resa till Centralgrekland

Centralgrekland har en rik kulinarisk tradition som bygger på färska och naturliga ingredienser. Precis som i övriga Grekland, betonar kulturen att måltiderna ska avnjutas i gott sällskap och gärna över lång tid. Det är en chans att koppla av och njuta av sällskapet medan du smakar på de lokala rätterna. Ta dig därför god tid att prova på några av de läckra specialiteter som kommer från denna region och övriga Grekland.

Fasolada är en klassisk grekiska böngryta som ofta anses vara Greklands nationalrätt. Den är gjord på vita bönor, lök, morötter, tomater och kryddor. Loukoumades är små, friterade bollar av deg som doppas i honung. De är en populär sötsak i hela landet. Missa inte att smaka på lokal Fetaost, som Centralgrekland framförallt är känd för. Det är en mångsidig ingrediens som används i sallader, pastarätter och som topping till brödet. En annan god ost att prova, är Graviera, som har en nötig smak och som fungerar både som aptitretare och efterrätt tillsammans med honung och valnötter. Centralgrekland producerar också några av de bästa olivoljorna i Grekland, en grundläggande ingrediens i nästan alla rätter. Under ditt besök i Centralgrekland, kan du med fördel besöka en gård som producerar olivolja, för att få följa produktionen på nära håll och lära dig mer om hur man framställer dessa gyllene droppar.

När det kommer till dryck är den anisbaserade aperitifen Ouzo en av de mest kända grekiska dryckerna. Den är stark och serveras ofta som en fördrink före måltiden. Centralgrekland har också ett växande antal vingårdar som producerar både vita och röda viner. Nemea-regionen i Fokis är känd för sina röda viner, framförallt de gjorda på druvan Agiorgitiko. Atalanti-regionen är istället känd för sina vita viner, som de gjorda på druvan Malagousia. 

Så reser du till Centralgrekland från Sverige

För att nå Centralgrekland från Sverige är kan du flyga till Atens flygplats, Eleftherios Venizelos International Airport, och sedan ta dig vidare med bil, tåg eller buss för att nå ditt specifika resmål inom regionen. Alternativt kan du resa till Thessaloniki och sedan åka vidare med en intern flygning för att nå din destination. Med en hyrbil till ditt förfogande på din resa i Centralgrekland, kan du enkelt ta dig runt till flera olika resmål och destinationer. Då behöver du inte heller förlita dig på kollektivtrafikens tidtabeller och kan styra din resa precis så som du önskar. 

Hos oss på Escapeaway hittar du flera olika typer av boenden i Centralgrekland. Du hittar dem enklast genom att söka på dina valda semesterdatum i vår sökmotor. Du kan välja att bara boka boende via oss, eller att kombinera ditt valda boende med en flygresa och eventuell hyrbil i en paketresa som täcks av resegaranti.

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Resmål i Centralgrekland