Cityresa till Aten

Aten är kanske inte den storstaden som har flest svenska besökare, men de billiga flygen och hotellen gör Aten till ett perfekt resmål om du också önkar ett skönt klimat på din storstadssemester. Boka en billig storstadssemester online, eller läs mer om alla resor till Aten i guiden.

Detta kan du uppleva på en cityresa i Aten

Aten är Europas äldsta huvudstad. Den har med säkerhet varit bebodd sedan 1300-talet f.Kr, och dess skepnad har ändrat genom alla dess år. Aten blev ett betydelsefullt centrum i klassiska Grekland, sjönk i status till en romersk avkrok, gick i förfall och blev en trött landsort genom århundraden av den osmanska ockupationen. Först år 1834, då den blev huvudstad i den grekiska staten blomstrade staden igen, och idag på början av 2000-talet skulle till och med Perikles förbluffas över moderna Atens storlek och stadens liv. Ett viktigt årtal i modern tid, var 2004, då Aten var värd för de Olympiska Spelen. Månader innan spelen gick av stapeln rustades Aten upp med nya vägar och en helt ny flygplats. Fasaderna på de nyklassicistiska palatsen målades, och metron är idag en av de renaste och snabbaste tunnelbanor i Europa. Det nya Akropolis Museet öppnade år 2009, en attraktion i Aten, som ger staden oändligt mycket mer, och markerar den som ett seriöst kulturellt resmål. Den mest imponerade sevärdheten du kan besöka i museet, är helt klart det tidlösa Akropolis, som nu är mitt i en omfattande renovering så att dess fantastiska marmorpelare ska kunna stå upprätt så länge som möjligt.

Aten på 2 dagar

Att klämma in en cityresa till i Aten på bara två dagar, är att pressa det litegrann, men det är fortfarande fullt möjligt. På första dagen hinner du med besök på Akropolis, i Plaka och i det livliga området Monastiraki med tavernor och barer. Vad nu? Din andra dagen kan du besöka det Arkeologiska Nationalmuseet, som är det största i sitt slag i Grekland. Här huserar alla arkeologiska fynd, som t.ex. Thirafreskon, flera statyer från den arkaiska perioden och den klassiska tiden, skatter från de mykoniksa kungarna, och många andra imponerande skatter från den grekiska kulturen. Museet ligger endast 10 minuters promenad från det centrala torget Omonoia, eller ett stopp med metrolinje 1 från Omonoia till Victoria. För att få mest ut av detta spektakulära museum, behöver du minst två timmar.

Om du är i Aten på en långweekend

Två dagar är den minsta tiden du behöver för att uppleva gamla Grekland. Men är du i stan på en långweekend, hinner du även med att besöka det moderna Aten. Börja din tredje dag med att besöka Nationalgalleriet - Alexandros Soutsos-museet på gatan Vasileos Konstantinou. Nationalgalleriet rymmer Greklands främsta samling av modern grekisk bildkonst, och stundtals är platsen också värd för andra större samlingar från utländska museum. En av de mest anmärkningsvärda utställningarna har varit den av den Kreta-födde renässansmålaren El Greco. Besök också Fred och Vänskaps-stadion i Neo Faliro, och kusten i förorten Flyfada. På sommarkvällar är det livligt i Glyfada med många caféer, barer, fisktavernor och havet som du kan doppa dig i när som helst.

Minisemester? Läs mer om weekendresor här

Spendera några timmar i och omkring Plaka 

Plaka är det äldsta kvarteret i Aten och möjligtvis det område i Europa, som har varit befolkat i längst sammanhängande tid. Nästan överallt där du tittar, finns spår av neolitiska, arkaiska, klassiska, hellenistiska, romerska, bysantinska och osmanska hus och byggnader. Det karaktäristiska med kvarteret idag, är dess gamla kyrkor och en tidig moské - där det en gång också fanns ett turkiskt bad - och romerska Agora. Mitt i sammelsuriet är smyckes- och souvenirbutiker finns många små, stämningsfulla gator med tavernor av det genuina slaget, där ett glas av det lokala rödvinet passar perfekt efter en dag full med shopping och sightseeing.

Boka en billig cityresa

OM du letar efter en billig storstadssemester, så testa att sätta ihop din egen resa i sökmotorn. Det är ofta billigare att boka flyg och hotell på en och samma gång när du ska på storstadssemester, och Escapeaway erbjuder prisgaranti om du boka er paketresa. Få mer information om storstadssemestrar hos Escapeaway eller läs mer om Aten i vår reseguide om staden.

>> Billiga hotell i Aten
>> Lyxsemester i Grekland

>> Läs mer om weekendresor

Karta över Aten

Populära hotell i Aten

Grekland, Aten
  • Närmaste flygplats: 36 km
  • Närmaste strand: ca. 6 km
  • Internet/Wi-Fi
Grekland, Aten
  • Närmaste flygplats: 51 km
  • Närmaste strand: ca. 1.8 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Grekland, Aten
  • Närmaste flygplats: 33 km
  • Närmaste strand: ca. 250 m
  • Internet/Wi-Fi